Kan ik mijn hond een aantal uren alleen laten? Die vraag krijgen wij vrijwel wekelijks van hondenbaasjes. Het antwoord is: ja, je kunt een hond leren om een paar uurtjes alleen te zijn.

Waarom een hond krabt als hij alleen thuis is

Veel minder dan men aanvankelijk dacht speelt verlatingsangst een rol. Veel gedrag dat zich afspeelt als de hond alleen thuis is blijkt aangeleerd te zijn. De hond krabt bijvoorbeeld ook aan de deur als hij alleen in de huiskamer is gebleven omdat zijn baasje eventjes naar de keuken is.

Of hij blaft of jankt om een voor zijn neus gesloten deur geopend te krijgen, gedrag dat bewezen heeft nut te hebben omdat zijn baasje gewis komt toesnellen om de deur te openen.

Dat succes maakt dat hij ook bijzonder volhardend is als er echt helemaal niemand thuis is, ook al omdat het vast wel eens helemaal per ongeluk ondersteund wordt als het baasje toevallig net thuis komt als de hond blaft, jankt of aan deuren krabt.

Toch is het mogelijk de hond ander gedrag aan te leren, de kunst is om te zorgen dat dat andere gedrag hem meer oplevert dan kabaal schoppen of ruineren van meubilair.

null

Je hond weet wanneer je weg gaat

Honden weten wanneer we weg gaan, we doen lichten uit, sluiten deuren, controleren sloten, pakken autosleutels, doen een jas aan, pakken de boodschappentas, kortom, we werken volgens een vast patroon. En honden reageren daar op, ze kennen ons immers als hun broekzak. Ze herkennen het kleinste gebaar, de zachtste zucht, al onze routinehandelingen. Die gewoontes van alle dag zorgen ervoor dat bij de hond de alarmbellen rinkelen en brengen ook bij hem al zijn vaste reacties op ons vertrek in werking.

Doorbreek patronen bij het alleen laten

Daarom is het zaak ervoor te zorgen dat die keten van vaste gedragspatronen doorbroken wordt. Door je gedrag te veranderen, verandert ook het gedrag van de hond. Een gedragsketen is een samenvatting van handelingen die elkaar haast automatisch opvolgen. Door de aanzet te veranderen, kan de keten zich niet volgens de vaste patronen ontwikkelen. Ik vergelijk dat altijd met een rij dominostenen. Als de eerste steen valt, vallen de anderen mee. Daar doe je niets meer tegen. Maar als je zorgt dat die eerste overeind blijft, blijft ook de rest overeind. De keten van gedrag is doorbroken.

null

Verander je gewoontes

Probeer eerst heel scherp in beeld te krijgen wat je allemaal doet alvorens je weggaat. Dat kan al beginnen bij een zucht omdat je geen zin hebt. Of een specifieke manier waarop je opstaat. Trek je jas eens aan en loop vervolgens naar de koelkast, schenk jezelf een drankje in, geef de hond wat lekkers en trek je jas weer uit. Pak de sleutels om ze nadat je de krant gehaald hebt weer terug te leggen. Controleer de ramen en ruim de kopjes op. Doe alles wat je normaal gesproken in een bepaalde volgorde doet als je weggaat op een andere manier en ga niet weg. Dat is het begin om de spiraal van onrust die onmiddellijk ontstaat als je aanstalten maakt om weg te gaan te doorbreken.

Zo begin je:

  • Als je hond niet graag op zijn eigen plaats ligt (hij ligt bijvoorbeeld graag op de zachte kussens van de bank) zoek dan een ligkussen dat aan zijn specifieke verlangens voldoet. Ligt je hond liever languit op de koele vloer, geef hem dan een grote koele mat. Een stretcher is voor zulke honden ook vaak een optie. Gebruik deze ligplaatsen alleen tijdens de training en ruim ze weg als deze is afgelopen.
  • Zorg voor een plek waar de hond de ruimte om hem heen goed kan overzien. Zorg voor een muur in zijn rug zodat hij dekking heeft van achteren. Dat geeft een veilig gevoel.
  • Tijdens de training zorg je voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al dat kluifspul krijgt de hond alleen tijdens de training.

Voordat je de training begint moet de hond de meest elementaire begrippen van gehoorzaamheid kennen. Leer hem te gaan zitten, hier te komen (in huis is dat niet moeilijk want in huis gebeurt er altijd wat leuks als de hond geroepen. Dat geldt ook nu want er is aandacht, lekkers en een spelletje in ruil voor een oefening te verdienen) en op zijn gewone plaats te gaan liggen.

