Ieder jaar wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden! Dit is meestal rond eind januari. Ook jij kunt hieraan meedoen! Hoe doe je dit en waarom wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden? Je leest het allemaal in dit advies.

Sinds 2001 wordt de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoeveel vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met deze info kunnen vogels beter worden geholpen en beschermd.

Hoe werkt het?

Tel de vogels in jouw tuin in 3 makkelijke stappen!

 • null

  Stap 1

  Tel een half uur lang de vogels in je tuin of op je balkon. Wanneer de vogels over jouw tuin heen vliegen, tellen deze niet mee.

 • null

  Stap 2

  Noteer het aantal waarnemingen van iedere vogelsoort in je tuin of op je balkon. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op! Anders loop je het risico dat je dezelfde vogel dubbel telt. Geef daarom alleen het hoogste aantal door van de vogelsoort die je tegelijkertijd hebt gezien.

  Dus: Zie je in het half uur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.

 • null

  Stap 3

  De telling geef je door via de website van de Nationale Tuinvogeltelling, daar vind je een handig telformulier.

null

Veel vogels tegelijkertijd

Wanneer er veel vogels tegelijkertijd op de voederplank of silo zitten kan je het beste een foto maken met jouw smartphone. Zo kan je naderhand de vogels nog eens rustig tellen.

Deel jouw leukste tuinvogelfoto’s

Leg ook meteen even je camera of smartphone klaar en maak leuke foto’s of filmpjes van de vogels! Deel je foto’s en video’s op Instagram en tag ons met @petsplacenl. De leukste posts plaatsen wij op onze Inspiratiepagina op de website. Iedere maand worden de 3 leukste posts beloond met een cadeaubon t.w.v. 20 euro.

Voor meer informatie over de inspiratiepagina en hoe mee te doen, klik hier.

null

Het beste moment om vogels te tellen

’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.

Veel voorkomende tuinvogels in Nederland

Huismus
De huismus is een kleine zangvogel. De huismus is een stevig gebouwde vogel. De mannetjes zijn donkerder gekleurd dan de vrouwtjes.

Spreeuw

Spreeuwen kunnen goed imiteren: ze kunnen geluiden uit de omgeving nadoen, zoals toeterende auto’s en mensenstemmen. Het verenkleed is glanzend zwart. Wanneer de zon op het verenkleed schijnt wordt dit bronsgroen.

Merel
De merel is een familielid van de lijster en staat bekend om zijn zangkwaliteiten. Vooral ’s ochtends en ’s avonds kun je de merel vaak horen.

Vink
De opvallende kleuren van de mannetjesvink zorgen ervoor dat hij goed herkenbaar is. Zijn kop is blauwgrijs met bruine wangen. Het geluid van de vink is te horen van februari tot in september.

vink

Tjiftjaf

De tjiftjaf is een onopvallende, kleine vogel die zich in de boomkruinen bevindt. De naam komt vanuit de zang, deze klinkt als tjif-tjaf.

null

Meer tuinvogelsoorten

Wil je meer informatie over soorten tuinvogels die in je tuin kunnen voorkomen? Lees dan dit advies.
DOE MEE MET DE TUINVOGELTELLING