Kijk regelmatig de ogen, oren en tanden van je kat na om te controleren of alles in orde is. Ook moet je deze zo nodig schoonmaken. In de meeste gevallen is het afnemen met een watje al genoeg. Kleurverlies van de vacht rondom de ogen ontstaat wel eens bij Perzisch langhaar vanwege een verstopping van de traanbuisjes. Het vuil dien je uit de ooghoeken weg te halen. Vraag een dierenarts om advies als dit probleem hardnekkig blijkt.

De ogen van een gezonde kat hebben niet veel aandacht nodig. Gebruik een in lauwwarm (gekookt) water of babyolie gedrenkt watje.

1. Maak een watje voch­tig met wat (gekookt) water.
2. Neem elk oog met een apart watje rondom voorzich­tig af. Zorg dat je de oogbol niet raakt.
3. Droog de vacht rond de ogen af met een watje of papieren zakdoekje. Bij langharige katten kan het zijn dat de eigenaar plekken in de ooghoeken moet verwijderen.

De oren van een kat zijn bijzonder fragiel gebouwd en moeten voorzichtig behandeld worden.
1. Controleer of er geen tekenen van een ontsteking zijn. Donkergekleurd oorsmeer kan veroorzaakt worden door oormijt. Raadpleeg in dat geval je dierenarts.
2. Besprenkel een watje met een beetje babyolie en haal eventueel vuil uit de binnenkant van de oren weg.
3. Maak voorzichtige ronddraaiende bewegingen om de oorschelpen te reinigen en ga niet de gehoorgang binnen. Duw nooit met een wattenstaafje in de oren van een kat!

Voor het schoonmaken van de tanden heb je een kleine tandenborstel, wat wattenstaafjes en een tube tandpasta nodig.
1. Doe voorzichtig de bek open en kijk of gebit en tandvlees er gezond uitzien. Het tand­vlees moet stevig en roze zijn en er mogen geen ge­broken tanden of kiezen zitten.
2. Wen de kat aan het poet­sen door zachtjes met een wattenstaafje tegen het tandvlees te duwen. Smeer wat tandpasta voor dieren aan zijn bek, zodat hij de smaak leert kennen.
3. Probeer na een paar weken de tanden te borstelen met een klein tandenborsteltje. Gebruik een tandpasta voor dieren of water met zout.