Het schoonmaken en houden van een konijnenhok is voor de meeste konijnenbaasjes niet het meest favoriete klusje. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen. Een schoon hok zorgt ervoor dat jouw konijn minder snel ziek wordt en het houdt natuurlijk ook vieze geurtjes weg. Genoeg redenen om dat hok maar eens een flinke schoonmaakbeurt te geven! Daarmee gaat hij namelijk ook langer mee.
Konijnen zijn schone dieren
Konijnen zijn over het algemeen erg schone beesten. Ze poepen en plassen vaak op een vaste plek en zijn daarom ook makkelijk zindelijk te maken. Sommige konijnen zijn moeilijker zindelijk te maken omdat ze ook plassen om hun territorium af te bakenen. Dit is vooral het geval bij niet gecastreerde voedsters en rammen. Je kan ook jouw konijn zindelijk maken.
Het gebruik van een konijnentoilet maakt de schoonmaak klus een stuk makkelijker. Door de toilet dagelijks te legen blijft het hok langer schoon. Hierdoor zal het ook minder vliegen aantrekken die vervelende ziektes, zoals de madeziekte, over kunnen brengen.
Wekelijkse schoonmaak
Haal je konijnen uit hun hok en haal vervolgens alle bodembedekking eruit, als je een hok met een lade hebt is dit extra makkelijk. Gooi deze bodembedekking in de groene container. Haal met een steekmes of een blik de resten van de bodembedekking uit de hoekjes.
Hierna spoel je het hok schoon met warm water en een niet giftig schoonmaakmiddel. Dit kan bijvoorbeeld soda of schoonmaakazijn zijn. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen voor huisdierverblijven die niet irriterend werken op de luchtwegen van jouw dieren. Bekijk bijvoorbeeld de Savic reinigingsspray.
Zorg dat alle vieze plekken weg zijn. Blijven er urineplekken zitten? Laat dan wat natuurazijn intrekken op deze plekken. Spoel het daarna weer om met water.
Nu alles schoon is laat je het hok goed drogen. In de zomer kan dit gemakkelijk door de zon. Schijnt er geen zon? Dan kun je een oude handdoek of theedoek gebruiken. Plaats de nieuwe bodembedekking nooit in een nat hok, dit zorgt juist voor schimmels in het konijnenhok.
Wanneer het hok weer schoon en droog is kun je het weer gaan inrichten. Sommige mensen kiezen ervoor om twee verschillende bodembedekkers in het hok te doen. De eerste laag is dan een vocht absorberende laag van bijvoorbeeld Back-2-nature. Dit zorgt ervoor dat er geen natte plekken in het hok blijven die schimmels veroorzaken. Je kunt ook kiezen om deze laag alleen op de plekken te plaatsen waar je konijn vaak plast.
De tweede laag is een strolaag. Vooral in de winter is het belangrijk om genoeg stro in het buitenhok van jouw konijn te stoppen. Stro houdt de warmte goed vast waardoor je konijn minder last zal hebben van de kou.
Merk je dat het hok snel gaat stinken? Dan kun je gebruik maken van een geurstopper zoals de geurstop van Beaphar. Dit product neemt de urinegeur op waardoor het minder zal ruiken. Wil je liever een product die het hok ook lekker laat ruiken, dan kun je kiezen voor de andere geurstop in de webshop.
Ontsmetten
Zorg dat je 1 of 2 keer per jaar het konijnenhok ontsmet. Dit is belangrijk voor de gezondheid van jouw konijn en houd schimmels op afstand waardoor het hok ook langer mee gaat.
Voor het ontsmetten moet je eerst het hok schoon maken zoals je tijdens de wekelijkse schoonmaak doet. Wanneer alles schoon is kun je het gaan ontsmetten. Let wel op, ontsmettingsmiddelen zijn altijd giftig. Zorg er daarom voor dat je na het ontsmetten het hok opnieuw goed omspoelt. Konijnen zijn erg vatbaar voor giftige stoffen in schoonmaakmiddelen. Wees hier daarom extra voorzichtig mee. Gebruik liever geen ontsmettingsmiddel op de producten waar je konijn later aan zal knagen. Het is beter om deze knaagproducten na enige tijd te vervangen voor een nieuwe.
Voor het ontsmetten kun je D50 of Dettol gebruiken. Ook een stalreiniger voor paardenstallen is een goed ontsmettingsmiddel. Zorg altijd dat je de gebruiksaanwijzing goed doorleest en dat je de juiste dosering gebruikt.
Aanschaf van een konijnenhok
Wanneer je een konijnenhok koopt is het belangrijk om te kijken of je het hok ook makkelijk schoon kan houden. Om een konijnenhok goed schoon te houden moet je makkelijk bij alle hoekjes van het binnen verblijf kunnen komen. Kun je bijvoorbeeld het dakje open doen of is het deurtje groot genoeg om overal goed bij te kunnen. Maar ook de ren moet makkelijk bereikbaar zijn. Denk ook aan het materiaal waarvan het hok is gemaakt. Plastic hokken zijn over het algemeen makkelijker schoon te houden dan houten hokken. Ook hebben sommige hokken een lade die gemakkelijk uit het konijnenhok geschoven kan worden, dit maakt de schoonmaak klus extra makkelijk. Bijvoorbeeld het Ferplast Grand Lodge konijnenhok.
Wil je meer weten over het kiezen van een konijnenhok, bekijk dan hier ons advies.
Onderhoud
Een goed onderhouden hok gaat langer mee en naast goed schoonmaken kan je ook op andere manieren het hok onderhouden. Houten hokken kun je het beste jaarlijks beitsen en zet je, indien mogelijk, op een vochtvrije plaats. Regen kun je moeilijk vermijden natuurlijk, maar zet het hok bijvoorbeeld niet te dicht tegen een heg of juist daar waar je tuin afloopt en het water naar toe stroomt. Het vocht trekt anders in het hok, wat er voor kan zorgen dat het gaat schimmelen of rotten.
Daarnaast zetten konijnen natuurlijk graag overal hun tanden in. Om te voorkomen dat ze zich op het hok richten raden wij aan om veel en afwisselend knaagspeelgoed aan te bieden. Hierdoor kunnen ze hun knaagdrift loslaten op het speelgoed in plaats van op het hok. Je kan ook mentale spelletjes doen, door de intelligentiespellen zullen ze zowel hun tanden als hun hersenen aan het werk moeten zetten. Zo’n training is net zo intensief als even lekker rondrennen. Als jullie klaar zijn met spelen, is de kans groot dat jouw konijnen lekker languit gaan liggen, omdat ze even moeten bijkomen. Ze zullen even niet meer aan knagen op het hok denken.
Als er toch vocht in het hok is getrokken, het is kapot gegaan of er zijn scheuren/kieren ontstaan, dan raden we je aan om een nieuw hok aan te schaffen. Vocht en tocht zijn voor het hok niet goed, maar zeker niet voor jouw konijnen.