Iedereen die een vijver heeft krijgt vroeg of laat te maken met groen vijverwater. Iets waar je als vijverliefhebber liever niet mee te maken wilt hebben. Groen vijverwater kan je op veel manieren voorkomen. In dit artikel van Boerenbond lees je hoe groen vijverwater ontstaat, hoe je het kan voorkomen en bestrijden.

Wat is groen vijverwater?

Je vijver wordt door zweefalgen groen en troebel, maar wat is zweefalg eigenlijk? Groen vijverwater kan het gevolg zijn van een eencellige alg die het water een groene of groengelige glans geeft. Deze zweefalgen zijn te klein om door het filter te worden opgenomen.

Hoe ontstaat groen vijverwater?

Er zijn een aantal zaken die groen vijverwater kunnen veroorzaken:

  • Het kan ontstaan tijdens een te grondige schoonmaak van je vijver. Hierdoor raakt je water in onbalans en de algen zien dan de kans om zich te ontwikkelen.
  • In de zomer bij een temperatuur tussen de 25 en 30 graden, kan het zijn dat algen de overhand krijgen door de schommelingen in de temperatuur.
  • Daarnaast kan het ook voorkomen dat de planten de productie van voedingsstoffen door de vissen en het filter niet kunnen bijhouden. Hierdoor kan er een overschot ontstaan en algen profiteren hier graag van!

Hoe bestrijd je algen in de vijver?

Één van de oplossingen voor het groene vijverwater is het installeren van een UVC. Een UVC is een unit die je tussen de pomp en de vijverfilter aansluit. De vijverpomp voert het vijverwater door de UVC- unit waarbij het water langs een speciale UV lamp stroomt . De UV straling die door deze lamp geproduceerd wordt zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën en ziektekiemen gedood worden en houdt hiermee de algengroei onder controle. Bij Boerenbond verkopen we twee varianten van de UVC units voor vijvers tot 7500 en 15000 liter.

ZOEK EEN BOERENBOND BIJ JOU IN DE BUURT
tip

Tip van Boerenbond!

Het is aan te raden om de UV-lamp die zich in de Unit bevindt na ongeveer een jaar te vervangen. De verlichting brandt dan nog wel, maar geeft niet meer de juiste hoeveelheid UV-straling af. Deze lampen zijn ook bij Boerenbond te koop.