Konijnen en knaagdieren, zoals cavia’s en hamsters, zijn slimme en actieve dieren. In hun natuurlijke leefomgeving besteden knagers bijvoorbeeld veel tijd aan het vinden van voedsel of het controleren van hun territorium. Als huisdieren worden ze zó goed verzorgd dat dit niet meer nodig is, waardoor je knager snel verveelt kan raken in zijn verblijf. Verveling kan door jou als eigenaar voorkomen worden met de juiste voedsel- en kooiverrijking! Zo kan je eens in de zoveel tijd nieuw speelgoed of kooi accessoires aanschaffen om je knager te verrassen, maar het zelf maken van knaagdier- en konijnenspeelgoed is nog veel leuker voor jou en je dier. Ga samen knaagdierspeelgoed en konijnenspeelgoed maken!

Het zelf maken van konijnenspeeltjes, hamster speelgoed of cavia speelgoed is enorm duurzaam, dus ook goed voor de natuur! In dit artikel helpen wij jou met het maken van eigen knaagdierspeelgoed, zodat je jouw knager elke keer weer kan blijven verrassen.

tiktok Konijnenspeelgoed

Pets Place is nu ook te zien op TikTok!

Hier zie je wekelijks de meest leuke, grappige en informatieve filmpjes over alle verschillende soorten huisdieren. Neem snel een kijkje op ons account @petsplacenl.

DIY knaagdierspeelgoed en konijnenspeelgoed maken als voedselverrijking

Het zoeken naar voedsel is één van de voornaamste dingen wat een knager in de natuur bezighoudt op een dag. Door het voer op een andere manier aan te bieden, moet jouw knagende vriend meer moeite doen om bij het voedsel te komen. Dit noemt men voedselverrijking en werkt erg goed tegen verveling! Hieronder vind je twee voorbeelden van DIY hamster speelgoed en konijnen speeltjes, die iedereen kan maken én een goede voedselverrijking bieden voor je knager.

Konijnen speelgoed – Hooislinger voor konijnen & cavia’s

Benodigdheden:

Stappen:

 1. Meet een stuk touw; doe dit bijvoorbeeld over de breedte van het hok of 2 punten in de woonkamer. Ligt eraan waar de hooislinger wordt opgehangen.
 2. Maak aan beide kanten van de wc rol een gaatje in het midden met een schaar, zodat het touwtje er doorheen past. Doe dit met de helft van de rollen.
 3. Rijg de wc-rolletjes met gaatjes en zonder gaatjes om en om door het touwtje.
 4. Vul de lege wc-rollen met het (kruiden)hooi.
 5. Hang tot slot de slinger op een plek waar je cavia of konijn er goed bij kan en genoeg bewegingsvrijheid heeft. Voor konijnen mag de slinger wat hoger opgehangen worden, zodat her diertje op 2 poten naar het hooi kan rijken. Dit zorgt voor een extra uitdaging.

Heb jij geen tijd om zo een toffe hooislinger te maken voor je knager of heb jij de nodige materialen niet in huis? Geen probleem! Wij verkopen ook leuke alternatieven voor voedsel verrijkende producten, zoals een voerboom of een snackmolen, om verveling bij jouw huisdier tegen te gaan.

BEKIJK KNAAGDIERSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Hamster speelgoed – Knaagdier Puzzel

Benodigdheden:

Stappen:

 1. Knip de wc-rollen in ringen van circa 1 cm en leg de ringen per wc-rol bij elkaar.
 2. Vouw de ringen in elkaar, zodat je een balletje krijgt. Doe dit met alle drie de wc-rollen.
 3. Rijg het touw door de balletjes, zodat je een slinger krijgt.
 4. Vul de balletjes vervolgens met voer, hooi of wat snacks die geschikt zijn voor jouw dier.
 5. Hang de slinger in de kooi op een hoogte waar het knaagdier bij kan en voldoende bewegingsvrijheid heeft, zodat je knager er goed bij kan.

Knaagdierpuzzels zijn goed om het voer of snacks in een andere vorm aan te bieden. In onze webshop hebben wij vele alternatieven om jouw knager snacks of voer aan te bieden op een speelse en educatieve manier. Bij een snuffelmat kunnen je konijnen of cavia’s hun neus gebruiken om de snacks te vinden in de mat, waardoor het zoeken naar voedsel gestimuleerd wordt. Ideaal konijnenspeelgoed om je konijnen, cavia’s of andere knaagdieren mee te verrassen en hiermee verveling tegen te gaan! Andere alternatieven zijn een snackrol of een snackbal, waarbij je knager het voorwerp moet rollen om zijn snacks te krijgen. Voor de échte slimmeriken hebben wij ook intelligentiespellen, zoals een Brain Train Plaat! Hierbij moet je knager net wat meer moeite doen voor het voer en zichzelf aanleren hoe het spel werkt.

