Veel knaagdieren en konijnen krijgen het in de zomer al snel warm. Tijdens de warmste dagen is warmteverlies lastiger dan normaal, de kans dat jouw knaagdier of konijn oververhit raakt is daarom erg groot! Wanneer de temperatuur boven de 20 graden uitkomt beginnen de meeste knaagdieren al langzamer te worden en minder te eten. Gelukkig kan je jouw dier een beetje helpen om zijn/haar warmte kwijt te raken, zelfs op een warme zomerdag.

Heeft mijn dier het warm?

Op warme dagen zal een knaagdier of konijn snel languit gaan liggen en ook sneller gaan ademen. De warmte proberen ze ook kwijt te raken door te ademen met de mond open. Vaak merk je dat jouw dier ook slapper wordt en met zijn/haar ogen half dicht gaat liggen. Warme arme oren is ook een belangrijke indicator van oververhitting. In extremere gevallen kan je dier zelfs stoppen met eten of drinken. Wanneer je merkt dat dit het geval is kun je het beste contact opnemen met een dierenarts.

Logo Vets Place ontlasting

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Verkoelen van het dier

Je kunt je knaagdier of konijn een beetje vochtig maken met lauw water. Maar doe dit alleen op de oren en voorpootjes van je dier. Het is beter om je dier zelf te laten kiezen hoe hij wilt koelen. Je kunt hem/haar hierbij helpen door een diervriendelijk-koelelement in het hok te plaatsen waar het dier op of tegenaan kan liggen.

BESTEL KOELELEMENTEN IN DE WEBSHOP

Ook kan je gebruik maken van een koelhuisje. Terwijl jouw knaagdier even kan terugtrekken, geniet je dier van verkoeling in het huisje. Plaats het koelhuisje voor gebruik in de koelkast en plaats deze daarna in het hok. Gebruik bijvoorbeeld het Beeztees Koelhuisje Cico of de Trixie Iglo met koelplaat. Voelt koud en vertrouwd aan!

null
Knaagdieren transpireren niet maar raken hun warmte vaak kwijt via de oren en voetzolen. Konijnen raken hun warmte het meeste kwijt via de oren. Bij ratten heeft juist de staart een belangrijke rol bij het verliezen van warmte.

Het is ook mogelijk om koele stenen of een plastic fles gevuld met water uit de vriezer in het hok te plaatsen. Zorg ervoor dat de fles niet helemaal gevuld is en gebruik geen glazen flessen, deze kunnen namelijk barsten door het uitzettende ijs. Leg de fles zo in het hok, dat jouw dieren zelf kunnen bepalen of ze er tegenaan gaan liggen. Wil je huidcontact met de fles vermijden, leg er dan wat hooi overheen. Let in ieder geval goed op of jouw konijn of knaagdier niet aan de fles gaat knagen. Zorg altijd voor voldoende drinkwater, plaats eventueel extra drinkflessen en maak gebruik van een drinkfleshoesje. Die zorgt ervoor dat je water koel blijft en algen geen kans krijgen

Heb jij ratten? Dan kun je overwegen om een bak met water in het verblijf te plaatsen zodat je ratten een soort zwembadje krijgen waar ze in kunnen afkoelen.

null

Pas op!

Zorg dat je geen ventilator of airconditioner op het verblijf richt. Knaagdieren en konijnen zijn erg vatbaar voor de tocht en dit doet vaak meer kwaad dan goed.

Verkoelen van het verblijf

Het verblijf van je dier hoort nooit in de zon te staan, dit geldt voor verblijven die binnen staan maar ook voor de konijnenhokken buiten. Wanneer het hok in de zon staat, verplaats het dan naar een schaduwrijke plek. Je kunt het hok ook verkoelen door een wit of licht gekleurde natte laken over het hok te leggen en natte tegels toe te voegen waar jouw konijnen op kunnen liggen om af te koelen. Wanneer het heel warm is, kun jij jouw konijn het beste naar binnen verplaatsen.

Wanneer je knaagdierverblijf binnen een plastic onderbak heeft kun je een aantal koelelementen onder de bak plaatsen. Op deze manier verkoel je het verblijf op een veilige manier.

Hygiëne bij warm weer

Laat tijdens warm weer het groenvoer nooit te lang liggen omdat dit snel zal bederven in de warmte.

Let er daarnaast vooral op dat het hok van je dier schoon is tijdens de warme dagen. met warm weer krijgen konijnen sneller last van de huidmadenziekte, myiasis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de maden van de groene/blauwe vlieg. Deze vlieg komt af op de geur van urine en poep die tijdens warm weer vaak versterkt wordt. De vlieg legt zijn eitjes in de poep en de vacht van jouw konijn.  De huidmadenziekte zorgt bij een konijn voor bloedvergiftiging en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw konijn. Wanneer jij vermoedt dat jouw konijnen ziek worden, laat ze dan altijd even checken door de dierenarts. Het gebruik van een anti-myiasis spray kan de kans op myiasis flink verlagen maar zorg daarnaast altijd dat het hok van jouw konijn goed schoon is tijdens de warme dagen.

Lees hier meer over myiasis.

Warm verkoeling

BESTEL KNAAGDIER PRODUCTEN IN DE WEBSHOP