Barbecueën is een van de meest veelzijdige manieren om vlees, vis, groente en zelfs pizza’s te bereiden. Met een houtskoolbarbecue krijgen je gerechten altijd de lekkerste smaak, maar de indeling van je kooltjes of briketten is net anders bij bepaalde bereidingswijzen. Wij leggen je uit hoe je dit moet doen aan de hand van de vier belangrijkste grill technieken.

Grill technieken – Direct grillen

De snelste en meest voorkomende vorm van barbecueën, voor gerechten die maar kort op de grill hoeven te liggen. Worstjes, sateetjes, gegrilde groenten en hamburgers grill je direct. Hier kun je het beste houtskool voor gebruiken, omdat dit sneller op temperatuur komt en warmer wordt dan briketten. Verspreid de kooltjes gelijkmatig over de bodem en leg de gerechten er vlak boven. Van alle grill technieken is bij direct grillen het eten het snelst klaar, voordat het uitdroogt. Met de praktische wegwerpgrillschalen voorkom je dat je eten aanbrandt of door het rooster van de barbecue zakt. Dit is erg handig voor het grillen van je groenten of vis.

Grill technieken – Indirect grillen

Voor deze methode heb je een afsluitbare barbecue nodig, want de hitte waarmee je je gerecht verwarmt, moet bewaard blijven. Hele kippen, grotere stukken vlees en ambitieuze gerechten als pulled pork maak je op deze manier. Je legt het eten in het midden van de grill, met daaronder een lekbakje om vet op te vangen, om rookontwikkeling te voorkomen. Rondom het bakje leg je de briketten, dus niet onder je vlees. Zo verbrandt het niet tijdens het grillen en wordt het langzaam gegaard zonder uit te drogen. Je barbecue is dan eigenlijk een soort oven.

Grill technieken – 50/50 methode

Deze stijl is een combinatie van direct en indirect grillen. Verdeel de bodem van je barbecue in twee helften. Op de eerste leg je briketten, op de tweede weer een aluminium druipbakje. Zo ontstaat er een warme en koude zone binnen de barbecuekap. Deze methode is perfect voor vlees dat eerst bruin moet worden aan de buitenkant en daarna zacht aan de binnenkant. Wat dacht je van krokante kippenpootjes of varkensschenkel op z’n Duits? Eerst leg je het vlees boven de briketten. Vervolgens, als het mooi bruin is, verplaats je het naar de koudere kant. Daar kan het rustig doorgaren.

Grill technieken – Circulair barbecueën

Iedereen houdt van een lekker stukje pizza. Je kunt het ook maken op de BBQ-grill! De truc is circulaire verhitting, oftewel een cirkeltje van briketten onder de randen van de grill. Je legt je pizza op een pizzasteen en plaatst die op de grill. Zo wordt de korst lekker knapperig en verbrandt hij niet. Circulair barbecueën is ook handig als je er echt zin in hebt en bijvoorbeeld een Argentijnse asado-barbecue met enorme lappen vlees wilt organiseren.

Voor verschillende soorten barbecue-food zijn er bijbehorende grillstijlen. Je kunt er zoveel in variëren als je wilt en zo allerlei nieuwe recepten creëren. Veel succes!

Een geselecteerd assortiment aan barbecues kun je bestellen in onze webshop. Voor het complete assortiment aan barbecues en barbecue producten kun je naar één van de Boerenbond winkels. Bekijk welke winkel bij jou in de buurt zit.