Eten uit je tuin of uit de natuur, hoe heerlijk is het dat je paard kan genieten van een vers samengesteld hapje?! Ga eropuit en maak een plukwandeling met je paard. Bij een plukwandeling pluk je verschillende planten die gezond (en lekker!) zijn voor je paard. Voordat je de wandelschoenen aantrekt en op pad gaat, moet je weten wat je paard wél en niet mag eten! Want wat zijn giftige planten voor paarden? En wat zijn niet giftige planten voor paarden? Lees meer over het maken van een plukwandeling voor je paard.

Gereedschap tijdens de plukwandeling

Voor je vertrek moet je even controleren of je alle benodigdheden in huis hebt. Gebruik de volgende dingen om de plukwandeling tot een waar succes te leiden!

Snoeischaar

Voor sommige lekkernijen moet je stukken takken kunnen knippen. Een snoeischaar is een makkelijke tool die je in je tas of jaszak kan stoppen voor de plukwandeling.

BESTEL EEN SNOEISCHAAR IN DE WEBSHOP

Ruiterkleding

Ben je van plan om tijdens de plukwandeling een buitenrit te gaan maken? Vergeet de ruiterkleding niet mee te nemen in je rugzak of trek deze aan voordat je de wandeling gaat maken.

BESTEL RUITERKLEDING IN DE WEBSHOP

Een grote tas of zak

Om alles gemakkelijk mee te nemen, is een grote tas of zak handig. Neem een rugtas mee voor je ruiterkleding of wandelschoenen en neem een tas mee voor de planten en takken. Tip: Bezoek één van onze Pets Place winkels en bemachtig een bigshopper voor een kleine prijs.

BEKIJK OF ER EEN WINKEL BIJ JOU IN DE BUURT ZIT

Handschoen

Sommige planten kunnen jou flink verwonden. Een paar handschoenen is fijn als je jezelf niet wilt pijnigen terwijl jij jouw paard voorziet van een lekkernij.

BESTEL HANDSCHOENEN IN DE WEBSHOP
info

Nieuwe planten introduceren aan je paard

Wil je nieuwe, niet giftige planten aan je paard introduceren? Doe dit in het begin met kleine hoeveelheden en kijk hoe je paard hierop reageert. Paarden weten van nature wat ze wél of niet nodig hebben qua voeding en zullen het negeren als ze er geen interesse in hebben.

Niet giftige planten voor paarden

Tussen de vele grassprietjes zit er genoeg lekkers om je paard mee te verwennen! Om gevaarlijke gezondheidsproblemen te voorkomen, moet je niet alleen de giftige planten voor paarden herkennen, maar ook de niet giftige planten voor paarden! Bekijk hier de lekkerste en niet giftige planten voor paarden die je kunt verzamelen tijdens de plukwandeling!

De brandnetel prikkelt niet alleen onze handen, maar ook de smaakpapillen! Het blad van de brandnetel wordt door ons mensen gebruikt in kaas, maar kan je prima geven aan je paard. Het blad zit vol vitamines en mineralen en versterkt de weerstand. Vanwege het mierenzuur in de brandnetel, mag je dit maximaal 6 weken lang dagelijks een kleine hoeveelheid geven aan je paard. 

Brandnetels groeien van eind april tot september

Brandnetel

De rozenbottel is de vrucht van een roos. Deze bittere snoepjes kunnen erg in de smaak vallen, en je kunt ze vinden onderaan de rozenstruik wanneer de rozen zijn uitgebloeid! Paarden die meer als zoetekauw door het leven gaan, kunnen deze gezonde snoepjes wel negeren.

Rozenbottels kunnen geplukt worden van augustus tot en met december.

Rozenbottel

Niet alleen de vrucht van de framboos is erg smakelijk, ook de plant is een lekker tussendoortje voor je paard! Framboos zit vol met vitamine C en infectiewerend op de spijsvertering. Daarnaast wordt framboos ook gebruikt door stalhouders bij drachtige merries. In de laatste fase van de dracht werkt framboos herstellend en ontspannend voor de baarmoeder. 

Framboosblad pluk je van maart tot en met september.

Framboos

De braam is, net als de framboos, een lekkernij die je mee kan nemen voor je paard. Vooral het braamblad is erg geliefd en zeer voedzaam! Vitamine C is in overvloed en de mest van je paard zal vaster worden door de verbetering van de darmflora. Pas wel op de doorns aan de stelen van deze gezonde snack.

Braamblad kan geplukt worden van maart tot en met september.

Braam

De mispel is de naam van zowel de boom als de vrucht die aan de boom groeit. Vanaf het voorjaar kan je bladeren van de mispel geven en in het najaar komen de lekkere vruchten erbij. Let er wel op dat je paard niet te veel vruchten van de mispel eet, aangezien deze vol met suiker zitten! Een overmaat van suikers kan zorgen voor koliek en hoefbevangenheid.

