Peuters zijn niet altijd even leuk en dat weet een hond ook. Ze vallen over hem heen, prikken met hun vingers in z’n neus, trekken zich op aan zijn vacht, kruipen slaperig in zijn mand en pakken al z’n speelgoed af. Kortom, een hond en een peuter vormen niet altijd een goede combinatie.

Een jong kind staat bol van de ontdekkingsdrang. Alles is spannend en moet ontdekt worden. De grenzen worden onderzocht, ook die van hun ouders. Een hond reageert zonder inzicht of begrip op dat wankelende mensenkind. Hij reageert zoals hij dat vanuit zijn hond zijn moet doen. Puur natuur, maar soms wel een beetje gevaarlijk.

Reactie van de hond op peuters

Honden reageren op onaangename zaken door deze te ontwijken. Lukt dat niet dan zullen ze grommen en als dat óók niet helpt, zullen ze bijten. En kleine kindjes snappen niets van grommen: ze gaan meestal gewoon door met waarmee ze bezig zijn. Aangezien het gezichtje van een peuter ongeveer op hoofdhoogte is van de hond, is dat deel van een kinderlijfje het kwetsbaarste. Niet omdat een hond met opzet uitvalt naar een gezicht, maar omdat een hond uitvalt naar het dichtstbijzijnde lichaamsdeel.

Peuters zien hond als speelgoed

Peuters zijn niet in staat een hond te zien als hond, maar als speelgoed. Peuters beheersen hun emoties niet. Bij schrik huilen ze en vinden ze iets leuk, dan zijn ze overweldigend in hun enthousiasme. Ze willen zo’n hond niet alleen aanraken, maar ook stijf vastklemmen. Voor honden zijn peuters wezens met te veel handen.

Laat peuters karweitjes doen

Peuters en kleuters vinden het leuk om iets voor hun hond te doen. Laat ze daarom kleine karweitjes opknappen zoals zijn waterbak afwassen en vullen met lekker fris water. Als je de hond vlak daarvoor droogvoer gegeven hebt, zal hij enthousiast drinken. Dat geeft het kind een goed gevoel. Een peuter mag de hond wel in jouw aanwezigheid zijn voer in zijn bak geven, maar daarna moet het kind de hond rustig laten eten.

Spelletjes doen met hond en kind

Speeltjes verstoppen en de hond die laten opzoeken, waarna het kind de hond wat lekkers geeft is ook een mogelijkheid voor de wat oudere peuter. Door een kind iets goeds te laten doen aan een hond, wordt hun relatie beter.

null

Blijf altijd in de buurt

Blijf altijd in de buurt van je hond en peuter en laat je kind nooit in de buurt van een etende of slapende hond komen! Let goed op de lichaamstaal van de hond. Als je twijfels of vragen hebt over de omgang tussen je peuter en je hond, vraag dan altijd direct hulp van een deskundige!