BEKIJK KNAAGDIERSPEELGOED IN DE WEBSHOP
tip Konijnenspeelgoed

Wist je dat?

Hamsters, cavia's en konijnen zijn erg slimme dieren, slimmer dan veel mensen denken. Blijf daarom altijd voor nieuwe uitdagingen zorgen voor je knager met (zelf gemaakt) knaagdier- en konijnenspeelgoed!

DIY knaagdierspeelgoed en konijnenspeelgoed maken als kooiverrijking

Bij kooiverrijking is het belangrijk om te kijken naar de natuurlijke leefomgeving. Wat vindt jouw dier leuk om te doen of wat doet je dier normaal gesproken in de natuur? Zo wast een hamster zich nog altijd graag in zand of maken konijnen enorme gangenstelsels onder de grond. Wanneer je kooi accessoires, zoals knaagdierspeelgoed, een zandbak of tunnels, toevoegt in het verblijf van je dier noemt men dit kooiverrijking. Hieronder vind je een aantal DIY speeltjes die erg goed werken als kooiverrijking.

Hamster speelgoed – Een speeltuin voor hamsters

Benodigdheden:

Stappen:

 1. Knip in het midden van 2 rollen gaten, zodat je de wc-rollen kan verbinden met elkaar. 
 2. Verbind de rollen met elkaar zoals de video laat zien.
 3. Optioneel: verf de tunnel met non-toxic verf, zodat je hamster niet ziek wordt als hij eraan begint te knagen.
 4. Leg de creatie in een ren met nog enkele hamsterspeeltjes.
 5. Leg enkele snoepjes neer bij de ingangen en in de tunnel neer, zodat je hamster deze kan verkennen.

Maak Druifje haar speeltuin na!

BEKIJK KNAAGDIERSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Hamster speelgoed – Een zandbak voor hamsters

Benodigdheden:

 • Kartonnen doosje
 • Lijmpistool + lijm
 • IJsstokjes
 • Badzand 

Stappen:

 1. Zorg voor een leeg karton bakje waar je hamster in past en nog in kan bewegen.
 2. Beplak de zijkanten met de ijsstokjes, zorg ervoor dat de hamster niet bij het lijm kan en er geen spleten ontstaan tussen de stokjes. Alles moet netjes worden weggewerkt, zodat je hamster niet aan het lijm kan gaan knagen of met zijn kleine pootjes kan blijven hangen achter de houtstokjes.
 3. Zorg ervoor dat er een opening is aan de voorkant van de zandbak.
 4. Maak een trapje met de ijsstokjes, zodat je hamster makkelijk de zandbak kan betreden.
 5. Optioneel: je kan het bakje nog versieren. Gebruik geen verf, mocht je hamster aan de stokjes knagen, dan krijgt hij geen giftige stoffen binnen.
 6. Vul het bakje met het badzand.
SHOP EEN ZANDBAK IN DE WESHOP

Konijnen speelgoed – Een krabplank voor konijnen

Benodigdheden 

 • Oude doos 
 • Schaar/Snijmes

Stappen:

 1. Knip/snij de onderkant van de doos eraf, zodat je een basis hebt voor de krabplank.
 2. Verwijder stukken tape van de overige stukken karton.
 3. Knip strookjes karton van de overgebleven stukken doos. De lengte moet zo zijn dat het in de basis van de doos past.
 4. Plaats de strips in de basis met de zijkanten omhoog tot hij vol zit.
 5. Besprenkel met gedroogde kruiden (rozemarijn of tijm).
dozen Konijnenspeelgoed

Knagen is om lichamelijke en geestelijke redenen erg belangrijk voor konijnen! Een krabplank verzorgt spelenderwijs het gebit van je knager en werkt goed tegen verveling, waardoor dit een ideaal product is om jouw knager bezig te houden. In onze webshop hebben wij ook leuke krabplanken van natuurlijk materiaal, waarvoor je niet je handen uit je mouwen hoeft te steken als je dat niet wil!

tip Konijnenspeelgoed

Maak er een voedsel verrijkend konijnenspeeltje van!

Je kan dit konijnenspeelgoed nóg interessanter maken voor je knager! Doe bijvoorbeeld wat voer tussen de tussen de kiertjes om het natuurlijke gedrag, zoals het zoeken naar voedsel, te stimuleren.
BEKIJK KNAAGDIERSPEELGOED IN DE WEBSHOP