Cavia’s zijn geschikte huisdieren voor iedere leeftijd! Cavia’s kunnen namelijk erg goed overweg met kinderen en kunnen wel tegen een stootje. Het is wel zo handig om je cavia eerst goed tam te maken. Hoe je dit het beste kunt doen? Dat leggen we je uit in dit artikel!

 

Maar eerst…

Voordat we beginnen met tips geven hoe je jouw cavia het beste tam kunt maken, is het handig om cavia’s beter te begrijpen. Wanneer we een helder beeld hebben van het gedrag van een cavia, kunnen we beter begrijpen wat we juist wel en wat we juist niet moeten doen.

Cavia’s zijn knaagdieren die oorspronkelijk in Zuid-Amerika voorkomen. Hier leven ze vooral in dichtbeboste gebieden. Cavia’s zijn groepsdieren met een sterke rangorde.

Cavia’s zijn van nature prooidieren. Dit houdt in dat dat ze laag in de voedselketen staan en dat ze dus veel natuurlijke vijanden hebben die graag op ze jagen. Als je dus bedenkt dat cavia’s oorspronkelijk veel vijanden hebben, kan je bedenken dat het niet de meest rustige en nieuwsgierige dieren zijn.

Gelukkig hebben de cavia’s tegenwoordig al een behoorlijk domesticatieproces achter de rug. Dit houdt in dat de dieren worden geselecteerd op de gewenste kenmerken en vervolgens met deze dieren wordt verder gefokt. Op deze manier kun je in de loop van de tijd deze kenmerken steeds verder laten ontwikkelen. In het geval van de cavia gaat het dus voornamelijk om rustige dieren die niet bang zijn voor mensen.

 

Cavia’s van nu

De cavia’s die je tegenwoordig in de dierenwinkel koopt zijn over het algemeen allemaal vrij rustig en hanteerbaar. Cavia’s mogen verkocht worden aan klanten wanneer ze minimaal 8 weken oud zijn. Hoe jonger een cavia is, hoe makkelijk hij tam te maken zal zijn.

null

Wist je dat?

Cavia's net als mensen een karakter hebben? Dit houdt in dat sommige cavia's van zichzelf al erg rustig en hanteerbaar zijn en sommige een stuk banger zijn.

De mate van tijd en energie die je dus in je cavia moet steken om hem tam te maken is dus o.a. afhankelijk van het karakter van het beestje.

Cavia’s als huisdier

Cavia’s zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden. Wel is het belangrijk om cavia’s altijd in een groep te houden. Deze groep moet altijd uit minimaal 2 cavia’s bestaan! Dit komt omdat het dus van nature groepsdieren zijn! Cavia’s die alleen gehouden worden zijn dan ook over het algemeen een stuk ongelukkiger dan cavia’s die in een groep gehouden worden.

cavia

Hoe groter de groep, hoe gelukkiger ze zullen zijn. Het is daarentegen wel belangrijk dat je een grotere groep meer ruimte geeft. Ook is het belangrijk om te weten dat hoe meer cavia’s je groep bevat, hoe lastiger het zal worden om ze écht tam te maken.

null

Alles op z'n tijd...

Wanneer je net nieuwe cavia's hebt gehaald is het belangrijk om ze minimaal de eerste 3 dagen met rust te laten. De overgang naar de nieuwe omgeving in combinatie met het transport kan een erg stressvolle situatie zijn. Geef ze daarom de rust en hanteer ze pas na 3 dagen tot 1 week.

Nu we meer weten over cavia’s kunnen we beginnen met je te helpen om je cavia’s tam te maken. Lees hieronder onze tips!

 • null

  Stap 1

  Wanneer je je cavia's tam wilt maken is het belangrijk om ze op de juiste manier te benaderen. Omdat het van nature prooidieren zijn, is het belangrijk om ze nooit van boven te benaderen. Dit geeft de indruk weer van een roofdier. Benader ze daarom altijd laag bij de grond en van onderen.

 • null

  Stap 2

  Probeer eerst eens om de cavia wat lekkers aan te bieden. Hiervoor kun je prima een snack gebruiken. Leg een snack op je platte hand en houd deze voor zijn kopje. Als hij geïnteresseerd is zal hij het snoepje van je hand eten. Als hij dit niet doet, is dit niet erg, alles op z'n tijd.

 • null

  Stap 3

  Zorg ook dat je geen plotse bewegingen maakt. Hier kan je cavia erg van schrikken.

 • null

  Stap 4

  Herhaal het aanbieden van een snack totdat je cavia zich hier prettig bij voelt. Zorg er wel voor dat je kijkt hoe je cavia hierop reageert. Als je cavia niet wilt, stop dan en probeer het de volgende dag opnieuw.

 • null

  Stap 5

  Wanneer je cavia niet meer bang is voor je hand met de snack erop, kun je proberen er een stapje bovenop te doen. Als hij geïnteresseerd naar je hand toekomt, kun je proberen langzaam met 1 of 2 vingers je cavia te aaien. Als hij hier positief op reageert kun je proberen steeds langer en vaker te aaien.

 • null

  Stap 6

  Als je cavia gewend is aan geaaid worden kun je vervolgens proberen hem uit het hokje te halen. Kijk hoe hij hierop reageert. Hou je cavia altijd goed in de gaten wanneer je hem uit zijn hokje haalt. Hij kan zich namelijk snel verstoppen op plekken waar jij moeilijk bij kunt.

null

Doorzettingsvermogen

Het is belangrijk om bezig te blijven met je cavia. Zorg dat je het niet laat verwateren en blijf op constante basis bezig met je cavia. Hierdoor zorg je dat je tamme cavia ook daadwerkelijk tam blijft.
BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR CAVIA'S IN ONZE WEBSHOP