Konijn & cavia

Een veel gestelde vraag in onze winkels is “Kun je een konijn en cavia samen houden?” Wij vinden dit niet verstandig, omdat konijnen en cavia’s twee verschillende dieren zijn. Bekijk de Pets Place video om hierover meer te weten te komen!

Konijnen en cavia’s samen houden?

Taal

Het is niet verstandig om cavia’s en konijnen samen te houden. Konijnen zijn namelijk andere dieren dan cavia’s. Ze spreken elkaars taal niet en maken compleet verschillende geluidjes. Cavia’s fluiten bijvoorbeeld en piepen, waardoor een konijn gestrest kan raken. Dit kan zelfs agressief gedrag opleveren, waarbij de cavia lelijk gewond kan raken.

Voeding

Cavia’s hebben ook andere voeding nodig dan konijnen. Ze kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken. Wanneer cavia’s alleen konijnenvoeding eten, kan er een tekort aan vitamine C ontstaan, met verlaagde weerstand en andere ziektes tot gevolg.

Buiten of binnen houden?

Ook hebben konijnen een wintervacht deze kunnen prima tegen de kou. Cavia’s kunnen hier minder goed tegen. Cavia’s of konijnen kun je dus beter niet samen houden, maar deze dieren zijn wel sociale dieren. Je maakt je konijn of cavia dan ook gelukkig met een soortgenoot.