De Nationale Tuinvogeltelling wordt ieder jaar gehouden. Dit is meestal rond eind januari. Ook jij kunt hieraan meedoen! Waarom wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden? Hoe doe je mee aan de vogeltelling? En wat is de beste tijd om vogels te tellen in de tuin? Je leest het allemaal in dit advies!
Waarom wordt de Nationale Tuinvogeltelling gehouden?
Sinds 2001 wordt de Nationale Tuinvogeltelling georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoeveel tuinvogels in de winter onze tuinen gebruiken. De gegevens worden gecombineerd met andere tellingen om te bepalen hoe de tuinvogels zich ontwikkelen in Nederland. Met deze informatie kunnen vogels beter worden geholpen en beschermd.
Hoe werkt de Nationale Tuinvogeltelling?
Wil jij helpen vogels tellen voor de Nationale Vogeltelling? Hieronder lees je het stappenplan om gemakkelijk vogels te tellen in jouw tuin!
Stap 1
Tel een half uur lang de vogels in je tuin of op je balkon. Wanneer de vogels over jouw tuin heen vliegen, tellen deze niet mee.
Stap 2
Noteer het aantal waarnemingen van iedere vogelsoort in je tuin of op je balkon. Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op! Anders loop je het risico dat je dezelfde vogel dubbel telt. Geef daarom alleen het hoogste aantal door van de vogelsoort die je tegelijkertijd hebt gezien. Dus: Zie je in het half uur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.
Stap 3
De telling geef je door via de website van de Nationale Tuinvogeltelling, daar vind je een handig telformulier.
Veel voorkomende tuinvogels in Nederland
Huismus
De huismus is een kleine zangvogel. De huismus is een stevig gebouwde vogel. De mannetjes zijn donkerder gekleurd dan de vrouwtjes.
Spreeuw
Spreeuwen kunnen goed imiteren: ze kunnen geluiden uit de omgeving nadoen, zoals toeterende auto’s en mensenstemmen. Het verenkleed is glanzend zwart. Wanneer de zon op het verenkleed schijnt wordt dit bronsgroen.
Merel
De merel is een familielid van de lijster en staat bekend om zijn zangkwaliteiten. Vooral ’s ochtends en ’s avonds kun je de merel vaak horen.
Vink
De opvallende kleuren van de mannetjesvink zorgen ervoor dat hij goed herkenbaar is. Zijn kop is blauwgrijs met bruine wangen. Het geluid van de vink is te horen van februari tot in september.
Tjiftjaf
De tjiftjaf is een onopvallende, kleine vogel die zich in de boomkruinen bevindt. De naam komt vanuit de zang, deze klinkt als tjif-tjaf.