Bij het hebben van een kat, hoort ook een kattenbak. Het verschonen ervan is niet het leukste klusje en de bak zelf is ook niet echt een mooi item in je huis. Met de tips van Pets Place maak je de kattenbak en plek waar je weinig last van hebt.

Zorg voor een schone kattenbak

Katten zijn hygienische dieren. Zorg daarom voor een schone kattenbak. Anders kiest je kat voor een andere plek in of om het huis om haar behoefte te doen, bijvoorbeeld je plantenbak of schone was. Dit betekent dat je elke dag de klontjes uit de kattenbak moet scheppen of dat je minimaal 1 keer in de week de hele bak ververst. Wat voor jou geldt, hangt af van het soort kattenbakvulling dat je gebruikt: klontvormende kattenbakvulling of niet klontvormende kattenbakvulling.

null

Zet de kattenbak niet bij een voer- of waterbak

Je kat vindt het niet fijn om te eten en te drinken naast de kattenbak. Ze eet en drinkt graag op een schone plek. Zet de kattenbak dus niet dichtbij de voer- en drinkbakken van je kat, want dan kiest je kat er vaak voor om de kattenbak niet meer te gebruiken.

Elke kat een eigen kattenbak

Heb je twee of meer katten? Zet dan voor elke kat een eigen kattenbak neer. Je kat vindt het niet fijn om te concurreren om een plaatsje op de kattenbak.

Zet de kattenbak op een rustige plek

Je kat houdt van privacy, zeker als ze haar behoefte doet. Zet de bak dus niet op een plek waar je vaak langs loopt, maar op een rustige, liefst wat afgelegen plek. Denk hierbij aan plekken waar zo min mogelijk mensen komen, zoals de zolder of een rustige kamer.

BEKIJK HIER ALLE KATTENBAKKEN

Doe genoeg vulling in de kattenbak

Een kat begraaft haar behoefte. Ze vindt het fijn om even flink te graven, zodat haar ontlasting zo min mogelijk geursporen achterlaat. Doe altijd minimaal 5 centimeter kattenbakvulling in de bak. Gebruik je klontvormende korrels in de bak, doe dan een laag van 7 centimeter in de bak. Zo voorkom je dat het klontje met de plas van je kat aan de bodem van de bak blijft plakken.

Zo min mogelijk stank

Je wil natuurlijk dat de bak zo min mogelijk stinkt. Probeer dan eens klontvormende kattenbakvulling. Bij deze vulling worden vieze geuren in de klonten opgesloten. Daarnaast is klontvormende vulling ook een stuk zuiniger in gebruik. Hoe fijner de korrels zijn, hoe minder de bak stinkt. En hoe minder vulling je nodig hebt.

BEKIJK HIER ALLE SOORTEN KATTENBAKVULLING