Met het mooie weer op de radar is het een leuk idee om te gaan wildplukken voor jouw konijn, cavia, hamster, rat of ander knaagdier! Ga daarom aan de wandel met een plukwandeling, een wandeling waarbij jij als dierbaasje op zoek gaat naar de lekkerste kruiden en planten voor jouw huisdier. Eerst is het goed om te weten welke planten voor een daverend succes zorgen, of toch niet… Want welke planten mogen konijnen en knaagdieren eten? En welke planten eten konijnen en knaagdieren niet? Pak je spullen en ga op plantenjacht met deze tips!
Handige tools tijdens de wandeling
Ga je lekker plukken? Vergeet niet om wat handige tools mee te nemen! Hierbij heb je een aantal handige tools op ‘n rijtje.
Telefoon
Naast dat je met een telefoon precies in dit artikel kunt lezen wat je kunt plukken, kan je ook een app gebruiken om een plant te identificeren! PictureThis is de plantenencyclopedie in jouw zak.
Snoeischaar
Om planten goed af te kunnen knippen is een snoeischaar ideaal. Geen stengel van een plant zal meer gespaard worden, want met de fijne greep van een snoeischaar is het knippen van planten nooit zo makkelijk geweest.
Wandelschoenen
Het is géén must, maar wel heel erg fijn. Wandelschoenen zullen je wandeling verlichten en steun geven op de plekken waar dat nodig is. Vooral op een oneffen terrein zijn wandelschoenen erg fijn om te dragen.
Handschoenen
Handschoenen beschermen je handen tijdens het plukken van de verschillende planten. Bescherm je handen voordat je in iets gaat grijpen waarin je liever niet wilt grijpen: brandnetels, doorns of misschien wel hondenpoep…
Welke planten mogen konijnen en knaagdieren eten?
Pak je tas er maar bij, want we gaan plukken! Wil je een keer iets anders extra geven dan een stukje veilig groente of fruit? Ga op jacht naar één van deze planten in je lunchpauze, na een drukke werkdag of tijdens een lange wandeling in het weekend. Wanneer je dan het natuurlijke snoepgoed hebt geplukt, is het tijd om het aan je dieren te geven. Geef konijnen en knaagdieren niet hele bossen tegelijk van dezelfde plant, maar varieer met verschillende planten in bepaalde hoeveelheden. Lees hier meer over welke planten konijnen en knaagdieren mogen eten.
Akkerkool kan je zowel in de bebouwde kom als daarbuiten vinden. Het is een plant met een lange steel met op de kop een klein, geel bloemetje. Ze bloeien vanaf juni tot september, dus in die tijd kan je goed op jacht naar de akkerkool! Akkerkool zit vol met ijzer, mineralen en omega-3-vetzuren.
Fluitenkruid is een plant met holle stengels die je voornamelijk kan vinden in bermen en graslanden. De stengels zijn lang en harig, maar prikken niet. Bovenop de plant vind je de karakteristieke kleine bloemen van de fluitenkruid. Fluitenkruid zit vol met koolhydraten en zal heerlijk gesmikkeld worden door jouw konijnen of knaagdieren.
Iedereen kent wel de paardenbloem en heeft de zaadjes van een uitgebloeide paardenbloem uitgeblazen. Nog een leuk voordeel is dat van dit hele plantje konijnen en knaagdieren kunnen eten! Onze konijnen en knaagdieren zijn er dol op, waarvan vooral het blad een groot favoriet is. Paardenbloemen zijn bijna het gehele jaar te vinden en zijn ook gedroogd erg smakelijk voor je dier. Paardenbloemen bevatten voornamelijk vitamines, waarvan specifiek de vitaminen B in overmaat te vinden is.
Wanneer je op zoek gaat naar de lekkerste kruiden en planten voor je konijnen of knaagdieren, dan komt dit kruid juist jou tegemoet. Het kleefkruid is erg makkelijk te vinden aangezien het, net zoals de naam doet vermoeden, aan je blijft kleven. Je komt ze overal tegen en in juni tot en met oktober kan je ze nóg makkelijker herkennen door de kleine witte bloemen. Kleefkruid is goed tegen blaasproblemen, voornamelijk blaasstenen! Pas wel op met het voeren van de kleefkruid aan langharige konijnen of cavia’s, omdat dit heel makkelijk in de vacht blijft plakken.
Kamille is een bekende plant die in thee wordt gebruikt. Onze konijnen en knagers vinden kamille erg lekker en het zorgt voor de nodige gezondheidsvoordelen! Deze kruid is erg goed voor de spieren, nieren en eetlust en het zorgt voor een kalmerend effect. Kamille bloeit voornamelijk in de zomer en in de nazomer en op open, stikstofrijke grond zoals bermen.
De bosaardbei of ‘wilde aardbei’ zijn een tikkeltje kleiner dan de grote broertjes die wij kennen van de supermarkt of groenteboer. Vanwege het vitaminen B en C wat in de bosaardbei zit, krijgen jouw konijnen of knaagdieren een ware boost van het immuunsysteem. Daarnaast ziet het er erg schattig uit dat de lipjes van jouw konijnen of knagers er rood uit komen te zien: net lippenstift!
De bloemen die je in jouw tuin kunt vinden in het voorjaar zijn regelrechte vitaminebommetjes! Viooltjes zijn een eetbare plant voor mensen, maar ook konijnen en knaagdieren! Let er wel op dat viooltjes die vanaf een tuincentrum komen, bespoten kunnen zijn en niet meer eetbaar zijn.