Wormen zijn levende parasieten die kunnen voorkomen in jouw lichaam, maar ook in dat van je hond of kat. Er zijn verschillende soorten wormen die zich op diverse plaatsen nestelen. De parasieten kunnen zich nestelen bij honden en katten, maar ook bij mensen. Jouw pluizenbol en viervoeter kunnen jou dus besmetten met wormen, maar jij kunt ook je dier besmetten.

Wormen bij mensen (zoönose)

Mensen kunnen via dieren een infectie, een ziekte of parasieten oplopen. Overdraagbare ziektes, infecties of parasieten van dieren op mensen heten zoönoses. Als honden of katten last hebben van wormen, kunnen ze dit ook overdragen aan hun baasje. Wormen kunnen van dier op dier worden overgedragen, maar ook van mens op dier en zelfs van mens op mens. Door een goede hygiëne en het regelmatig ontwormen van je pluizenbol of viervoeter kan je wormen voorkomen. 

Wormen bij honden

Honden kunnen op verschillende manieren in aanraking komen met wormen of wormeneitjes. Zo kunnen puppy’s al vanaf hun geboorte besmet geraakt zijn met wormen via de moedermelk. Buiten komt jouw hond in contact met larven (wormeieren) via de aarde en het zand. Honden kunnen door het eten van ontlasting of andere dieren besmet raken. Vlooien en muggen helpen met het verspreiden van wormen op je viervoeter. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met ontwormen en dit te herhalen.

In de onderstaande video geeft één van onze Pets Place winkelmedewerkers antwoord op de vraag: hoe krijgt je hond of kat wormen? Dit is een vraag die wij vaak gesteld krijgen in onze winkels! Bekijk het antwoord van onze dierenexpert of kom langs in één van onze dierenwinkels voor al jouw vragen over onder andere honden, katten en knaagdieren.

Gevolgen van wormen bij honden

Wormen kunnen ernstige gevolgen meebrengen voor jouw gezondheid of de gezondheid van jouw hond. In het ergste geval kunnen honden overlijden als gevolg van wormen of ze krijgen te maken met chronische klachten. Er zijn verschillende soorten wormen waar een hond mee besmet kan raken. Elke worm geeft andere klachten, soms zijn er ook helemaal geen symptomen. Lees alles over het oplopen van soorten wormen en de klachten die bij de betreffende worminfectie horen. De gezondheid van je hond is belangrijk. Twijfel je of jouw hond last heeft van wormen? Doe dan thuis een wormentest voor honden, of maak een afspraak bij de dierenarts.

 
Logo Vets Place ontlasting

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Check of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

Ontwormingsschema 

De belangrijkste stap om jouw puppy en hond te beschermen tegen deze parasieten is door middel van ontwormen. Dit moet regelmatig worden gedaan en ook worden herhaald.  Een ontwormingsschema geeft schematisch weer wanneer je jouw puppy/hond moet ontwormen. Het is een hulpmiddel om na te gaan welke datums belangrijk zijn.

Puppy’s ontwormen

Het ontwormingsschema van puppy’s ziet er iets anders uit dan van een volwassen hond. Puppy’s moeten als volgt worden ontwormt. Eerst moeten pups om de twee weken worden ontwormt. Na de eerste vier ontwormingskuren adviseren wij om over te gaan naar maandelijkse ontworming tot ze 6 maanden oud zijn. Vanaf het moment dat puppy’s 6 maanden oud zijn, adviseren wij om elke drie maanden te ontwormen.

 • Vanaf 2 weken: ontwormen om de 2 weken tot 12 weken
 • Vanaf 12 weken: maandelijks ontwormen tot 6 maanden
 • Vanaf 6 maanden: om de drie maanden ontwormen.
ontwormingsschema puppy

Ontworming voor puppy’s 

Voor hele jonge puppy’s is een ontwormingspasta ideaal. De No Worm pasta is makkelijk te doseren met de doseerspuit direct in de bek, maar kan ook door het voedsel worden gemengd. Deze pasta is veilig voor puppy’s vanaf 3 dagen oud. Van hetzelfde merk zijn er ook ontwormingstabletten beschikbaar voor pups vanaf 2 weken oud en 0,5 kg lichaamsgewicht. De No Worm Pro puppy  en de Elanco Milbemax Pup & Hond bestrijden de meest voorkomende wormen en werken ter preventie tegen hartworm. 

null

Wist je dat?

