De Nationale Tuinvogeltelling wordt ieder jaar gehouden. Dit is meestal rond eind januari. Ook jij kunt hieraan meedoen! Waarom wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden? Hoe doe je mee aan de vogeltelling? En wat is de beste tijd om vogels te tellen in de tuin? Je leest het allemaal in dit advies!

Waarom wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden?

Sinds 2001 wordt de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoeveel tuinvogels in de winter onze tuinen gebruiken. De gegevens worden gecombineerd met andere tellingen om te bepalen hoe de tuinvogels zich ontwikkelen in Nederland. Met deze informatie kunnen vogels beter worden geholpen en beschermd.

Hoe werkt de Nationale Tuinvogeltelling?

Wil jij helpen vogels tellen voor de Nationale Vogeltelling? Hieronder lees je het stappenplan om gemakkelijk vogels te tellen in jouw tuin!

 • null

  Stap 1

  Tel een half uur lang de vogels in je tuin of op je balkon. Wanneer de vogels over jouw tuin heen vliegen, tellen deze niet mee.

 • null

  Stap 2

  Noteer het aantal waarnemingen van iedere vogelsoort in je tuin of op je balkon. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op! Anders loop je het risico dat je dezelfde vogel dubbel telt. Geef daarom alleen het hoogste aantal door van de vogelsoort die je tegelijkertijd hebt gezien. Dus: Zie je in het half uur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.

 • null

  Stap 3

  De telling geef je door via de website van de Nationale Tuinvogeltelling, daar vind je een handig telformulier.

DOE MEE MET DE NATIONALE TUINVOGELTELLING
tip

Veel vogels tegelijk tellen

Wanneer er veel vogels tegelijkertijd op een voederhuis of voedersilo zitten, kun je het beste een foto maken met jouw smartphone. Zo kan je naderhand de vogels nog eens rustig tellen.
tip

Deel jouw leukste tuinvogel foto’s

Ga jij meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling? Leg dan ook meteen even je camera of smartphone klaar en maak leuke foto’s of filmpjes van de vogels! Deel je foto’s en video’s op Instagram en tag ons met @petsplacenl. De leukste posts plaatsen wij op onze inspiratiepagina op de website. Iedere maand worden de 3 leukste posts beloond met een cadeaubon t.w.v. €20,-.
LEES MEER OVER DE INSPIRATIEPAGINA

Veel voorkomende tuinvogels in Nederland

Huismus

De huismus is een kleine zangvogel. De huismus is een stevig gebouwde vogel. De mannetjes zijn donkerder gekleurd dan de vrouwtjes.

Spreeuw

Spreeuwen kunnen goed imiteren: ze kunnen geluiden uit de omgeving nadoen, zoals toeterende auto’s en mensenstemmen. Het verenkleed is glanzend zwart. Wanneer de zon op het verenkleed schijnt wordt dit bronsgroen.

Merel

De merel is een familielid van de lijster en staat bekend om zijn zangkwaliteiten. Vooral ’s ochtends en ’s avonds kun je de merel vaak horen.

Vink

De opvallende kleuren van de mannetjesvink zorgen ervoor dat hij goed herkenbaar is. Zijn kop is blauwgrijs met bruine wangen. Het geluid van de vink is te horen van februari tot in september.

Vink

Tjiftjaf

De tjiftjaf is een onopvallende, kleine vogel die zich in de boomkruinen bevindt. De naam komt vanuit de zang, deze klinkt als tjif-tjaf.

Tjiftjaf
null

Meer tuinvogelsoorten?

Wil je meer informatie over soorten tuinvogels die in je tuin kunnen voorkomen? Lees dan ons advies over soorten tuinvogels! Hierin lees je waaraan je verschillende soorten tuinvogels in jouw tuin kunt herkennen!
LEES MEER OVER SOORTEN TUINVOGELS