Het blad kun je plukken van maart tot en met november.
De mispel vrucht kan geplukt worden in oktober of november na de nachtvorst.

Mispel

De takken van de hazelaar of de ‘hazelnotenboom’ zijn niet giftig voor paarden. Paarden vinden dit erg lekker en het zit bomvol ijzer, calcium en vitaminen. Let wel op de hazelnoten, want een teveel aan hazelnoten kan giftig zijn! Neem daarom voor de zekerheid alleen de takken mee.

Snoei de takken van een hazelaar na de hazelnoot oogst. Hazelnoten oogst je tussen september en november.

Hazelaar

Wilgentakken en wilgenbast zijn erg geliefd door paarden! De stronk van de boom en de takken zorgen voor weerstandsverhoging, vermindering van koliek en het werkt kalmerend. Vanaf maart tot november worden wilgentakken gesnoeid, dus een mooie tijd om op takkenjacht te gaan en om een bosje mee te nemen!

Wilgentakken kun je het hele jaar plukken. De bast is het makkelijkst van jonge takken te pellen.

Wilg
info

Was de planten voor je ze gaat geven

Planten die onder 1,5 meter hangen, waarvan specifiek de braam en de framboos, kunnen de urine van de vos bevatten. In deze urine zit de vossenlintworm, een nare lintwormsoort wat bij zowel mens als dier kan voorkomen en voor vervelende gezondheidsproblemen kan zorgen. Veel van de wormeieren van deze lintworm worden door het wassen weggespoeld. Was ook altijd jouw handen na een plukwandeling.

Giftige planten voor paarden

Giftige planten kunnen zorgen voor (langdurige) gezondheidsproblemen of overlijden. Om je plukwandeling tot een positief einde te kunnen leiden, is het erg belangrijk om de gevaarlijke bloeiers van de natuur te herkennen. Hier heb je op een rijtje de meest voorkomende giftige planten voor je paard.

Met zijn gele bloemen en lange stengels is de jakobskruiskruid niet te missen in de Nederlandse weilanden. Deze bloemen ogen mooi, maar kunnen zorgen voor ernstige leverschade bij je paard. Je paard zal tijdens het grazen deze plant negeren, maar bij te weinig voedsel zal het knabbelen op de jakobskruiskruid toch beginnen. Deze giftige planten voor paarden zijn erg diep geworteld en zullen gemakkelijk weer opkomen als je een stukje wortel vergeet op te ruimen. Let hier daarom goed op tijdens het ruimen van deze plant!

Jakobskruiskruid

Ondanks dat de basterdklaver aan veel rundvee wordt gegeven, is dit kleine plantje erg gevaarlijk voor paarden. Deze kleine plantjes zijn bij weilanden met een zure grond te vinden tussen de honderden grassprietjes. Vergiftiging kan leiden tot leverschade en zwellingen en roodheid van de huid. Leverschade is helaas niet meer herstelbaar en bij te grote schade is overlijden het gevolg.

Basterdklaver

In de weilanden en bermen vind je de Paardenstaart (Heermoes). Bij het eten van deze plant zal vitamine B1 afbreken in het lichaam. Een gevolg van een vitamine B1 tekort is hersenschade, een gevolg wat je herkent door is het wankelend lopen door je paard, spiertrillingen en extreem wijdbeens staan. 

Paardenstaart

De dopvruchten met vleugels die je aan de bomen ziet hangen zijn het meest gevaarlijk voor de paarden. Deze dopvruchten zie je in het seizoen dat de hele wereld weer in bloei is: de lente. Daarnaast moet je in de herfst opletten voor de bladeren van de gewone Esdoorn. Vermijd deze boom en laat je paard hier niet aan knabbelen!

De gewone esdoorn
info

Bladhoudende bomen en struiken

De meeste bladhoudende bomen, struiken en planten zijn giftig voor paarden. Dit zijn bomen, struiken en planten die in de herfst en winter hun blad niet verliezen en een groene kleur hebben (groenblijvende planten). Denk hierbij dus aan de buxus en de taxus.

Help! Mijn paard heeft een giftige plant gegeten!

Je kunt gemakkelijk voorkomen dat je paard een giftige plant heeft opgegeten door eerst nauwkeurig te kijken welke planten je hebt geplukt of welke planten op de wei staan. Vooral gedroogde planten hebben een gevaarlijke eigenschap, want deze planten verliezen hun bitterheid bij het drogen. Normaliter zal je paard iets bitters sneller laten liggen, maar in het geval van gedroogde planten zal de plant gewoon opgegeten worden. 

Wanneer je denkt dat je paard een gevaarlijke plant heeft gegeten, moet je direct de dierenarts bellen. Zoek op om welke plant dit eventueel kan gaan en beschrijf hoeveel van de plant is opgegeten. Weet je dit niet maar vertoont je paard ziekteverschijnselen? Dan is het alsnog van belang om contact op te nemen met de paardenarts.