Een konijn is pas écht gelukkig als hij samen kan leven met een soortgenootje. Tegen elkaar aan liggen, samen spelen, knuffelen en wassen! Helaas is het nog weleens lastig om konijnen te koppelen. In dit artikel geven we je tips over konijnen koppelen, zodat jouw vriendjes samen lang en gelukkig kunnen leven!
Een nieuw konijn
Het is ontzettend leuk, een nieuw konijn in huis! Voordat je het konijn gaat koppelen, is het belangrijk om hem eerst te laten wennen. Een verhuizing kan behoorlijk stressvol zijn, een nieuw huis is al heel wat! In de eerste twee weken laat je het nieuwe konijn rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is van belang om de twee konijnen niet met elkaar in contact te laten komen, maar eerst te zorgen dat het nieuwe konijn zich gezond ontwikkeld.
Zodra je merkt dat het nieuwe konijn goed gesetteld is en klaar is voor de koppeling, kan je de eerste voorbereidingen treffen!
Partnerkeuze
Zodra je twee konijnen gaat koppelen is een gecastreerd mannetje met een vrouwtje (een voedster) de beste keuze. Een heel jong konijn koppelen aan een ouder konijn kan leiden tot problemen, omdat het oudere konijn dan flink zal overheersen. Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is.
In het wild bestaat een groep meestal uit 1 mannetje samen met 1 tot 5 vrouwtjes. Een gecastreerd mannetje aan een vrouwtje koppelen is dan ook de beste optie. Twee vrouwtjes aan elkaar koppelen kan ook, maar gaat niet altijd goed. Dit hangt onder meer van hun karakters af, waardoor het lastig in te schatten is. Twee mannetjes bij elkaar zetten heeft de kleinste kans van slagen.
Konijnen koppelen: waar moet je op letten?
Konijnen koppelen: er is niet één juiste methode om dit te doen en geen enkele koppeling is hetzelfde. Toch kan je met deze dingen alvast rekening houden om de koppeling zo spoedig mogelijk te laten verlopen:
- Zorg voor een goede omgeving met voldoende ruimte, bijvoorbeeld twee gekoppelde rennen;
- Zorg dat beide konijnen in goede gezondheid verkeren;
- Beschermende handschoenen, mocht de eerste kennismaking niet zo soepel verlopen;
- Zorg voor een tweede hok voor het geval dat je konijnen nog niet zo goed samen kunnen wonen;
- Houd wat lekkere snacks of groenvoer bij de hand, samen eten kan de band na de eerste kennismaking namelijk versterken.
Houd er tevens rekening mee dat elke koppeling anders is, ook qua tijd. De ene koppeling verloopt heel soepel en duurt slechts een uur, terwijl andere koppelingen soms een dag duren. Zodra jouw konijnen aan elkaar beginnen te snuffelen, elkaar wassen of rustig en relaxed gaan liggen, dan laten ze weten zich op hun gemak te voelen. Een goed teken!
Koppelen op neutraal terrein
Zodra je een eerste poging gaat doen tot het koppelen van twee konijnen, kan je dit het beste op neutraal terrein doen. Bijvoorbeeld in een ren van minimaal 2 bij 2 meter. Zorg dat je de koppeling altijd in de gaten houdt. Om de koppeling te stimuleren kan je kartonnen dozen gebruiken. Deze kan je in de neutrale ruimte leggen, waarbij ze elk een eigen mogelijkheid hebben om zich terug te trekken. Ga er zelf niet tussen zitten, het is een natuurlijk proces wat je niet moet verstoren. Laat de konijnen rustig aan elkaar wennen.
Aan elkaar wennen
Konijnen koppelen kan behoorlijk lastig zijn. Wij mensen willen ook niet zomaar met iedereen samenleven, dat geldt voor konijnen precies hetzelfde. Mocht het nog niet lukken met de koppeling, kan je er ook voor kiezen om ze aan elkaar te laten wennen zonder dat ze elkaar kunnen aanraken. Split bijvoorbeeld het ren in twee delen met een stuk gaas en leg wat groenvoer of hooi daaromheen. Op deze manier leren ze samen te eten, waardoor ze op een rustige manier aan elkaar wennen.
Tijdens het koppelproces is het van groot belang dat de konijnen geen stress ervaren, dit is namelijk erg gevaarlijk voor ze. Help ze dus niet te veel en bouw alles rustig op. Zodra ze bij elkaar zijn zullen ze in de eerste periode ook bepalen wie de baas is. Het bepalen van deze dominantie is natuurlijk gedrag, waardoor je dit niet kan voorkomen. Zorg er wel voor dat als het écht uit de hand loopt, je kan ingrijpen door ze uit elkaar te halen.