Wat is het verschil tussen geperste of geëxtrueerde korrels?

Konijnenvoer is er in verschillende maten, soorten en kleuren. Het is niet altijd duidelijk welke ‘korrel’ je het best aan je konijn kan voeren. Je hebt geperste korrels en geëxtrudeerde korrels. Het is goed om te weten wat het verschil hier tussen is, zodat je weet wat je jouw konijn het beste kunt voeren. In dit artikel lees je de uitleg.

Geperste konijnenkorrels

Bij een geperste korrel worden de ingrediënten koud samengeperst tot 1 korrel. Elke korrel bevat alle voedingsstoffen die je konijn nodig heeft. Het koud samenpersen zorgt ervoor dat de voedingsstoffen worden behouden en de korrel een hoge voedingswaarde heeft. Geperste korrels zijn vaak kleiner en dunner dan Geëxtrueerde korrels.

Geëxtrueerde konijnenkorrels

Bij een geëxtrudeerde korrel worden de ingrediënten lichtjes gestoomd en daarna onder druk getransformeerd tot één smakelijk korreltje. Het stomen heeft als voordeel dat de voedingsstoffen gemakkelijk kunnen worden verteerd door je konijn. Ook zijn geëxtrudeerde brokjes krokanter dan geperst konijnenvoer waardoor ze bijdragen aan de gezondheid van het gebit.

Is geëxtrudeerd of geperst konijnenvoer beter?

Geperste voeding is gemakkelijker te kauwen en bevat per brokje vaak meer voedingsstoffen. De vertering van geperst voer kost meer energie; de voedingsstoffen in geëxtrudeerde brokken worden gemakkelijker opgenomen. Je kunt dus beide soorten goed gebruiken. Let ook op wat jouw konijn lekker vindt en goed eet. Uiteindelijk leveren beide vormen van voeding per brokje alle vitaminen en mineralen die je konijn nodig heeft. Geef dagelijks een kleine hoeveel korrels, naast hooi en groenvoer, om je konijn gezond te houden.

Versele-Laga Complete konijnenvoer

Versele-Laga Complete konijnenvoer bestaat uit geëxtrudeerde korrels. Meer specifiek voor de konijnen bevatten alle korrels nog ongemalen lange vezels, zoals die voorkomen in de natuurlijke voeding. Deze lange vezels ondersteunen veel beter de darm- en gebitswerking dan de fijngemalen vezels in klassieke knaagdierenvoeders.

Bekijk hier alle Versele-Laga artikelen