Zelf hondenspeelgoed maken is niet alleen makkelijk, maar ook super leuk voor jouw pup of volwassen hond om mee te spelen! Doordat puppy’s de wereld verkennen met hun tanden, bijten ze graag in een speeltje. Met hun vlijmscherpe puppytandjes gaat het hondenspeelgoed snel kapot en voor de hond zijn veiligheid is het belangrijk om het kapotte speeltje weg te gooien. Voor de hardwerkende eigenaar begrijpen wij dat het blijven kopen van speeltjes veel geld kost. Hierdoor helpen wij jou met het maken van je eigen hondenspeelgoed!

tip hondenspeelgoed

Heb jij nog oude stoffen liggen? Gooi deze niet weg!

Bij het maken van hondenspeelgoed kan je goed gebruik maken van een oude fleecedeken, theedoek of spijkerbroek. Geef deze stoffen een nieuw leven!

Zelf hondenspeelgoed maken van een wc rol

Zelf hondenspeelgoed maken van een wc rol is misschien wel het meest makkelijke speeltje om te maken voor jouw hond. Iedereen heeft wel lege wc rollen in de papierbak liggen, dus laten we daar wat mee doen! 

Wat heb je nodig?

Aan de slag:

 1. Neem een lege wc rol en beloningssnoepjes bij de hand.
 2. Vouw één kant van de rol dicht, leg een snoepje in de rol en vouw de andere kant ook dicht.
 3. Geef het speeltje aan je hond en blijf het in de gaten houden, zodat je hond de rol niet opeet.
info hondenspeelgoed

Benieuwd wat voor beloningssnoepjes geschikt zijn?

Kijk eens op onze webshop naar de beloningssnacks. Haal de meest onweerstaanbare snacks in huis, zoals Farm Food snacks of Natures Taste, zodat jouw hond gestimuleerd blijft voor een spelletje of hersenwerkje!
BEKIJK BELONINGSSNACKS IN DE WEBSHOP

Zelf een flostouw vlechten voor je hond

Is jouw hond gek op trek spelletjes of het kluiven op een flos? Maak dan zelf een flostouw! Dit is zelfs zo makkelijk dat je dit al binnen vier stappen kunt doen. 

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • Stof of touw
zelf hondenspeelgoed maken

Aan de slag:

 1. Knip drie gelijke stroken van het stof, van circa 1 meter en 30 cm breed.
 2. Verbind deze stroken met een strakke knoop.
 3. Vlecht deze drie stroken aan elkaar, zoals in de afbeelding te zien is.
 4. Maak aan het eind van de vlecht weer een knoop, zodat de vlecht vast blijft zitten.

Voor veel honden is fleece een prima stof om mee te spelen, maar sommige honden kunnen niet tegen zit zachte stofje. Kies dan voor een ander soort stof zoals zacht touw of spijkerstof, zodat ook jouw hond kan genieten van een zelf gemaakt hondenspeeltje! Koop jij liever een touw in onze winkel? Bekijk dan eens onze speeltouwen in de webshop, zodat ook jouw hond kan genieten van een trekspel.

tip hondenspeelgoed

Maak je een flostouw voor een kleine of grote hond?

Kleine honden hebben natuurlijk een kleiner touw nodig om mee te spelen, dan een grote hond. Bij kleinere tot middelgrote honden zijn drie stroken van circa 1 meter voldoende. Maak de stroken bij grotere honden circa 1,5 meter lang, zodat het touw een perfecte maat heeft voor jouw hond!

Zelf een snuffelmat maken voor je hond

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan zelf hondenspeelgoed maken super makkelijk zijn. Daarom gaan we hier een stapje verder in! Een pup met veel energie is vaak op zoek naar een uitdaging, waardoor niet elk speeltje even leuk blijft. Een snuffelmat is een goede uitdaging voor je pup of hond en ook deze kun je helemaal zelf maken van een fleecedeken!

Wat heb je nodig?

zelf hondenspeelgoed maken

Aan de slag:

 1. Knip de stof die je wil gebruiken in stroken van circa 30 cm lang en 5 cm breed.
 2. Leg de deurmat op zijn kop en steek door twee gaten naast elkaar de fleecestrook, zodat er twee gelijke stroken door de gaten hangen.
 3. Draai de deurmat weer om en leg een stevige (dubbele) knoop in de strook, waardoor je uiteindelijk twee strookjes krijgt.
 4. Zet het knopen door, totdat je mat goed vol zit van de stoffen stroken en net zo vol zit als op de afbeelding.
 5. Check als laatste of de snuffelmat geen grote gaten meer heeft en vul deze nog aan indien dit het geval is.
 6. Verstop een aantal snoepjes in de mat en geef je hond het start-commando.
 7. En snuffelen maar!

Zorg ervoor dat jouw mat dik gevuld is met de stroken. Een goed opgevulde mat zorgt ervoor dat de snoepjes niet door de mat heen zakken, waardoor jouw hond er altijd bij kan komen. Dit voorkomt frustratie bij jouw hond.

null

Pets Place en Boerenbond

Sommige Pets Place winkels zijn een combinatie met Boerenbond! Bekijk of er een Pets Place Boerenbond winkel bij jou in de buurt zit en scoor een handige basis voor jouw zelfgemaakte snuffelmat. Koop je liever een kant-en-klare snuffelmat voor jouw viervoeter? Bekijk dan eens onze snuffelmatten in één van onze winkels of in de webshop, zodat ook jouw hond deze uitdaging aan kan gaan!

Zelf hersenspelletje maken voor je hond

Naast de snuffelmat zijn er nog talloze hersen- of zoekspelletjes die je kan doen met je hond. Er zijn verschillende intelligentiespellen te koop in onze winkel, maar er zelf een maken is natuurlijk veel leuker!

Heb je toevallig een oud muffinblik in jouw kast liggen en meerdere tennisballen? Maak dan het muffin-zoekspel voor je hond. Dit vinden de meeste honden helemaal geweldig, waarbij ze lekker hun energie kwijt kunnen door te snuffelen!

Wat heb je nodig?

Aan de slag:

 1. Leg het muffinblik op de grond.
 2. Doe in een aantal gaten een klein snoepje.
 3. Leg op alle gaten een tennisbal.
 4. Geef je hond het start-commando en laat hem op zijn gemakje lekker snuffelen.
null

Heb je geen oud muffinblik? Gebruik dan een oude doos of de Pets Place doos!

Doe alle ballen of andere hondenspeeltjes in een oude doos en leg hier en daar wat snoepjes tussen. Laat je hond vervolgens op zijn gemak snuffelen in de doos met speeltjes, zodat ze actief bezig zijn met hun neus!
zelf hondenspeelgoed maken