Konijnen en cavia’s hebben niet alleen brokjes nodig maar ook hooi. Elke dag een verse pluk hooi in het hok maakt jouw konijn of knaagdier blij. In dit artikel lees je waarom hooi zo belangrijk is.

Spijsvertering

Het spijsverteringskanaal is zo ingericht dat ze veel vezelrijk voer kunnen verteren. Ze hebben namelijk vezels nodig om voeding te kunnen verteren en om de darmen te laten bewegen. Ze hebben geen darmbewegingen zoals mensen dat hebben. Krijgt jouw konijn te weinig hooi binnen, dan kan het zijn dat hij problemen met de darmen gaat krijgen.

Wil jij jouw konijn of knaagdier ook wel eens groenvoer geven? Bouw dit dan rustig op. Het bevat namelijk niet zo veel vezels als hooi maar wel meer vocht waardoor makkelijker diarree kan ontstaan. Blijf je konijn of knager daarom altijd in de gaten houden.

Gebitsslijtage

Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen. Ook bieden verschillende soorten hooi weer diverse vitamines en mineralen.

Soorten hooi

Konijnen eten in de natuur van veel verschillende soorten planten. Het is daarom fijn voor jouw konijnen om de smaakjes hooi af te wisselen. Neem bijvoorbeeld de ene keer een smaak van kruidenhooi en de andere keer weidehooi.

null

Variatie

Het is ook leuk en handig om een hooiruif te gebruiken of een voerbal gevuld met hooi. Zo blijft niet alleen de bodem van het hok mooi schoon, maar moet je konijn ook nog iets meer moeite doen om het hooi te kunnen eten. Als het hooi op de grond ligt kan het vies worden als je konijn er op gaat zitten. En dan eten ze het hooi vaak niet meer op.

Extra gebitsslijtage

Wil je eens extra afwisselen? Dan kan je ook wilgensticks geven. Dit zijn 100% natuurlijke sticks afkomstig van een wilgenboom. Het helpt verveling te voorkomen en zorgt voor extra gebitsslijtage.

Stress

Als konijnen of knaagdieren in een nieuwe omgeving komen of als ze bij moeten komen van een operatie, dan kan je het beste (1 à 2 dagen) voornamelijk hooi en water aanbieden. Hooi houdt de spijsvertering op gang, de kans op diarree en gasvorming wordt zo minder. Hierdoor kunnen problemen voorkomen worden.

Hooi als bodembedekking?

Hooi is (ruw) voer wat nodig is voor de spijsvertering en het slijten van de tanden. Het is daarnaast mogelijk om hooi als bodembedekking te gebruiken. Hooi blijft echter wel schoner en verser in een hooiruifje.

BEKIJK ALLE SOORTEN HOOI IN ONZE WEBSHOP