Veel katten houden ervan om actief bezig te zijn en lekker te spelen met hun kattenspeelgoed. Vooral kittens zijn erg speels op hun jonge leeftijd! Als dierenwinkel verkopen wij natuurlijk enorm leuke kattenspeeltjes, maar soms komt het ook voor dat een speeltje niet meer interessant is voor de kat. Hij of zij kijkt er dan ineens niet meer naar om. Maak daarom ook eens zelf een kattenspeeltje, om jouw pluizenbol te kunnen verrassen! Kattenspeeltjes maken is ook super leuk om te doen. In dit artikel helpen wij jou met het maken van je eigen kattenspeelgoed.

Kattenspeeltjes maken: Snackrol

In onze webshop of één van onze winkels kun je een snackrol kopen voor jouw kat. In deze rol stop je een aantal kattensnoepjes. Op het moment dat je kat het voorwerp begint te rollen, vallen er snoepjes uit. Het is natuurlijk veel leuker om dit zelf te kunnen maken en dat is ook nog eens heel eenvoudig met een lege keukenrol! Keukenrollen hebben een kartonnen basis en vaak belanden deze, wanneer het keukenpapier op is, in de krantenbak. Laten we hier dus iets mee gaan doen, want hoe gaaf is het om dit te kunnen hergebruiken!

Wat heb je nodig?

Aan de slag!

 1. Maak met je schaar op verschillende plekken een gaatje, groot genoeg dat het soort kattensnack wat jij hebt er net doorheen past. De foto is een goed voorbeeld voor deze gaatjes.
 2. Vouw één kant van de keukenrol dicht.
 3. Doe een aantal kattensnacks in de keukenrol. 
 4. Vouw de andere kant dicht.
 5. Laat je pluizenbol op zijn gemak de snoepjes er proberen uit te pakken.

Heb jij geen keukenrol bij de hand en wil je dit speeltje erg graag maken voor jouw kat? In dit artikel maken wij zelf hondenspeelgoed, waarbij wij gebruik maken van een lege wcrol. Door de rol te vullen met kattensnacks, in plaats van hondensnacks, kan ook jouw kat lekker gaan snuffelen! Let op dat je niet teveel snoepjes erin doet, we willen natuurlijk niet dat je vriendje misselijk of ziek wordt van het speeltje!

BEKIJK ALLE KATTENSNACKS IN DE WEBSHOP

Kattenspeeltjes maken: Kattenhengel

Het meest populaire speeltje voor katten blijft nog altijd de speelhengel. Dit bevordert het jachtinstinct van een kat, waardoor de meesten pluizenbollen het geweldig vinden om hier achteraan te jagen. Laten we jouw kat verrassen door bijvoorbeeld een kapotte kattenhengel te repareren of gewoon een nieuwe hengel te maken!

Wat heb je nodig?

 • Een stokje
 • Schaar
 • Stevig papier
 • Plakband
 • Tape
kattenspeeltjes maken

Aan de slag!

 1. Knip van het papier of de stof 10 tot 15 stroken, van 1 cm breed en circa 15 cm lang.
 2. Leg een stuk plakband van 20 cm lang op de tafel met de plakrand naar boven.
 3. Plak de geknipte stroken in een rijtje op het plakbandje en maak zo alle stroken vast aan één uiteinde.
 4. Plak weer een stuk plakband van 20 cm op het plakbandje met de stroken, zodat alle stroken stevig vast blijven zitten tussen de plakbandjes.
 5. Doe een klein stukje breder tape aan het plakband met de stroken en verbindt dit door middel van het tape aan het stokje.
 6. Draai het plakband om de stok en plak dit met behulp van weer een stuk tape goed vast aan de stok. Draai het tape desnoods meerdere malen om het stokje, zodat je zeker weet dat het vast zit.
 7. Nu is het speeltje klaar, dus spelen maar! Laat je pluizenbol op zijn gemak de snoepjes er proberen uit te pakken.

Heb jij geen oud stokje van een kapotte hengel? Maak dan gebruik van een stevig rietje of een stevige, rechte stok die uit een boom is gevallen. Wanneer je gebruik maakt van een houten stok, kun je beter gebruik maken van een Tie Wrap om het plakband met de stroken aan het stokje te verbinden. Het tape blijft namelijk niet goed plakken aan een houten ondergrond. Als je liever gebruik maakt van fleece kan dat ook! Maak dan gebruik van goed plakkend tape, in plaats van het plakband en verbind het tape aan de stok met een Tie Wrap.

