Menu

Is jouw hond erg vies geworden tijdens een wandeling of ruikt hij erg sterk? Dan is het wellicht tijd om je hond te wassen. Ook bij sommige huidaandoeningen is het verstandig om je hond te wassen. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Hoe vaak mag je jouw hond wassen?

Was je hond nooit te vaak! Dit tast de belangrijke beschermlaag aan die op zijn huid zit. Voor een goede verzorging van de vacht houd je 2 tot 4 wasbeurten per jaar aan. Is je hond erg vuil, ruikt hij erg sterk of heeft hij last van een allergie. Dan kan het verstandig zijn om een extra keer te wassen.

 • null

  Stap 1: Nagels checken

  Als eerste kun je het beste even de nagels van je hond checken. Zijn de nagels te lang? Dan kun je ze bijknippen. Hiervoor gebruik je een speciale nagelschaar voor honden, bijvoorbeeld de Ferplast Nageltang Medium. Door de nagels te knippen, voorkom je dat je hard gekrabd wordt wanneer je hond tegenstribbelt.

 • null

  Stap 2: Borstel je hond

  Voordat je je hond gaat wassen, kun je hem het beste even borstelen. Door te borstelen zorg je er voor dat je hond geen klitten heeft in de vacht. Zo blijft er ook geen vuil achter de vacht. Borstel de klitten er zachtjes en zorgvuldig uit. De echte hardnekkige klitten kun je voorzichtig wegknippen.

 • null

  Stap 3: Zet het water aan

  Het is tijd om het bad te vullen of de douche aan te zetten. Gebruik altijd lauwwarm water. Vul je een bad? Zorg dan dat het water ongeveer tot de knieën van je hond komt.

 • null

  Stap 4: Maak de vacht nat

  Nu mag je je hond in de badkuip of douchebak zetten. Maak de vacht nat met de douchekop en werk van achter naar voren. Houd de douchekop ongeveer 1 centimeter van de vacht. Zo reinig je beter en het is minder stressvol! Maak ten slotte de kop van je hond nat met een zachte stroming. Houd daarbij zijn kop iets omhoog zodat het water wegloopt via de achterkant. Let ook op dat er geen water in de ogen, oren of neus van je hond komt.

 • null

  Stap 5: Shampoo time

  Masseer de shampoo zachtjes in de vacht tot op de huid. Gebruik hiervoor altijd speciale hondenshampoo. Bekijk de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de hondenshampoo. Soms moet de shampoo namelijk een paar minuten intrekken.

  Spoel de shampoo vervolgens grondig uit, vanaf de kop naar achteren. Laat hierbij geen zeepresten achter. Dit kan namelijk zorgen voor jeuk en irritatie bij je hond. Hoe weet je of alle shampoo goed uitgespoeld is? Check het water. Is het water nog troebel? Spoel dan nog even door. Is het water helder? Dan kun je door naar de volgende stap.

 • null

  Stap 6: Schudden en afdrogen

  Je hond is nu helemaal schoon! Haal je hond uit bad en zet hem op een handdoekje of badmat. Je hond mag zich nu lekker uitschudden! Zo raakt hij het grootste deel van het water alvast kwijt. Nu je hond lekker uitgeschud is, kun je hem voorzien van een zachte badjas om het overige vocht op te nemen. Gebruik bijvoorbeeld de Pawise Badjas. Deze speciale hondenbadjas is echt onmisbaar na iedere wasbeurt!

  Ook belangrijk: Niet iedere hond is fan van een föhn. Je kunt hem dan het beste aan de lucht laten drogen. Zorg er wel voor dat je hond niet op de tocht zit en laat hem niet direct naar buiten wanneer het koud is en hij nog nat is.

 • null

  Stap 7: De belangrijkste stap!

  Beloon je hond met een heerlijke snack! Dit heeft hij wel verdiend.

null

Gebruik een antislipmat

Met een antislipmat zorg je dat je hond niet uitglijdt over een te gladde ondergrond.
BEKIJK HIER ALLE SHAMPOOS