Puppy’s al ontwormd moeten worden als ze 2 weken oud zijn? Dit wordt in de meeste gevallen door de fokker gedaan met speciale wormpasta.
BESTEL ONTWORMING VOOR PUPPY'S IN DE WEBSHOP

Volwassen hond ontwormen

Bij honden vanaf 6 maanden oud adviseren wij om je hond vier keer per jaar (om de 3 maanden) te ontwormen. Nadat je hond last heeft gehad van vlooien is het verstandig om ook te ontwormen. Vlooien kunnen wormeitjes meedragen en je viervoeter alsnog besmetten. Ga je op vakantie en neem je de hond mee? Houd er dan rekening mee om je hond te ontwormen voor en na de vakantie. Sommige landen zijn namelijk risicogebieden voor bepaalde wormbesmettingen. Jouw viervoeter kan ook door andere dieren worden besmet met wormen, als ze bijvoorbeeld een naaktslak hebben gegeten of als ze in contact zijn gekomen met wilde dieren. 

Extra ontwormingsmomenten:

 • Nadat ze vlooien hebben gehad
 • Voor en na vakantie in het buitenland
 • Nadat ze in contact zijn gekomen met (wilde) dieren (slakken, vossen, vogels, konijnen etc.)

Ontworming voor volwassen honden

Er zijn verschillende ontwormingstabletten voor zowel grote honden als kleine. Zo is er de Elanco Milbemax Kauwtablet voor honden vanaf 5 kg en voor de kleinere hondjes is er de Elanco Milbemax voor honden tot 5 kg.

Deze ontwormingstabletten zijn geschikt voor de moeilijke pilleneters. De tabletten zijn smakelijk en zacht, zodat honden ze zonder moeite kunnen innemen. De Beaphar Wormtablet All In One Hond is een ontwormingstablet dat geschikt is voor grote honden. Door de rundvleessmaak is dit product ook ideaal voor de slechte pilleneters. 

Ontworming voor op reis

Ga je op reis naar het buitenland. Dan helpen middelen met milbemycine. Dit is het ENIGE middel dat preventief kan ontwormen tegen hartworm. De tabletten van Beaphar Milquestra Hond en Elanco Milbemax Hond bevatten de werkzame stof milbemycine en bestrijden dus preventief hartwormen.

BESTEL ONTWORMING VOOR VOLWASSEN HONDEN IN DE WEBSHOP
null

Wist je dat?

Bijna alle producten in onze winkels en webshop de meest voorkomende wormen bestrijden. LET OP! Alleen voor hartwormen werkt de stof milbemycine preventief.

Soorten wormen bij honden

Er zijn verschillende soorten wormen, die zich op verschillende plaatsen nestelen. De parasieten kunnen zich nestelen bij honden en katten, maar ook bij mensen. Zo kan je zelf je huisdieren besmetten met wormen, maar jouw pluizenbol en viervoeter kunnen jou ook besmetten. De meest voorkomende wormen worden hieronder behandeld.

Spoelworm (Toxocara canis)

Een spoelworm (Toxocara canis) is een inwendige parasiet die in de darmen bij honden voorkomen. Het is een ronde worm die geel/wit tot roze van kleur is en 15 cm lang kan worden. Deze wormen zien er dan uit als spaghettislierten. De spoelworm kan worden overgedragen van dier op mens en ook van dier op dier. Deze parasieten zijn schadelijk voor de gezondheid van je dier. Ze reizen door het lichaam en kunnen organen beschadigen (ook bij mensen).

