Het in huis nemen van een nieuwe kat of kitten kan voor veel stress en onrust zorgen bij de kat(ten) die je al hebt. Ze kunnen elkaar gaan krabben, bijten, naar elkaar sissen of zelfs gaan vechten. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe zorg je er nou voor dat ze zo goed mogelijk aan elkaar wennen zonder dat de katten veel stress ervaren? Laat je het ze samen uitvechten of doe je dat juist niet? In dit artikel delen wij onze tips en tricks om de ontmoeting tussen de katten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Eerste indruk is het belangrijkst!

Je hoort mensen vaker zeggen dat je maar één kans krijgt om een goede indruk op iemand achter te laten. Dit geldt voor katten en kittens net zo. Als de eerste kennismaking tussen je katten negatief verloopt, kost het enorm veel tijd en moeite om de vechtende katten uiteindelijk in harmonie samen te laten leven.

null

Laat je katten nooit vechten

Het advies om katten het onderling te laten uitvechten is absoluut geen goed plan. De katten hebben beiden een winnaarsmentaliteit en zullen zich nooit overgeven aan de ander. De relatie tussen deze katten is nooit meer echt te herstellen.

Een rustige ontmoeting

Het introduceren van een nieuwe kat of kitten duurt misschien een aantal dagen, maar deze tijd is nodig om de ontmoeting zo rustig en vriendelijk mogelijk te laten verlopen.

Laat je katten het tempo van de ontmoeting bepalen. Mocht de nieuwe kat of kitten snel geaccepteerd worden, kun je de stappen sneller uitvoeren. Is je kat argwanend tegenover de nieuwe kat of kitten? Neem dan extra de tijd om het stappenplan te doorlopen.

null

Goed om te weten!

Een kat is territoriaal. Dit betekent dat zijn eigen veilige plek erg belangrijk voor hem is. Een andere kat of kitten zal door je eigen kat snel als indringer worden gezien. Katten houden niet van andere katten in hun territorium dus het is belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat.

Geef je kat zijn eigen spullen

Wanneer je een tweede kat of kitten erbij neemt, is het van belang dat je voor de nieuwe kat genoeg spulletjes hebt. De nieuwe kat of kitten heeft een eigen kattenbak, eigen eet- en drinkbakjes en een eigen slaapplek nodig. Dit geldt niet alleen voor als je er een tweede volwassen kat bijneemt, maar ook als de tweede kat een kitten is.

Het is mogelijk dat de katten na hun ontmoeting goed met elkaar overweg kunnen. Ze kunnen dan de kattenbak en de voer- en drinkbakjes samen delen. Maar zorg er wel voor dat ze aan het begin van de ontmoeting hun eigen spulletjes hebben, zodat de kans op ruzie zo klein mogelijk wordt gemaakt. Heeft je nieuwe kat ander kattenvoer nodig? Dan kan je gebruik maken van een Surefeed Microchip voerbak. Deze voerbak stel je op de chip van je kat in en gaat alleen open als deze bij de voerbak staat. Hierdoor voorkom je dat je andere kat de verkeerde voeding opeet!

null

Wat heb je nodig?

Benieuwd wat je allemaal nodig hebt bij de aanschaf van een nieuwe kat? Je kan het in dit artikel lezen.
  • Nummer 1

    Stap 1: De voorbereiding

    Ten eerste is het belangrijk dat de nieuwe kat of kitten een eigen afgesloten ruimte krijgt. Een studeerkamer of zolder is hier perfect voor. Kies de kamer wel slim uit: je aanwezige kat zal het niet op prijs stellen als hij uit zijn favoriete kamer verbannen wordt. Zorg dat deze kamer alles heeft wat de nieuwe kat of kitten nodig heeft: voer, water, kattenbak, een krabpaal en speeltjes. De nieuwe kat moet ook een aantal plekjes hebben waar hij zich terug kan trekken.

