Menu

In de natuur slijten de nagels van het konijn door te graven en naar voedsel te zoeken. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid meestal niet, waardoor zijn nagels af en toe geknipt moeten worden. Want wanneer de nagels te lang zijn, kan het konijn niet goed meer lopen.

De nagel van een konijn is hol. Aan de basis van de nagel bevinden zich zenuwen en bloedvaten. Heeft je konijn lichte nagels, dan kun je ‘het leven’ goed zien. Je ziet dan een roze streepje. Het knippen van nagels doet geen pijn, zolang je maar niet in het leven knipt.  Bij het knippen van de nagels kun je de haargrens aanhouden als veilige rand om te knippen.

Het beste is om een nageltang te gebruiken. Zo’n tang voorkomt dat de nagels splijten.

Heb je een konijn met donkere nagels? Pak er een zaklamp bij en schijn van achteren door de nagel, waardoor het leven als een soort schaduw te zien is.

null

Heb je een groter konijn?

Dan is een grotere nagelschaar makkelijker te gebruiken!

Als je een konijn hebt dat hier niet aan gewend is, kun je hem eventueel stevig in een handdoek wikkelen om te voorkomen dat hij gaat spartelen en zichzelf kan verwonden. Blijft het moeilijk? Neem dan contact op met een filiaal van Pets Place, je dierenarts of een konijnentrimmer.

Nagels knippen van je konijn

 • null

  Stap 1

  Begin eerst met het aanraken van het lichaam van je konijn en raak dan kort ook een nagel aan. Herhaal dit regelmatig en wissel aanraken en aaien af. Daardoor maak je het voor hem wat prettiger.

 • null

  Stap 2

  Wanneer je één nagel kunt aanraken, dan ga je meerdere nagels achter elkaar aanraken.

 • null

  Stap 3

  Houd nu een nagel af en toe even kort vast.

 • null

  Stap 4

  Vervolgens ga je oefenen met de nageltang. Laat je konijn hier even aan snuffelen. Raak met de tang de rest van het lichaam ook even kort aan en ook de nagel. Houd de nageltang wat langer op de nagel. Gaat dit goed? Ga dan door naar de volgende stap.

 • null

  Stap 5

  Zet de nageltang over de nagel heen, maar knip nog niet.

 • null

  Stap 6

  Wanneer je konijn ook dit rustig accepteert, knip je een nagel. Je zou ook per dag één nagel kunnen knippen (mits dat nodig is natuurlijk), zodat hij aan de handeling went. Soms kan het helpen hem te belonen met een lekkere snack speciaal voor konijnen. Kijk goed naar wat bij jou en jouw dier past en wat het meeste effect heeft!

Nagel te kort in het leven geknipt?

Knip je toch per ongeluk in het leven waardoor het gaat bloeden, dan kun je verschillende dingen doen om het bloeden te stoppen. Een manier is om in de nagel te knijpen tot het bloeden stopt. Een andere manier is om de nagel in meel of bloem te stoppen. Wel schoonmaken nadat het bloeden is gestopt. Nog een manier is om de nagel even in gemalen koffie stoppen. Dit stopt het bloeden, stilt de pijn (coffeïne) en ontsmet tegelijkertijd. Dat klinkt vreemd, maar het werkt wel.

null

Stoeptegel

Een stoeptegel voor de etensbak kan helpen de nagels iets te laten slijten.