Het voer voor jouw kippen is een van de meest belangrijke zaken om jouw kippen gezond en fit te houden of krijgen. Ben je benieuwd waar je allemaal op moet letten bij het voeren van kippen? In dit artikel lees je over de juiste voerkeuze, wat je naast het dagelijkse kippenvoer kan geven en hoe je het beste kippenvoer kan toedienen.

Het kiezen van het juiste kippenvoer in 3 stappen

De voedingsbehoefte van je kippen hangt sterk af van de reden waarom je kippen houdt. Kippen die veel eieren moeten leggen hebben bijvoorbeeld andere voeding nodig dan kippen die je houdt voor het vlees.

Houd je legkippen?

Legkippen hebben behoefte aan goed legvoer. Legvoer bevat de benodigde hoeveelheid aan calcium, vitamine D en eiwit. Deze drie voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een optimale eivorming. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk, calcium zorgt voor de vorming van de kalkschaal en eiwit is nodig aangezien een ei voor een groot deel uit eiwit bestaat.

BESTEL LEGKIPPEN VOER IN ONZE WEBSHOP

Houd je vleeskippen?

Vleeskippen hebben voer nodig waardoor ze zo goed mogelijk vlees aanmaken tijdens het groeien. Voldoende eiwitten zijn belangrijk voor het kippenvoer van vleeskippen.

BESTEL VLEESKIPPEN VOER IN ONZE WEBSHOP

Houd je sierkippen?

Bij sierkippen is het belangrijk dat alle eigenschappen van het ras optimaal tot uiting komen. De mooiste kippen groeien gezond op en verkeren in een perfecte conditie. Wat heb je hiervoor nodig? Een ideale verhouding van omega 3- en omega 6-vetzuren voor een prachtige bevedering. Ook heeft het voer natuurlijke pigmenten nodig voor de ontwikkeling van de specifieke raseigenschappen.

BESTEL SIERKIPPEN VOER IN ONZE WEBSHOP

De leeftijd van een kip is een belangrijke factor in het bepalen van het juiste voer. Zo hebben kippen die nog flink moeten groeien extra eiwitten nodig. Het is in iedere levensfase belangrijk dat de juiste hoeveelheid aan vetten, eiwitten en vitamines wordt gegeven.

De Gold-, Farm-, en Show-producten van Versele-Laga Country’s Best zijn gecategoriseerd naar leeftijdsfase. Zo weet je precies welk kippenvoer je moet hebben. De volgende nummering vind je in de naam van de verschillende producten:

 •  Startfase
 •  Groeifase
 •  Volwassen
 •  Kweek

Welke voervorm heeft jouw voorkeur en wat past het beste bij jouw kippen?

Meel: fijngemalen granen en zaden waarin vitaminen en mineralen zijn toegevoegd.

 • Erg geschikt voor kuikens en krielkippen
 • Langzame opname voor een beter vertering en mestconsistentie
 • Houdt kippen langer bezig, dus minder kans dat ze elkaar gaan pikken

Kruimel: verrijkte geperste granen en zaden waarin vitaminen en mineralen zijn toegevoegd.

 • Erg geschikt voor kuikens en krielkippen

Korrel: geperste granen en zaden waarin vitaminen en mineralen zijn toegevoegd.

 • Geen selectief eetgedrag
 • Snellere groei door goede opname
 • Minder verspilling en stof

Mix: mengeling van granen en zaden in combinatie met legkorrel.

 • Snellere groei door goede opname

Voer toedienen

Voer je het kippenvoer op de grond van de kippenren? Let dan goed op hoeveel je kippen eten. Voer je te weinig, dan kunnen kippen sneller ziektes krijgen omdat ze te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Voer je te veel, dan zal het overgebleven voer een modderbrij vormen wat ook ongedierte aantrekt.

Wanneer je geen risico wilt nemen gebruik je een trapbak. Je vult deze compleet met voer. Wanneer kippen op de trede gaan staan, gaat de bak open en kunnen je kippen vers voer pikken. Zo is er altijd voldoende voer beschikbaar zonder dat je verspilt.

BESTEL EEN TRAPBAK IN ONZE WEBSHOP

Wat kan je kippen voeren naast het kippenvoer?

Kippengrit bestaat uit maagkiezel, oesterschelpen en andere zeeschelpen. Het is goed om dit altijd ter beschikking van je kippen te stellen. Waar is dit goed voor? Grit zorgt voor een gezonde spijsvertering doordat het voedsel in de maag vermalen wordt. Daarnaast halen kippen er calcium uit.

BESTEL GRIT IN ONZE WEBSHOP

Voldoende water is erg belangrijk voor de gezondheid van kippen. Heb je legkippen? Dan is water extra belangrijk, kippen gebruiken veel vocht om eieren te produceren. Geef je kippen dagelijks water, hiervoor kun je een drinktoren gebruiken.

BESTEL DE OLBA DRINKTOREN IN ONZE WEBSHOP

Kippensnacks geef je jouw kippen om ze extra te verwennen of handtam te maken. Ze vinden het namelijk heerlijk. Snacks bestaan uit fijne zaden met kruiden en vlokreeftjes. Geef maximaal 15% van het dagelijks rantsoen.

BESTEL KIPPENSNACKS IN ONZE WEBSHOP

Je mag je kippen etensresten geven, maar let hiermee op. Geef niet teveel en geef geen bedorven voedsel. Geef nooit hondenvoer of kattenvoer. Wat mag je wel voeren? Groenten, fruit, rijst, gekookte aardappels en gekookte noedels zijn veilig om te geven.