  • Nummer 2

    Stap 2: Kennismaking met geur

    Nu kan het echte werk beginnen! Katten bakenen hun territorium af door middel van het wrijven van hun kopje tegen bijvoorbeeld de bank. Hiermee geeft de kat zijn eigen geurmerken af. Dit ga je ook doen: wrijf met een sok of washandje langs het kopje van je kat of kitten. Vooral langs de kin, hier zitten de meeste geurafgifte-punten. Doe dit bij beiden katten en leg de sok of het washandje in de ruimte van de andere kat. Beloon de katten als ze bij de sokken of het washandje in de buurt komen. Ga niet verder met de volgende stap voordat de katten niet meer negatief reageren op elkaars geur. Als de katten gaan blazen of grommen wanneer ze de sok of het washandje ruiken, kun je er vanuit gaan dat je extra tijd nodig gaat hebben om de stappen te doorlopen!

  • Nummer 3

    Stap 3: Op verkenning

    De volgende stap in de introductie is dat je je nieuwe kat of kitten voorzichtig het huis laat verkennen. Je kunt het beste je 'oude' kat tijdelijk in een andere kamer zetten. De deur van de kamer van de nieuwe kat of kitten kun je open zetten, zodat hij rustig op zijn eigen tempo op onderzoek uit kan gaan. Als hij heeft rondgekeken in het huis kan hij weer terug in zijn eigen kamertje en kan de andere kat ontdekken dat er een nieuwe kat in huis is geweest. Ook hier geldt: de reactie van de katten bepalen hoe snel je de stappen kunt doorlopen.

  • Nummer 4

    Stap 4: De echte ontmoeting

    De volgende stap is de echte ontmoeting tussen de twee katten. Het is belangrijk om deze ontmoeting op voldoende afstand van elkaar te laten plaatsvinden, zodat het niet gelijk vechten wordt. Zet de deur van de kamer van de nieuwe kat of kitten open. Blijf bij de ontmoeting, het liefst er tussen in. Geef allebei de katten een beloning, maar wel op ruim voldoende afstand van elkaar. Voorkom dat ze te dicht bij elkaar in de buurt komen en voorkom dat ze gaan sissen en grommen. Leid de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn kamer. Probeer deze stap de volgende dag opnieuw.

  • Nummer 5

    Stap 5: Steeds meer wennen

    Als alle voorgaande stappen je goed af zijn gegaan en de katten niet meer negatief op elkaar reageren, kun je de katten echt bij elkaar zetten. Blijf er nog wel even bij! Laat ze wat meer vrij bij het snuffelen aan elkaar, maar haal ze wel weer uit elkaar zodra het misgaat. Als je merkt dat het goed gaat, kun je er voor kiezen om even de kamer uit te lopen. Blijf wel in de buurt. Op een gegeven moment zal je merken dat het steeds beter gaat tussen je katten en ze echt aan elkaar wennen en elkaar accepteren.

null

Maak het extra leuk!

Belangrijk is dat de katten weten dat er leuke dingen gebeuren als ze bij elkaar komen: een spelletje, een snoepje of een aai van jou als baasje.

Antistressmiddelen

Blijf je lichte spanningen tussen je katten merken? Dan kan je overwegen om een antistressmiddel aan te schaffen, bijvoorbeeld Feliway Friends. Dit product is onder andere ontwikkeld om de rust tussen meerdere katten te bewaren. Dit product verspreidt het Cat Appeasing Feromoon. Dit feromoon produceert de moederpoes tijdens het geven van melk om een band te creëren tussen haar en haar kittens. Katten herkennen dit feromoon hun hele leven, waardoor het op latere leeftijd ook nog een kalmerend effect zal hebben.

BESTEL FELIWAY IN DE WEBSHOP

Een ander soort antistressmiddel is die van Beaphar. De elektrische verdamper verspreidt natuurlijke extracten van valeriaan die bekend staan om de kalmerende eigenschappen bij katten.

Beide producten zijn geschikt om in te zetten tegen spanningen en conflicten tussen katten, zoals vechten, staren, blokkeren, najagen en agressief gedrag.

BESTEL BEAPHAR IN DE WEBSHOP