Oplopen spoelworm

Door contact met besmette ontlasting of met zand/aarde kan jouw hond spoelwormen oplopen. Deze larven kunnen zich gaan nestelen bij de melkklieren en bij zwangerschap kunnen deze parasieten terecht komen bij puppy’s via de moedermelk. Zowel volwassen honden als puppy’s kunnen de spoelworm oplopen. Door het vangen van besmet wild (via een tussengastheer) kunnen honden deze parasiet ook binnen krijgen.

Mensen lopen de spoelworm in hun omgeving op. Besmettingen gebeuren bijvoorbeeld tijdens het tuinieren, door het eten van ongewassen groente/fruit, maar ook als kinderen in een niet afgedekte zandbak spelen.

Symptomen spoelworm

Heel zelden kunnen volwassen wormen worden aangetroffen in braaksel of ontlasting bij puppy’s. Meestal zijn de spoelwormen niet te zien, maar ze kunnen de organen van dieren aantasten. Bij volwassen honden zijn er meestal geen fysieke symptomen. Zijn er wel symptomen? Dan kunnen dat deze symptomen zijn:

 • Diarree
 • Doffe/ruwe vacht
 • Dikke buik door gasophoping

Bij besmetting zijn er bij mensen vaak geen symptomen. Heel soms kunnen larven zich wel nestelen in ogen of organen en kan dit in enkele gevallen voor problemen zorgen. Als een larve zich nestelt in bijvoorbeeld de lever kan dit buikpijn opleveren. Spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en hoofdpijn komen ook voor. Als mensen met een allergie een infectie krijgen, dan kunnen klachten als astma verergerd worden door de spoelworm.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om je dier te ontwormen, ontlasting van je hond direct op te ruimen, handen te wassen na het tuinieren, groente en fruit te wassen, zandbakken af te dekken en ervoor te zorgen dat kinderen na het buitenspelen hun handen wassen. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette hond worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt. 

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Lintworm en Vossenlintworm (Dipylidium Caninum en Echinococcus multiocularis)

Een lintworm (Dipylidium Caninum) is een inwendige darmparasiet. Het is een platte worm die uit verschillende delen bestaat, meestal wit van kleur is en tot wel 5 meter lang kan worden in honden. Het komt zelden voor dat dieren mensen besmetten met lintwormen. Mensen kunnen echter wel last krijgen van lintwormen.

Een vossenlintworm (Echinococcus multiocularis) is een kleine lintworm van 2 tot 6 mm en is wit/roze van kleur. Deze parasiet is gevaarlijk en kan wel worden overgedragen van dieren op mensen. Deze worm reist door het lichaam en kunnen in de lever, longen, botten en hersenen komen. Als mensen deze parasiet niet behandelen, kunnen ze eraan overlijden.

Oplopen lintwormen en vossenlintwormen

Je hond kan een lintworm oplopen door vlooien, die lintwormeitjes mee kunnen dragen. Daarnaast kan jouw viervoeter ook door ontlasting van een besmet dier lintwormen oplopen. De vossenlintworm wordt, zoals de naam al zegt, via vossen overgedragen op andere dieren. Via de vossenontlasting komen de eitjes terecht bij knaagdieren, in de grond, op paddenstoelen en zelf geplukte wilde bosvruchten. Honden kunnen deze parasiet binnen krijgen door contact met de vossenontlasting of bij het vangen van klein besmet wild. De vossenlintworm komt niet vaak voor in Nederland, maar wel in andere Europese landen. In de afbeelding is te zien waar verspreiding het meeste voorkomt.

Mensen kunnen deze parasiet binnenkrijgen door zelfgeplukte bosvruchten, via paddenstoelen en door de besmette aarde. Daarnaast kan jouw viervoeter via hun ontlasting ook jou en andere mensen besmetten.

