Wanneer je aan dieren in de tuin denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan tuinvogels. Maar er zijn nog andere dieren die ook graag in sommige tuinen voorkomen, waaronder eekhoorns! Maar wat weet je nou precies over eekhoorns? En hoe kan je zorgen dat jouw tuin aantrekkelijker wordt voor eekhoorns? In dit artikel zullen we je informatie geven over de basis.

De gewone eekhoorn

De gewone of rode eekhoorn (Sciurus Vulgaris) is één van de bekendste eekhoornsoorten in Nederland. Je kunt ze vooral spotten in de ochtend en in de namiddag. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden, met name in naaldbossen. Ze kunnen zo’n 7 jaar oud worden. Ze worden tussen de 32 en 46 cm groot en kunnen maximaal rond de 400 gram wegen. Deze eekhoorn leeft solitair, in tegenstelling tot andere eekhoornsoorten die in Nederland voorkomen, zoals de roodbuikeekhoorn.

Deze schattige diertjes zijn vaak erg geliefd onder zowel kinderen als volwassenen. Het paarseizoen voor deze diertjes is vooral in de maanden januari t/m maart. Wanneer een mannetje en een vrouwtje paren zal het vrouwtje zo’n 46 dagen dragend zijn. Per worp krijgt het vrouwtje tussen de 1 en 6 jongen.

null

Wist je dat?

Wist je dat eekhoorns ook hun steentje bijdragen in de natuur? Zij zorgen namelijk voor een weide verspreiding van verschillende zaden in de natuur!

Sterfte
Helaas sterven veel eekhoorns in hun eerste levensjaar, dit heeft meerdere oorzaken. Ziektes en ongedierte spelen hier een rol bij. Ze kunnen namelijk gemakkelijk last krijgen van parasieten zoals vlooien, teken en luizen. Ook zijn er gevallen bekend van eekhoorns met rabiës (hondsdolheid).

Ook heeft de eekhoorn in de natuur vijanden. Zo zijn roofvogels, marters en gedomesticeerde honden en katten een goed voorbeeld van dieren die op ze jagen. Helaas is één van de meest voorkomende doodsoorzaken van dit prachtige diertje verhongering. Mede door de andere eekhoornsoorten krijgen deze dieren te weinig voedsel binnen, waardoor ze uiteindelijk zullen sterven. Deze dieren gaan namelijk ook niet in winterslaap, in tegenstelling tot veel andere dieren. Tijdens deze periode moeten ze éxtra veel eten om hun vetreserves op pijl te houden. Je kan deze dieren helpen door extra voeding, speciaal samengesteld door de Nationale Eekhoornstichting, aan te bieden in je tuin.

Voeding van de eekhoorn

Wat eten eekhoorns nou precies? En hoe kan ik de eekhoorns bij mij in de buurt een handje helpen? In de natuur hebben eekhoorns een gevarieerd dieet. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals eikels, noten, bessen, paddenstoelen en bladeren, maar ook vogeleieren, jonge vogels en insecten staan op het menu.

Je kunt ze bijvoeren met de eekhoorn voermix. Dit bestaat uit pinda’s, hazelnootkernen, zwarte zonnebloempitten en pijnboompitten. Het wordt aangeraden om dit in een speciaal voederhuis voor eekhoorns te plaatsen. Kijk uit met voedersilo’s voor vogels, deze willen nog wel eens kapot gemaakt worden.

Naast het aanbieden van voedsel kun je ze op nog een manier helpen. Het ophangen van woonhuisjes wordt ook goed op prijs gesteld door ze.

BEKIJK EEKHOORNPRODUCTEN IN ONZE WEBSHOP