De merel is één van de bekendste vogels in Nederland. De mannetjes laten in het voorjaar prachtige liedjes horen en is hiermee een genot voor in jouw tuin. Merels zijn vaak op zoek naar een broedplek en stellen hier natuurlijk ook bepaalde eisen aan. Wil jij een leuk broedend merelstelletje in jouw tuin? Lees dan nu deze 5 tips om merels in jouw tuin te krijgen!

1. Zorg voor een grasveldje

Een klein grasveldje mag niet ontbreken in jouw tuin. Merels zijn namelijk gek op wormen en deze worden gevonden in jouw gazon. Een paar vierkante meter is al genoeg!

null

Wist je dat?

Wist je dat merels, zonder geluid, staan te trappelen op het gras om regen na te bootsen? Hierdoor komen wormen namelijk naar de oppervlakte. Een creatieve, maar ook effectieve manier om aan voedsel te komen.

2. Plant klimplanten

Merels nestelen zich graag in dichte klimop. De bladeren bieden bescherming tegen hun natuurlijke vijanden, zoals katten. De late bessen zijn ook welkom, dit gebruiken de merels namelijk als voedsel. Niet alleen klimop maar ook klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie zijn zeer gewaardeerde klimplanten voor de merels.

null

Merel nestkasten

Merels zijn halfholenbroeders, plaats een nestkast tussen de klimop of heg voor een stevige broedplaats.

3. Zorg voor een rommelig plekje in de tuin

De tuin moet zeker niet spik en span zijn. Een paar bladeren en takken laten liggen of een composthoop is een goede voedselbron voor merels. Hierin leven namelijk kleine diertjes. Deze kleine diertjes worden door de jongen van de merel gegeten.

null

Wist je dat?

Wist je dat merels slakken hoog op het menu hebben staan? Een goede natuurlijke verdedigingslinie om jouw zelf gekweekte sla te beschermen!

4. Leg fruit neer

Merels en andere lijsterachtigen zijn liefhebbers van fruit. Ze zijn zelfs bereid om ruzie te maken over het fruit! Zorg dat je een paar halve appels of peren voor ze op de grond legt en strooi er eventueel wat rozijntjes bij. Een grote kans dat binnen de kortste keren niet één maar zelfs twee merelstellen in jouw tuin willen broeden!

Strooivoer en meelwormen worden natuurlijk ook geaccepteerd. Voor merels kun je het beste op verschillende (sneeuw)vrije plekken in de tuin wat voedsel op de grond strooien.

5. Zorg voor struiken met bessen

Niet alleen de merel, maar ook alle andere tuinvogels vinden struiken met bessen fijn. Deze zorgen namelijk voor beschutting, veiligheid, een mogelijke broedplaats en zelfs voor voedsel in de herfst. Voorbeelden van deze struiken zijn: de lijsterbes of de vuurdoorn.

De perfecte tuin voor merels

Bekijk hieronder de perfecte tuin voor merels. Klik op de rondjes om zo meer informatie te kunnen lezen.

null

Wil jij meer leven in jouw tuin?

Wil jij meer dieren in jouw tuin? Klik dan hier voor meer informatie over hoe jij meer leven in jouw tuin krijgt.