Symptomen lintwormen en vossenlintwormen

De lintwormeitjes kunnen bij honden in de haren rondom de anusstreek worden gezien, in de ontlasting of op de ligplaats. De eitjes van de lintworm lijken op rijstkorrels. Lintwormen veroorzaken bij je hond vaak jeuk en dan gaan ze meestal met hun anus over de grond schuiven, ook wel sleetje rijden genoemd. Jouw hond kan ook geen symptomen hebben bij lintwormen. Ze kunnen bij een zware besmettingen de volgende symptomen hebben:

 • Jeuk bij de anus
 • Honden gaan bij jeuk, sleetje rijden
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Diarree
 • Groeivertraging bij puppy’s
 • Witte rijstkorrels bij haartjes rondom de anus/ in de ontlasting

Honden hebben geen last van de vossenlintworm en vertonen dus geen symptomen. Deze parasiet is wel gevaarlijk voor mensen en kan via de hondenontlasting worden overgedragen. Mensen onderling kunnen elkaar niet besmetten. Symptomen van vossenlintworm bij mensen zijn:

 • Pijn in de leverstreek
 • Braken
 • Misselijkheid
 • Benauwdheid
 • Geelzucht
 • Hoesten

Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette hond worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt.

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Hartworm (Dirofilaria immitis)

De hartworm (Dirofilaria immitis) is een parasiet uit het Middellands zeegebied. De hartworm is voor honden de meest levensbedreigende worm. Het gevolg van het niet bestrijden van hartworm is dat de hond komt te overlijden.  

Oplopen Hartwormen

Deze parasieteitjes worden via een stekende mug overgebracht naar jouw hond. De larven reizen 3 tot 4 maanden voor ze op hun bestemming komen, namelijk het hart of de longslagader. Binnen 3 maanden groeien de larven uit tot een volwassen worm en produceren dan hun eitjes. De uiteindelijke gevolgen van hartwormen zorgen ervoor dat de hartfunctie van de hond verslechtert, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. 

Symptomen hartwormen

Enkele symptomen bij een besmette honden kunnen zijn:

 • Hoesten
 • Vermoeidheid
 • Moeizame ademhaling (voor, tijdens en na lichaamsbeweging)
 • Bloedarmoede
 • Lusteloosheid
 • Instorten
 • Slechte conditie

Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen hartwormen worden voorkomen. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt.

Logo Vets Place ontlasting

LET OP!

Ben je laatst op vakantie geweest in het buitenland en herken je één of meerdere symptomen? Neem dan direct contact op met een dierenarts!

Longworm (Angiostrongylus Vasorum)

De longworm (Angiostrongylus Vasorum) is een rondworm. Jouw hond kan besmet raken door het opeten van de larven. Honden en katten kunnen geïnfecteerd raken doordat ze in contact zijn gekomen met muizen, slakken, kikkers, vogels en andere kleine dieren. Het lijkt onschuldig als jouw viervoeter thuis komt met een dood beest, maar het kan ook ernstige gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid. 

Oplopen longworm

Tijdens het contact met een besmet dier worden longwormlarven opgenomen door jouw pluizenbol of viervoeter. De larven verplaatsen zich richting de longen, waar ze volwassen worden en eitjes gaan leggen. De eitjes worden opgehoest en daarna doorgeslikt, waardoor ze in de ontlasting terecht komen. De eitjes in de besmette ontlasting worden dan weer opgegeten door andere kleine dieren en zo kunnen zij ook weer dieren besmetten. Het is mogelijk dat jouw hond besmet kan raken, als deze de ontlasting van een besmet dier eet. Let bij het uitlaten van je hond altijd op of ze iets aan het likken/eten zijn. Er is één bepaalde longworm die via de moedermelk ook op puppy’s kan worden overdragen. De longworm vormt geen gevaar voor mensen. 

Symptomen longwormen

De symptomen bij longwormen variëren van geen klachten tot benauwdheid en zelfs overlijden. Bij vroegtijdige herkenning van deze worm, is er een grote kans dat je beestje weer beter wordt. Symptomen kunnen zijn:

 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Longontsteking
 • Minder uithoudingsvermogen
 • Bloedstollingen
 • Duidelijke long verandering
 • Futloosheid

Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette hond worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt.

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Zweepworm (Trichuris Vulpis)

Een zweepworm (Trichuris Vulpis) is een parasiet die aan een kant dikker is dan aan de andere kant. Deze parasiet leeft in de dikke darm en komt vaker bij honden voor dan bij katten. Net als bij de spoel-, haak- en lintwormen komen de eitjes via de ontlasting in de omgeving terecht. 

