Vogels in de tuin laten de tuin helemaal tot leven komen en kan zeer rustgevend zijn. Wat is er nou beter dan ’s ochtends tijdens het ontbijt een gezellig orkest uit de tuin horen komen? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende tuinvogels in Nederland, wat deze eten en wanneer zij het meest actief zijn.

Snavel

Wist je dat de grootte en de vorm van een snavel van een vogel aangeeft wat hij het liefste eet? Zo heeft een merel een lange en spitse snavel om gemakkelijk regenwormen uit de grond te trekken. Klik hieronder om meer informatie te lezen over de verschillende vogels.

De merel is één van de bekendste broedvogels van Nederland. Hij werd dit jaar tijdens de jaarlijkse vogeltelling ruim 95.000 keer gespot! Daarmee staat hij op nummer 3 van de top 10 meest gespotte vogels in Nederland! De merel houdt vooral van meelwormen, fruit en van de voedertafelmix. Ook gewelde krenten en rozijnen staan graag op het menu. De beste plaats om ze te voeren is op een dichtbegroeid stuk grond. Zijn voedselbehoefte is het grootst in de maanden januari tot en met juni. Vanaf de maand juli daalt de voedselinname tot een dalpunt in de maand oktober, en vervolgens stijgt deze weer in de maanden november en december.

BEKIJK DE VOEDERTAFELMIX IN ONZE WEBSHOP
null

Meer merels in jouw tuin?

Wil jij meer informatie over merels in jouw tuin? Klik dan hier!

De pimpelmees is een bosvogel die zich goed heeft aangepast aan het leven met mensen. De koolmees is dit jaar zo’n 97 duizend keer gespot en is daarmee de nummer 2 van de top 10 meest gespotte vogels! Qua dieet houdt de pimpelmees vooral van vogelpindakaas, pinda’s, Hi-energy mix, voedersilomix, gevulde kokosnoten, mezenmenu en mezenvetbollen. Mezen geven de voorkeur aan eten bij een voedertafel, een voederhuisje of aan een boom gehangen. De pimpelmees zijn voedselinname is het hoogst in de maanden januari, februari en maart, waarna het vervolgens daalt richting de lente- en zomermaanden. Vervolgens stijgt dit weer in de wintermaanden.

BEKIJK HET ASSORTIMENT IN VOGELPINDAKAAS IN ONZE WEBHOP

Vinken komen vooral voor in Noord-Nederland, daar leven zij vooral in groenrijke gebieden, waar ze zowel beschutting als eten kunnen vinden. Ze eten vooral voedersilomix en voedertafelmix. Ze houden ervan om op de grond of op een voedertafel te eten. Vooral in de maanden januari t/m juli is de voedselinname hoog.

BEKIJK VOEDERSILOMIX IN ONZE WEBSHOP

Dit is de meest algemene specht van Nederland, en is herkenbaar door het hakken in bomen. Ze kunnen zo snel hakken omdat de hersenen zijn beschermd met een soort schokdempers. Spechten houden van gevulde kokosnoten, pindacake’s en pinda’s. De voedselinname van de specht in redelijk hoog in de maanden januari t/m mei, maar stijgt in de zomermaanden juni en juli. Na de zomer is de voedselinname relatief laag.

BEKIJK DE PINDACAKE IN ONZE WEBSHOP

De koolmees is een zeer bekende broedvogel die vaak in Nederland gespot wordt. Net als de pimpelmees houdt hij van bossen en andere dichtbegroeide plaatsen. De koolmees houdt vooral van vogelpindakaas, pinda’s, Hi-energy mix, voedersilomix, gevulde kokosnoten, mezenmenu en mezenvetbollen. Mezen geven de voorkeur aan eten bij een voedertafel, een voederhuisje of aan een boom gehangen. De voedselinname is vooral hoog in januari, februari, november en december.

BEKIJK DE MESZENVETBOLLEN IN ONZE WEBSHOP

Zoals de naam al doet vermoeden is de groenling te herkennen aan een groen verkleed. De groenling woont oorspronkelijk bij bosranden, maar tegenwoordig zijn voldoende dichtbegroeide struiken al voldoende. Hij houdt vooral van Hi-energy mix, voedersilomix en gevulde kokosnoten. Een groenling eet het liefste op de grond of van een voedertafel. Vooral in het eerste half jaar is zijn voedselinname hoog, terwijl dit in de zomerperiode minimaal is.

BEKIJK HI-ENERGY MIX IN ONZE WEBSHOP

Dit moet dan toch één van de bekendste vogelsoorten zijn in Nederland, je ziet ze overal. Het is dan ook de nummer 1 van de top 10 meest gespotte vogels dit jaar! Het is een vogel die ook veel voorkomt in dorpen en steden, en is over het algemeen niet schuw. Mussen eten het liefste van de grond of van een voedertafel. De huismus kan het beste bijgevoerd worden met voedersilomix, voedertafelmix en meelwormen. De huismus zijn voedselinname is het hoogst in de maanden juni en juli.

BEKIJK DE MEELWORMEN IN ONZE WEBSHOP

Roodborstjes zijn over het algemeen niet schuw en best nieuwsgierig. Het zijn wel territoriale vogels en zullen daarom hun territorium sterk verdedigen tegen soortgenoten. Ze houden vooral van speciaal roodborstjesvoer, meelwormen en fruit. Een roodborstje houdt er vooral van om te eten bij een zeer beschutte plaats. Dit is vooral in de buurt van dichtbegroeide struiken. De voedselinname is het hoogste in de wintermaanden vanaf oktober t/m maart.

BEKIJK ROODBORSTJESVOER IN ONZE WEBSHOP
LEES ONZE TIPS OM MEER VOGELS IN JE TUIN TE KRIJGEN