Ruwvoer, zoals bijvoorbeeld gras, kuilgras en hooi, is een plantaardig voermiddel. Ook luzerne, bietenpulp en stro vallen onder de categorie ruwvoer. In dit advies worden de 5 meest gestelde vragen over ruwvoer voor jou beantwoord!
1. Wat is het verschil tussen hooi en kuilgras?
Hooi en kuilgras zijn beide gemaaide grassen. Het grootste verschil tussen hooi en kuilgras komt door de duur van het drogen op het land. Hooi heeft langer kunnen drogen dan kuilgras en is hierdoor armer in voedingsstoffen. Hooi heeft een hoger vezelgehalte en een lager eiwitgehalte dan kuilgras. Er wordt gezegd dat er in kuil een lager suikergehalte zit dan in hooi. Hier blijkt echter door duizenden ruwvoeranalyses weinig verschil in te zitten.
2. Waarom is ruwvoer zo belangrijk voor paarden?
In het wild grazen paarden zo’n 14 tot 16 uur per dag. Een paard maakt alleen speeksel aan wanneer hij kauwt. Doordat er in ruwvoer veel vezels zitten kauwt een paard veel langer op ruwvoer dan op krachtvoer. Om de speekselproductie extra te bevorderen kun je ook een ruwvoer mix zoals Pavo DailyPlus mengen met krachtvoer.
Speeksel speelt niet alleen een rol als glijmiddel voor voedsel, maar het neutraliseert ook het zure maagsap. Het maagsap is nodig voor de vertering van voedsel en het onschadelijk maken van bacteriën en andere ongewenste zaken. De constante aanwezigheid van voedsel en het kauwen dempt de zuurgraad en voorkomt maagproblemen, zoals maagzweren. Pavo SpeediBeet is een snelwerkende bietenpulp die een dik slijm in het maagdarmstelsel vormt, wat het maagslijmvlies beschermt.
De vezels in het ruwvoer voeden bacteriën in de dikke- en blindedarm. Deze bacteriën produceren bij het voeden vluchtige vetzuren. De vluchtige vetzuren worden vervolgens afgegeven aan de bloedbaan, waardoor je paard het als energiebron kan verbruiken.
Voor paarden die moeilijk in conditie te houden zijn is het extra aanvullen van ruwvoervezels vaak een effectiever middel dan meer krachtvoer te geven.
3. Hoeveel ruwvoer eet een paard per dag?
De hoeveelheid ruwvoer wordt vaak uitgedrukt in ‘drogestof’. Drogestof is namelijk het ruwvoer dat overblijft als al het vocht eruit is gehaald. De regel is dat een paard ongeveer 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof uit ruwvoer nodig heeft per dag. Het drogestofgehalte verschilt per ruwvoerproduct.
De gemiddelde drogestofgehaltes zijn:
- Gras: 20% tot 25%
- Kuil: 60% tot 70%
- Hooi: 80% tot 90%
4. Hoe herken je de kwaliteit van ruwvoer?
Met behulp van de zintuigen: geur, kleur en samenstelling kan jij een redelijke inschatting maken van de kwaliteit van het ruwvoer. Dit zegt trouwens niets over de voedingswaarde van het ruwvoer. Je kan aan de buitenkant namelijk niet zien hoeveel suiker of eiwit er in het ruwvoer zit.
5. Welke alternatieven zijn er voor ruwvoer?
Naast de meest gebruikelijke ruwvoeders: gras, kuilgras en hooi
bestaan er ook verschillende soorten ruwvoeralternatieven. Deze kunnen
het ruwvoer aanvullen en soms zelfs compleet vervangen.
Als je onvoldoende ruwvoer hebt, de kwaliteit matig of slecht is, als je paard weinig of zelfs geen ruwvoer kan opnemen (bijvoorbeeld oudere paarden met gebitsproblemen) of je paard mager blijft zijn er een aantal alternatieven.
Luzerne
Luzerne bijvoeren kan gezond zijn. Dit heeft unieke eigenschappen, ook al zit er wel een maximum aan. Geef maximaal 50% van het ruwvoer-droge stof in de vorm van luzerne, omdat je anders een scheve calcium-fosforverhouding krijgt. Pavo Dailyplus is een voorbeeld van een ruwvoer-mix die voor een groot gedeelte uit luzerne bestaat. Pavo Dailyplus is ideaal om met krachtvoer te mengen, zodat jouw paard lekker veel kauwt en extra lang over de maaltijd doet.
Grasbrokken
Als aanvulling op het ruwvoer kan er ook worden gekozen voor grasbrokken. Grasbrokken zoals Pavo Fibre Nuggets kunnen droog gevoerd worden, maar
voor optimale veiligheid is het advies om de brokken te weken met voldoende
water, in de verhouding 1:2 (FibreNuggets : water). Deze grasbrokken kun je
gebruiken als hoogwaardige grasvervanger. Grasbrokken zijn ideaal voor (oudere) paarden met gebitsproblemen en paarden die gevoelig zijn voor stof en/of schimmel uit ruwvoer.
Geweekte bietenpulp
Een ander ruwvoeralternatief is bietenpulp. Naast het beschermen van het maagslijmvlies heeft bietenpulp nog een aantal andere belangrijke eigenschappen.
Bietenpulp bestaat uit zeer gemakkelijk opneembare vezels en heeft een goede werking op de darmgezondheid. De goede bacteriën die in de blinde- en de dikke darm leven worden met deze vezel gestimuleerd. Daarnaast is het suikergehalte zeer laag. Pavo SpeediBeet bestaat enkel uit ontsuikerde bietenpulp en moet geweekt gevoerd worden. Pavo SpeediBeet is ideaal voor oudere paarden en/of paarden met gebitsproblemen
Een te mager paard?
Heb je een paard dat mager is en op een gezonde en veilige manier in gewicht moet aankomen? Dan is Pavo FibreBeet het meest geschikt. Pavo FibreBeet is een mix van Pavo SpeediBeet en eiwitten uit luzerne. Het is speciaal ontwikkeld om magere paarden weer perfect in conditie te krijgen en de bespiering optimaal te ondersteunen. Ook Pavo FibreBeet moet geweekt worden gevoerd.