Oplopen zweepworm

De eitjes van een zweepworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving besmettelijk blijven. In parken en uitlaatgebieden is de kans groot dat jouw hond eitjes binnenkrijgt. Het binnenkrijgen van de zweepwormeitjes gebeurt als jouw hond aan de grond likt. Na besmetting duurt het 60 tot 90 dagen voordat de worm volwassen is en begint met het leggen van eitjes. Bij het niet behandelen van de zweepworm kan een volwassen worm 1,5 jaar oud worden. 

De zweepworm wordt ook wel kennelworm genoemd. Bij slechte hygiëne in een kennel kan jouw hond deze worm ook oplopen. Mensen kunnen zweepwormen oplopen door het eten van niet gewassen groenten, of door vuile handen. In Nederland komt de zweepworm niet vaak voor bij mensen. In landen met een open riool of slechte toiletvoorziening is het aantal besmettingen hoger. 

Symptomen zweepwormen

Als jouw viervoeter is besmet met de zweepworm kan die last krijgen van een ontsteking in de blinde darm. Honden kunnen tevens één van de volgende symptomen vertonen: 

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Verminderde eetlust
 • Lusteloosheid
 • Bloed in de ontlasting
 • Zichtbare wormen in de ontlasting
 • Gewichtsverlies
 • Bloedarmoede ontwikkeling 

Meestal merken mensen niks als ze besmet zijn met een zweepworm. In sommige gevallen kunnen er klachten ontstaan als buikpijn, diarree, bloedarmoede en soms kun je de wormen in je ontlasting zien. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette hond worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt. 

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Haakworm (Ancyclostoma)

Een haakworm (Ancyclostoma) is een witte rondworm van één centimeter lang. Net als bij spoel- en lintwormen leeft deze parasiet in de dunne darm. De haakworm haakt zich vast in het slijmvlies van de darmen bij honden en voedt zich met bloed. Haakwormen kunnen ook bij mensen voorkomen en een infectie veroorzaken.

Oplopen haakworm

Haakwormen komen vooral in Zuid-Europa vaak bij honden voor. Mocht je jouw hond meenemen op vakantie, is het belangrijk om te ontwormen. Een besmet dier (bijvoorbeeld een vos) met haakwormen kan via de eitjes in de ontlasting andere dieren besmetten. Deze larven kunnen via de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Jouw hond kan larven via de poten opnemen of als ze zich schoonlikken.

Symptomen haakwormen

De symptomen hangen af van de leeftijd van jouw hond. Honden kunnen deze parasiet meedragen en via de moedermelk overbrengen naar een pup. Bij het niet behandelen van de haakworm kan de pup uiteindelijk overlijden. Andere symptomen bij haakwormen kunnen zijn:

 • Bloedarmoede
 • Gewichtsverlies
 • Diarree
 • Groeivertraging bij pups
 • Bloed bij ontlasting
 • Hond voelt zich verzwakt

Mensen kunnen ook worden besmet met haakwormen door penetratie van de huid. Als je veel op blote voeten loopt in een besmet gebied (het strand) kunnen larven jouw huid binnendringen. Bij een milde infectie zijn er meestal geen symptomen aanwezig. Als je bent besmet, kan je last krijgen van jeuk op de plek waar de larve is binnengedrongen. Bij een ernstige infectie kunnen de symptomen bloedarmoede, vermoeidheid en een ontwikkelingsstoornis zijn. 

Behandeling van haakwormen bij honden kan door middel van een antiwormbehandeling speciaal voor deze parasiet. Bij mensen zijn wormdodende medicijnen meestal voldoende om de worminfectie tegen te gaan. Met de juiste ontwormingsmiddelen kunnen de wormen in jouw besmette hond worden bestreden. Lees daarom goed op de verpakking/website welke wormen het ontwormingsproduct bestrijdt.

BESTEL ONTWORMINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP