Niets is leuker dan met je paard bezig zijn, toch? Maar je hoeft niet altijd op zijn rug te zitten om samen bezig te zijn. Sterker nog; wil je een goede band opbouwen met je paard, dan is het goed om naast elkaar samen bezig te zijn. Dit doe je door grondwerk met je paard.

Wat is grondwerk?

De term houdt eigenlijk niets anders in dan op de grond met je paard bezig te zijn. Longeren valt hier bijvoorbeeld onder maar ook vrijheidsdressuur of natural horsemanship. Het laatste wordt steeds populairder onder paardenliefhebbers en is een vrij nieuwe manier om met je paard te communiceren. Waar in het verleden vaak dwang werd gebruikt om een paard te laten doen wat van hem werd gevraagd; wordt tegenwoordig vaak beloning en het natuurlijk gedrag van een paard daarvoor gebruikt. Veel paardvriendelijker dus!

De relatie met je paard verbeteren

Om de band tussen jou en je paard sterker te maken, kun je oefeningen vanaf de grond doen. Je leert je paard te reageren op je lichaamshouding maar leert zelf ook beter de taal van je paard te spreken. Op deze manier creëer je vertrouwen en wordt de communicatie beter. Door verschillende oefeningen te doen kun je ook nog eens de gehoorzaamheid maar ook soepelheid van je paard verbeteren. Zo merk je ook onder het zadel het verschil bij je paard.

Benodigdheden voor grondwerk

Wil je aan de slag? Dan is het handig een aantal dingen bij de hand te hebben.

Paardensnoepjes

Paardensnoepjes zijn handig om je paard te belonen als hij het goed doet. Wees spaarzaam met beloningssnoepjes. Een korte pauze is ook een beloning voor je paard en hij hoeft niet voor alles iets te eten te krijgen. Zo zorg je dat je paard op jou blijft letten en niet alleen op de lekkere snoepjes.

Lange lijn

Dit kan een longeerlijn zijn maar ook een andere lange lijn om contact met je paard te houden. De uitdaging is je lijn zo min mogelijk te gebruiken en de communicatie met je lichaamstaal te doen. Het touw is een extra zekerheid om de aandacht van je paard vast te kunnen houden.

Halster

Afhankelijk van de gevoeligheid van je paard en de vordering van je training kun je kiezen voor een touwhalster, een gewoon halster of een extra zacht halster. Hoe dunner het halster; hoe meer je paard ervan merkt als er druk op staat. Begin zo zacht mogelijk en wissel van halster als je paard niet reageert op de druk.

Zweep

Bij grondwerk of natural horsemanship wordt vaak een lange zweep of speciale stick gebruikt. Dit is niet om het paard te slaan maar als verlengstuk van je arm. Zo kun je arm signalen duidelijker maken of je paard aanraken als hij verder van je af staat.

Hoe beginnen met grondwerk

Tegenwoordig zijn er talloze boeken, trainers en cursussen te vinden die je op weg helpen met grondwerk. Ook internet staat vol met adviezen, oefeningen en ook youtube video’s kunnen je op weg helpen. Je kunt beginnen met een aantal simpele oefeningen.

Meelopen zonder druk

Je paard is al gewend met je mee te lopen maar doet hij dat ook al zonder druk op het halster? Probeer je paard eens te begeleiden met je lichaamstaal; zorg dat hij begint met lopen op het moment dat jij gaat lopen en gebruik de druk op het halster alleen als correctie als hij het niet doet. Hetzelfde geldt voor het stoppen. Probeer ook eens de druk op het halster te vervangen door een gebaar met je arm of een zwaai met het touw. Een arm of touw naar de achterhand bewegen is gas geven, naar het hoofd bewegen is remmen. Oefening baart kunst!

Werken op de cirkel

Waar het bij longeren vaak gaat om conditietraining of het paard nieuwe commando’s aanleren, is het werken op de cirkel gericht op de communicatie via lichaamstaal. Probeer je paard met je lichaamstaal van je weg te sturen en oefen tempowisselingen. Houd hierbij hetzelfde principe aan; probeer het met je lichaamstaal (wordt zelf groter, actiever om je paard harder te laten gaan; kleiner en passiever om hem zachter te laten gaan). Als dat niet werkt steek je je arm uit; kun je erbij zwaaien, zwaai je met je touw of werp je het touw richting je paard om hem te laten reageren. Hoe vaker je deze volgorde herhaalt; hoe eerder je paard zal reageren op het kleinste signaal.

Wijken voor druk

Bij deze oefeningen zorg je dat je paard reageert op heel lichte druk. Probeer eens zijn achterhand of voorhand opzij te bewegen door alleen je hand tegen je paard aan te leggen. Reageert hij niet? Voer dan druk op, gebruik klopjes, zwaai een keer met je arm, tik hem aan met het touw of je zweep/stick. Test wat het best werkt voor jou paard maar begin altijd met het kleinste signaal. Uiteindelijk kun je je paard zo trainen dat hij zelfs door naar hem te wijzen al gaat bewegen.

Tips bij het grondwerken

De beloning bij grondwerk zit hem voornamelijk in het weghalen van de druk op het moment dat je paard reageert. Doe jij je arm omhoog en reageert je paard op de juiste manier? Laat dan direct je arm zakken. Reageert je paard op druk op het touw door zijn hoofd te draaien? Laat dan direct het touw weer vieren. Zo maak je je paard licht en gevoelig voor jouw aanwijzingen.

Houd je training kort. Je paarde nieuwe dingen leren, kost hem veel energie en concentratievermogen. Stop daarom zodra het goed gaat en begin met korte sessies van 10 minuten. Door op het juiste moment te stoppen, zal je paard eerder begrijpen dat hij het goed heeft gedaan.

Kom je er niet uit? Zoek dan hulp bij iemand met meer ervaring of een gediplomeerd trainer. Verdiep je ook in de lichaamstaal van paarden door middel van video’s en boeken om je paard beter te begrijpen.

Grondwerk, net als rijden of andere activiteiten met je paard, zal niet goed lukken als jij zelf gestrest bent. Sla je sessie gerust over als je zelf niet lekker in je vel zit en stop als je merkt dat je gefrustreerd of ongeduldig raakt.


En de laatste tip: heb vooral veel plezier met je paard! Geniet van het samenzijn en het samen nieuwe dingen leren. Bekijk voor inspiratie ook eens onderstaande video of shop direct de benodigdheden om zelf aan de slag te gaan!

BEKIJK ONLINE