Vogels in de tuin laten de tuin helemaal tot leven komen en kan zeer rustgevend zijn. Wat is er nou beter dan ’s ochtends tijdens het ontbijt een gezellig orkest uit de tuin horen komen? Helaas komen er niet in alle tuinen evenveel vogels, maar er zijn een aantal manieren om je tuin vogel-vriendelijker te maken, en meer vogels naar je tuin te lokken. In dit artikel geven we enkele tips om je tuin aantrekkelijker te laten maken voor vogels!

Strooi vogelvoer

Je kunt vogels het hele jaar blij maken met strooivoer. Door het regelmatig aanbieden van strooivoer blijven de vogels fit, en hebben ze daardoor meer kans om de winter te overleven. Naast het doorkomen van de winter heeft strooivoer in de lente ook voordelen; zo hebben de vogels meer kans om hun jongen groot te brengen. Naast dat het dus veel gezondheidsvoordelen heeft, zal het ook een voordeel opleveren voor jezelf, omdat je het hele jaar van tuinvogels kunt genieten!

BESTEL STROOIVOER IN ONZE WEBSHOP

Lok insecten

Voor veel vogels zijn insecten een échte delicatesse. Insecten bevatten veel eiwit en geven dus veel energie. Er zijn manieren om meer insecten naar je tuin te lokken. Eén van die manieren is door veel planten in je tuin te zetten. Vooral bloeiende planten zullen veel vliegende insecten aantrekken.

Het wordt aangeraden om veel verschillende plantensoorten in je tuin neer te zetten. Het beste kan er gekozen worden voor bloemen, kruiden en struiken die verschillen in hoogte en afwisselend bloeien, zodat er voor een grotere periode bloeiende planten zijn. Ook houden insecten van water, dus een vijver of andere waterplaatsen vergroten ook de kans op meer insecten, en daarom ook op meer vogels.

tip

Ruim je tuin niet te netjes op

Een volledig opgeruimde strakke tuin mag dan misschien wel netjes en verzorgd staan, maar juist tussen losse bladeren en takken vinden vogels voeding en beschutting. Daarom wordt het aangeraden om nooit al het plantaardige materiaal uit je tuin te halen.

Hang een nestkastje op

Door een nestkastje op te hangen kan je veel vogels naar je tuin lokken. Naast het nestelen zullen de vogels er ook in slapen. Er zijn natuurlijk veel formaten vogels, dus het formaat nestkastje moet goed zijn voor het soort vogel dat je wilt lokken. Zie je regelmatig een koolmees in je tuin? Dan is het aan te raden om een nestkastje voor koolmezen op te hangen.

BEKIJK ALLE NESTKASTJES IN ONZE WEBSHOP

Denk om de kat

Desondanks je je kat genoeg eten geeft blijft de kat een echte jager. Van nature zal hij of zij blijven jagen door zijn jachtinstinct. Vaak vallen vogels ten prooi. Dit kan voorkomen worden door de kat een halsbandje om te doen met daaraan een belletje. Hierdoor worden de vogels gewaarschuwd op het moment dat je kat ze probeert te pakken. Ook een goed gevoede huiskat is een echte jager. Met een belletje aan de halsband voorkom je dat de kat stilletjes op je tuinvogels kan loeren.

tip

Ramen

Grote ramen en windschermen zijn levensgevaarlijk voor vogels. Vogels kunnen de ramen niet goed zien en vliegen zich er vaak tegen te pletter. Plak daarom stickers op je ramen.

Plant een doornenstruik

Kleinere vogels voelen zich veilig in een doornenstruik, zoals meidoorn of berberis. Tussen de stekelige takken zitten ze lekker beschut tegen de aanval van een kat of een roofvogel.

Pets Place heeft allerlei producten te koop voor tuinvogels: van nestkastjes tot voederbollen.

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR TUINVOGELS IN ONZE WEBSHOP