Een goede kwaliteit vijverwater is essentieel voor de vissen en planten in je vijver. De waterwaardes in je vijver kunnen sterk variëren door bijvoorbeeld hevige regenval. Deze onstabiliteit is ongewenst en kan het beste door het gebruik van waterverbeteraars terug in balans gebracht worden. Zorg voor een stabiel evenwicht tussen zuurstof en koolstof in het water. Deze twee waardes zijn erg belangrijk voor je vissen en planten.
Rottend plantenafval zorgt voor hevige vervuiling in het water, en moet daarom uit de vijver verwijderd worden. Ook teveel voeren is slecht voor je waterwaardes, dus pas ook hier mee op. Uiteraard helpen micro-organismen om plantaardig afval en afvalstoffen van vissen af te breken. Bij deze afbraak komt koolstofdioxide (CO2) en ammoniak vrij. Ammoniak wordt door bacteriën omgezet in nitriet, wat vervolgens wordt omgezet in nitraat, en dat wordt weer als voeding gebruikt voor de planten. Als er dus een goede balans is in de vijver, zullen de planten op natuurlijke wijze nitraat en fosfaat uit het water filteren. Dit zal dus ook resulteren in minder algen.
De juiste waardes voor een vijver zijn:
- PH (zuurtegraad) tussen de 7 en 8.5
- GH (totale hardheid) van 10
- KH (karbonaathardheid) van 6
Een te hoge PH waarde komt vaak voor door het te vaak verversen van water, of door het overmatig gebruik van PH of GH plus. Een te lage PH komt vaak door organisch afval of teveel voer. Ook teveel vissen kan leiden tot een PH onder de 7. Kortom; ruim rottend plantafval op, en voorkom overbevolking.
Zorg er ook voor dat de KH in evenwicht is. Een evenwichtige KH zorgt ook voor een evenwichtige PH. De KH zorgt ook voor een betere plantengroei.
Tot slot is er nog de totale hardheid (GH). De GH zorgt ervoor, in combinatie met een goede PH en KH, dat de slijmhuid van de vis zich kan aansterken. Een goede slijmlaag helpt bij het welzijn van de vissen in je vijver.