Heb je veel groenten en fruit over uit eigen tuin? Wanneer je groenten of fruit weckt kun je de producten tot wel jaren bewaren. Hartstikke gezond zonder dat je conserveringsmiddelen hoeft te gebruiken.

Wat is wecken?

Wecken (of inmaken) is een proces waarin je groente en fruit door middel van verhitting conserveert. Normaal gesproken bederven groente en fruit door micro-organismen die aanwezig zijn op het voedsel. Het verhitten van het voedsel in een inmaakglas zorgt er echter voor dat de micro-organismen worden gedood. Wanneer het inmaakglas afkoelt zal er een vacuüm ontstaan. Het voedsel kan hierdoor lang worden bewaard.

Voordelen van wecken en inmaken

Naast het feit dat je eten tot wel jaren kunt bewaren is wecken een gezonde keuze. Je bepaalt zelf wat er in het voedsel terecht komt en hoeft niet te werken met conserveringsmiddelen. Maar wist je ook dat wecken kostenbesparend is? Je kunt alle producten uit eigen tuin gebruiken, zonder dat je iets hoeft weg te gooien. Daarnaast zijn seizoensgroenten en seizoensfruit, in de periode dat ze geoogst worden, goedkoper in de supermarkt. Wanneer je de seizoensproducten flink inkoopt en vervolgens weckt, hoef je ze niet te kopen in de duurdere maanden en bespaar je veel geld!

info

Diepvriezen of wecken?

Waarom zou je groente of fruit inmaken als je ook een diepvriezer hebt? Ingemaakte producten kun je langer bewaren dan producten die je invriest. Het weckproces kost natuurlijk meer tijd dan invriezen. Maar ingemaakte producten daarentegen bereid je veel sneller dan de ingevroren groenten die je eerst moet ontdooien en koken.

Welke producten kun je wecken?

Fruit wecken

Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.

Groente wecken

Groenten kun je ook eenvoudig wecken maar het is belangrijk om secuur te werken. Gebruik altijd pas geoogste verse groenten. Daarnaast bestaat er bij het inmaken van groenten een kans dat de botulisme bacterie ontstaat. De bacterie kan zelfs overleven bij 100 graden. Wat kan je hiertegen doen? Kook het eten 10-15 minuten voordat je het opeet. De eventueel ontstane bacterie zal worden vernietigd. Wanneer je groenten inmaakt in azijn met suiker of alcohol kan de botulisme bacterie ook niet ontstaan. Alternatieven voor het inmaken van groenten zijn invriezen, drogen en inleggen.

Wat heb je allemaal nodig bij het wecken?

Zo moet je wecken in 8 stappen!

 • 1

  Stap 1

  Het is super belangrijk dat je hygiënisch werkt. Was je handen zorgvuldig en steriliseer de weckpotten en rubberen ringen 5 minuten in kokend water met soda of in de vaatwasser. Spoel daarna goed af.

 • 2

  Stap 2

  Maak je voedingsmiddelen die je wilt wecken klaar naar recept.

 • 3

  Stap 3

  Vul de weckpotten of weckflessen. Probeer zo weinig mogelijk lucht erin te laten en houd de randen schoon. Je kunt hierbij gebruik maken van een speciale vultrechter.

 • 4

  Stap 4

  Nu leg je de rubberen weckring op de rand van het deksel. Vervolgens leg je ze samen op de weckpot. Zorg dat je de weckring zo weinig mogelijk aanraakt. Gebruik nu de klemmen of beugels om het deksel vast te zetten.

 • 5

  Stap 5

  Plaats de weckpotten in een weckketel of soeppan met onderin een rooster of een theedoek. Je kunt meerdere potten op elkaar stapelen. Vul de ketel of pan vervolgens met water tot aan driekwart van de bovenste weckpot.

 • 6

  Stap 6

  Nu mag je het water verwarmen en weck je het voedsel voor een bepaalde tijd. De temperatuur en wecktijd zijn afhankelijk van het recept.

 • 7

  Stap 7

  Haal de weckpotten met een wecktang uit het water. Pas op, want zowel het water als de weckpotten zijn heet. Laat de potten minimaal 12 uur afkoelen en verwijder vervolgens de klemmetjes. Wanneer het goed is gegaan zijn de potten nu stevig dicht vanwege het vacuüm.

 • 8

  Stap 8

  Bewaar de potten op een donkere en koele plek. Je kunt je geweckte groenten of fruit nu een lange tijd bewaren!

Vind alle weckproducten bij een Boerenbond in jouw buurt