Vogels in de tuin zijn gezellig en zorgen voor leven in de tuin. Wat is er nou beter dan ’s ochtends tijdens het ontbijt een gezellig orkest uit de tuin horen komen? In Nederland komen er verschillende vogels in de tuin voor. Wanneer eten vogels in de tuin? Welke soorten tuinvogels komen het meest voor? En wanneer zijn ze het meest actief? Je leest het in dit adviesartikel!
Wanneer eten vogels in de tuin?
De voedselinname van tuinvogels verschilt per seizoen, maar ook per vogelsoort! Bekijk hieronder wanneer de voedselbehoefte van welke tuinvogel het hoogst is. Zo kun je zien in welke maand je welke vogels in de tuin je kunt verwachten.
Soorten vogels in de tuin
Er zijn allerlei verschillende vogels in de tuin, maar hoe herken je welke soort? Vind hieronder meer informatie over elke tuinvogel en lees waaraan deze te herkennen is!
Merel
De merel is één van de bekendste broedvogels van Nederland. Hij werd dit jaar tijdens de Nationale Tuinvogeltelling ruim 95.000 keer gespot! Daarmee staat hij op nummer 3 van de top 10 meest gespotte vogels in Nederland! De merel houdt vooral van meelwormen, fruit en van de voedertafelmix. Ook gewelde krenten en rozijnen staan graag op het menu.
De beste plaats om ze te voeren is op een dichtbegroeid stuk grond. Zijn voedselbehoefte is het grootst in de maanden januari tot en met juni. Vanaf de maand juli daalt de voedselinname tot een dalpunt in de maand oktober, en vervolgens stijgt deze weer in de maanden november en december.
Pimpelmees
De pimpelmees is een bosvogel die zich goed heeft aangepast aan het leven met mensen. De koolmees is dit jaar zo’n 97 duizend keer gespot en is daarmee de nummer 2 van de top 10 meest gespotte vogels! Qua dieet houdt de pimpelmees vooral van vogelpindakaas, pinda’s, Hi-energy mix, voedersilomix, gevulde kokosnoten, mezenmenu en mezenvetbollen.
Mezen geven de voorkeur aan eten bij een voedertafel, een voederhuisje of aan een boom gehangen. De voedselinname van de pimpelmees is het hoogst in de maanden januari, februari en maart, waarna het vervolgens daalt richting de lente- en zomermaanden. Vervolgens stijgt dit weer in de wintermaanden.
Vink
Vinken komen vooral voor in Noord-Nederland, daar leven zij vooral in groenrijke gebieden, waar ze zowel beschutting als eten kunnen vinden. Ze eten vooral voedersilomix en voedertafelmix. Ze houden ervan om op de grond of op een voedertafel te eten. Vooral in de maanden januari t/m juli is de voedselinname hoog.
Grote bonte specht
Dit is de meest algemene specht van Nederland en is herkenbaar door het hakken in bomen. Ze kunnen zo snel hakken, omdat de hersenen zijn beschermd met een soort schokdempers. Spechten houden van gevulde kokosnoten, pindacake en pinda’s. De voedselinname van de specht in redelijk hoog in de maanden januari t/m mei, maar stijgt in de zomermaanden juni en juli. Na de zomer is de voedselinname relatief laag.
Koolmees
De koolmees is een zeer bekende broedvogel die vaak in Nederland gespot wordt. Net als de pimpelmees houdt hij van bossen en andere dichtbegroeide plaatsen. De koolmees houdt vooral van vogelpindakaas, pinda’s, Hi-energy mix, voedersilomix, gevulde kokosnoten, mezenmenu en mezenvetbollen. Mezen geven de voorkeur aan eten bij een voedertafel, een voederhuisje of aan een boom gehangen. De voedselinname is vooral hoog in januari, februari, november en december.
Groenling
Zoals de naam al doet vermoeden is de groenling te herkennen aan een groen verkleed. De groenling woont oorspronkelijk bij bosranden, maar tegenwoordig zijn voldoende dichtbegroeide struiken al voldoende. Hij houdt vooral van Hi-energy mix, voedersilomix en gevulde kokosnoten. Een groenling eet het liefste op de grond of van een voedertafel. Vooral in het eerste half jaar is zijn voedselinname hoog, terwijl dit in de zomerperiode minimaal is.
Huismus
Dit moet dan toch één van de bekendste vogelsoorten zijn in Nederland, je ziet ze overal. Het is dan ook de nummer 1 van de top 10 meest gespotte vogels dit jaar! Het is een vogel die ook veel voorkomt in dorpen en steden en is over het algemeen niet schuw. Mussen eten het liefste van de grond of van een voedertafel. De huismus kan het beste bijgevoerd worden met voedersilomix, voedertafelmix en meelwormen. De huismus zijn voedselinname is het hoogst in de maanden juni en juli.
Roodborstje
Roodborstjes zijn over het algemeen niet schuw en best nieuwsgierig. Het zijn wel territoriale vogels en zullen daarom hun territorium sterk verdedigen tegen soortgenoten. Ze houden vooral van speciaal roodborstjesvoer, meelwormen en fruit. Een roodborstje houdt er vooral van om te eten bij een zeer beschutte plaats. Dit is vooral in de buurt van dichtbegroeide struiken. De voedselinname is het hoogste in de wintermaanden vanaf oktober t/m maart.