Katten zijn speels en nieuwsgierig. Dat geldt zeker voor jonge katten. Die willen de wereld ontdekken en zijn vaak onbezonnen in hun activiteiten. Er zijn echter wel een paar maatregelen die je kunt nemen voor de veiligheid van je kat. Let er bijvoorbeeld op dat je een kat nooit alleen laat in de buurt van open vuur. Je zou denken dat ze beter zouden weten, maar heel wat katten hebben hun snorharen of staart aan een kaars gebrand.

Schoonmaakmiddelen

Vermijd verder elk contact met agressieve schoonmaakmiddelen en verfspullen, zoals bleekmiddel of terpentine. Een minder voor de hand liggende bron van gif schuilt in sommige (kamer)planten. De kerstster en de cyclaam zijn wat dat betreft berucht. Omdat katten nu eenmaal fijnproevers zijn, is de kans dat ze van zo’n giftige plant eten niet zo groot. Maar zelfs tussen katten zitten domkoppen en voor de veiligheid kun je het risico maar beter vermijden.

Ramen

Woon je op een bovenhuis, dan is het belangrijk de ramen en het balkon goed af te schermen met een net of fijn kippengaas. Waar je zeker ook op moet letten zijn de wasmachine en de droger. Er zijn al heel wat katten ongelukkig aan hun einde gekomen in deze apparaten. Controleer altijd of je kat niet toevallig in de trommel ligt te slapen voor je het apparaat aanzet.

Verkeer

Gevaren buitenshuis zijn veel lastiger te vermijden. Het grootste gevaar komt van het verkeer. Helaas worden er elk jaar weer vele duizenden katten aangereden. Probeer als het even kan je kat zoveel mogelijk bij de openbare weg vandaan te houden. Soms kan een kat slachtoffer worden van (ratten)gif of een vergiftigd muisje opeten. Wanneer je kat ineens erg ziek wordt, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Er bestaat ook het gevaar dat je kat per ongeluk opgesloten raakt in een schuur of berging. Hoewel dat niet te voorkomen is, kun je er wel voor zorgen dat je kat altijd een penning, naamkoker of chip bij zich draagt. Op die manier kan een eventuele vinder je kat terugbrengen.

null

Wist je dat?

Je jouw kat kan verzekeren? Pets Place werkt samen met huisdierenverzekeraar Figo, waarmee je alle kosten van een ongeluk van je kat kan dekken. Bereken de verzekeringspremie voor jouw kat hier.