Menu

Veel kinderen zijn dol op hamsters. Vooral dwerghamsters en goudhamsters zijn erg geliefd als huisdieren. Het is wel belangrijk om je hamster goed tam te maken. In dit artikel geven we je tips om je hamster tam te maken!

Het tam maken van je hamster

Hamsters zijn geschikte huisdieren voor zowel jong als oud. Het is wel belangrijk om ze eerst goed tam te maken, ze kunnen namelijk hard bijten. Ook moeten ze natuurlijk hanteerbaar zijn. We zullen hieronder enkele tips geven die je kunnen helpen om jouw hamster tam te maken!

null

Nieuwe hamster?

Als je een nieuwe hamster hebt kun je deze het beste de eerste 2 - 3 dagen met rust laten. Op deze manier kan je hamster wennen aan zijn nieuwe huisje.
 • null

  Tip 1: Was je handen

  Voordat je aan de gang gaat met je hamster moet je eerst goed je handen wassen. Sterke geuren aan je handen kunnen je hamster afschrikken of kunnen je hamster zelfs aanzetten om in je hand te bijten. Zorg daarom altijd dat je je handen goed wast met zeep en daarna goed afspoelt met water.

 • null

  Tip 2: De juiste benadering

  Hamsters zijn prooidieren. Dit houdt in dat er in het wild behoorlijk wat dieren zijn die op ze jagen. Hier moet rekening mee gehouden worden wanneer we een hamster willen hanteren.

  Benader een hamster nooit van boven, dit wordt namelijk als een dreiging ervaren. Zorg ook dat je hamster altijd wakker is wanneer je hem probeert op te pakken, anders kan hij erg schrikken en zal hij direct in de verdediging gaan!

 • null

  Tip 3: Hanteren in de kooi

  Je kunt je hamster naar je toe lokken door hem een snack aan te bieden. Je kunt deze tussen je vingers houden en aan hem geven of je kunt de snack op je platte hand leggen. Als je je hamster op je handen hebt, hou hem dan in zijn kooi. Train dit eerst meerdere malen zodat hij het gewend is om op je hand te zitten.

 • null

  Tip 4: Hanteren buiten de kooi

  Probeer de hamster op een rustige manier met 2 handen van onder op je hand te scheppen. Wanneer je probeert je hamster tam te maken door hem uit zijn kooi te halen, zorg dan altijd dat je dit dicht bij de grond doet. Hamsters zijn namelijk snel en flexibel, en kunnen zich gemakkelijk door je handen wurmen. Een val van een meter kan al gauw fataal zijn voor je hamster.

 • null

  Tip 5: Doorzettingsvermogen

  Probeer bovenstaande stappen net zo lang te herhalen totdat je hamster niet meer probeert te ontsnappen en rustig op je hand blijft zitten. Wil je hamster niet? Laat het dan zitten en probeer het de volgende dag opnieuw!

null

Wist je dat?

Als je je hamster op je hand hebt en hij zich begint te wassen, dat dat een teken is dat hij zich op zijn gemak voelt?

Hamsters oriënteren zich mede door heel zachtjes met hun tanden hun omgeving af te tasten. Dit kan overkomen als bijten, maar dit is niet het geval. Probeer daarom rustig te blijven wanneer jouw hamster een klein beetje aan je hand gaat knagen.

null

Bange hamsters...

Bange hamsters zullen op twee poten gaan staan en zullen naar je 'schreeuwen'. Dit doen ze om groter en meer intimiderend over te komen. Wanneer je merkt dat jouw hamster dit doet, doe dan een stapje terug!
BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR HAMSTERS IN ONZE WEBSHOP