Kattenspeeltjes maken: Nieuw leven geven aan de eenzame sok

Heb jij thuis ergens een eenzame sok liggen of is er een knuffeltje kapot gegaan? Laten we hier dan iets mee gaan doen! Met een klein beetje hulp van catnip maak je de meest saaie kattenspeeltjes weer interessant en dus ook een oude (schoon gewassen) sok!

null

Wat is catnip?

Catnip is een plantje wat ook wel bekend staat als wilde kattenkruid. Dit kruid bevat een speciaal soort stofje wat erg aantrekkelijk is voor de meeste katten! Benieuwd geworden naar catnip? In dit artikel lees je alles over de werking en het gebruik van dit magische kattenkruid!

Wat heb je nodig?

 • Een eenzame sok
 • Catnip
 • Knuffelvulling of watten
 • Touwtje

Aan de slag!

1. Vul de sok met de knuffelvulling en een beetje catnip totdat het een klein bolletje wordt. Als je geen knuffelvulling hebt of een kapotte knuffel waar je dit uit kan halen, dan voldoen watten ook voor dit speeltje!
2. Knoop de sok goed dicht, zodat je kat de vulling en/of catnip er niet uit kan halen.
3. Geef de sok als een bal aan je kat. Je kat kan er nu in bijten, mee knuffelen of door de kamer heen gooien om zo lekker te spelen.

Heb jij een knuffeltje die kapot is gegaan door de scherpe tandjes en nageltjes van je kitten? Maak deze dan weer zo goed als nieuw door er een beetje catnip in te stoppen en vervolgens het knuffeltje weer dicht te naaien. Door de nieuwe geuren in het knuffeltje zal het speeltje weer interessant zijn voor jouw pluizenbol.

BESTEL CATNIP IN DE WEBSHOP

Kattenspeeltjes maken: Het sliertjesspel

Wist je dat je met behulp van wat stroken fleece een superleuk speeltje voor je kat kunt maken? Je hebt alleen maar drie repen fleecestof (circa 130 cm lang en 6 cm breed) en een schaar nodig!

null

Pas het speeltje aan naar eigen wensen

Je kunt ook stroken nemen van een iets ander formaat, om het speeltje helemaal af te stemmen op de wensen van jouw kat. Natuurlijk kun je ook de kleuren kiezen die jij het mooist vindt.

Wat heb je nodig?

kattenspeeltjes maken

Aan de slag!

 1. Vouw de bovenkant van een van de stroken een stuk dubbel en leg er een knoop in, zodat je een handvat krijgt. Knip het onderste deel van diezelfde reep fleece een aantal keren in, ongeveer 15 cm, zodat er aan de onderkant lange, dunne reepjes ontstaan.
 2. De andere twee repen kun je elk in drie gelijke stukken knippen. Knoop die stukken onderaan de eerste strook vast, net boven de reepjes die je daar geknipt had.
 3. De korte stukken kun je nu ook inknippen tot dunne reepjes. Voilà: nu heb je een kattenspeeltje met een handvat aan de bovenkant en een bos sliertjes aan de onderkant!

Er zijn meerdere manieren voor jouw kat om met dit super toffe speeltje te spelen. Zo kun je zelf spelen met je kat door het speeltje te bewegen. Dit stimuleert het jachtinstinct en zal je kat prikkelen tot een leuk jaagspel! Daarnaast kan je dit speeltje ook op een plek hangen, zoals de deurknop.

null

Maak het speeltje nóg interessanter

Het sliertjesspeeltje interessant maken of houden? Berg het dan na het spelen op in een trommel waarin je wat gedroogd kattenkruid doet, een plant waar veel katten gek op zijn. Of spuit het speeltje in met een beetje catnip spray.

Meer leuke spellen en oefeningen met je kat?

Als je een kat weet te verleiden met iets lekkers, kun je hem van alles leren! Leuke dingen, zoals een spelletje spelen of een high five geven, maar ook heel praktische dingen, zoals rustig blijven staan tijdens de vachtverzorging of zelf de reismand in gaan.

Lees meer over leuke spellen en oefeningen met je kat