Oefen een paar keer per dag maar hoe het luchtig en kort. Mopper nooit! Heeft de hond geen zin, geen punt. Ruim de beloningen demonstratief op en schenk de hond geen enkele aandacht meer.

Regels:
Regel 1: De hond mag nooit langer alleen blijven dan hij tot dat moment door de training geleerd heeft.
Regel 2: Behalve tijdens de training mag de hond niet alleen thuis gelaten worden.
Regel 3: De duur waarop de hond alleen zal blijven moet variëren (binnen de marges die hij al aankan!!). De hond mag zich niet kunnen instellen op een afwezigheid van 3 seconden of 3 minuten.

Let op: als de hond onrustig is geworden of voor de deur op je staat te wachten tot je terugkomt, ben je te lang weg geweest. Het is zaak de training opnieuw te starten waarbij de tijd van alleen-zijn aanzienlijk wordt teruggebracht naar een eerder niveau. Mocht de hond gaan blaffen of janken, wacht dan buiten de deur totdat hij stil is. Ga niet meteen naar binnen zo gauw hij stil is maar wacht minstens drie minuten.

Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen. Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers.

Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden. Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag! Let op dat je onrust niet beloont. Geef ook af en toe aandacht als je hond rustig speelt of kluift. Blijft de hond zo’n kwartier rustig naast je op zijn plaats liggen, dan kun je wat gaan bewegen door kort op te staan en weer te gaan zitten. De hond moet rustig blijven liggen. Hou het kort en ontspannen!

Voer de momenten waarop je van je stoel af bent en de meters afstand tot de ligplaats met de hond erop langzaam op. Varieer de tijd en de afstand tot de hond.

  • Tijdens de training zorg je voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al dat kluifspul krijgt de hond alleen tijdens de training.
  • De hond moet drie minuten rustig kunnen blijven liggen met het baasje rondlopend in de kamer.
  • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje tussen de openstaande heen en weer loopt (begin met rustig in de geopende deur te staan en ga pas heen en weer lopen als dat goed gaat).
  • De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje door het huis loopt na de deur achter zich gesloten te hebben (ook dit bouw je rustig op door eerst een halve minuut te oefenen, dan een minuut enz. enz.)
  • De hond moet tien minuten blijven liggen met de dichte deur en het baasje lopend door het huis.
  • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur is dicht.
  • De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur blijft open (Deze optie is alleen van belang als je graag hebt dat je hond door het hele huis kan lopen als je weg bent omdat dat je een gevoel van veiligheid geeft. En er zijn honden die zich gewoon prettiger voelen met de deuren open).

Pas als de hond relaxed blijft liggen kan de tijd dat je weg bent opgevoerd worden naar 15 minuten, dan naar 20 minuten, dan naar dertig minuten, dan drie kwartier, dan een uur. Het maakt niet uit dat de deur dan open of dicht is, het ligt een beetje aan het karakter van je hond en je eigen gevoel daarover. Maak ook nu nog de tijd dat je weg bent onvoorspelbaar. De hond moet zich niet op een bepaalde tijd kunnen instellen om te voorkomen dat hij als die tijd voorbij is onrustig wordt.

Het helpt geweldig als je de hond voordat je weggaat een heel ontspannen uitje biedt. Speel met hem door een bal weg te gooien, verstop lekkers dingetjes of leuke speeltjes die hij op moet zoeken. Hoe meer een hond zijn zintuigen kan gebruiken, hoe gelukkiger hij is. Daarna kan hij voldaan gaan rusten, een stemming die helpt zich te ontspannen als je weg bent.

null

Drammerige honden

Is jouw hond er zo eentje die steeds aandacht afdwingt? Die je steeds weer aanstoot om geaaid te worden of te spelen met zijn bal? Zorg dan dat je daar niet meer op ingaat. Negeer het gedrag of loop zonder iets te zeggen de kamer uit. Roep de hond naar je toe en geef hem dan aandacht door hem te knuffelen of met hem te spelen, mits hij vlot kwam.   Let op: Als je de hond begint te negeren zal zijn gedram in eerste instantie toenemen. Het zal daardoor lijken of zijn gedrag juist erger wordt en je inspanningen tevergeefs zijn. Hou vooral wel vol want als je toegeeft heeft je hond geleerd dat hij met wat energie je toch kan dwingen te doen wat hij van je wil. Doordat je toegeeft zal zijn gedrag dus pas echt toenemen! Dus hou vol.   Dus: Honden kunnen leren om alleen thuis te zijn door heel systematisch en zonder in een rustig tempo getraind te worden. Drammerige typetjes moeten begrijpen dat de omgangsregels veranderd zijn en dat alleen een meer afwachtende houding en rustig gedrag gehonoreerd wordt met leuke dingen.