Iedere kat heeft ooit een mooi gebit gehad, maar door het intensieve gebruik van de bek kan het gebit gaan slijten. Een gezond gebit en een goede gebitsverzorging zorgen voor weinig gezondheidsproblemen en een stralende bek. Maar ruik je een stinkende adem, zie je een gele/bruine laag op de tanden of merk je dat het tandvlees snel bloedt? Dan kan er een gebitsprobleem zijn! In dit artikel lees je hoe een gezond gebit van een kat eruit ziet, welke gebitsproblemen er zijn en tips voor een goede gebitsverzorging zoals gebitsverzorgende voeding, snacks en tandenpoetsen.
Het gebit van een kitten
Het leven van een kitten begint met een tandloos gebit. Twee tot zes weken na de geboorte krijgt de kitten melktandjes. Eerst zie je de voorste snijtanden naar voren komen, daarna de hoektanden en als laatst de kiezen. Kittens hebben niet direct vanaf geboorte een volledig gebit, want tijdens het wisselen naar een volwassen gebit krijgt jouw kleine kat extra kiezen.
Het wisselen
Je kitten gaat tanden en kiezen wisselen tussen vier en zes maanden. De wortels van de tanden en kiezen lossen op, wat ervoor zorgt dat het melkgebit uitvalt en plaats maakt voor het volwassen gebit. De volgorde van het wisselen is hetzelfde als bij het doorkomen van de melktanden: als eerst de snijtanden, dan de hoektanden en als laatst de kiezen. Je kitten krijgt tijdens het proces 4 extra kiezen die onderdeel zijn van het volwassen gebit.
Het gebit van een volwassen kat
Katten zijn echte vleeseters en dat kan je ook zien aan hun gebit! Door het carnivoren gebit heeft elke tand en kies zijn eigen functie om de prooi te vangen en te verscheuren. De hoektanden worden gebruikt om de prooi te doden, de snijtanden om het vlees van de botten te scheuren en de kiezen om het vlees te knippen en te vermalen.
Gebitsproblemen
Een gezond kattengebit bevat witte tanden en roze tandvlees. Niet alle katten hebben zo’n stralend gebit meer, want ruim 85% van alle katten heeft gebitsproblemen. Gebitsproblemen kunnen zorgen voor een stinkende adem, kwijlen, zwelling en soms zelfs bloedend tandvlees en je kunt merken dat je kat niet meer wilt eten en magerder wordt. Bekijk hier de meest voorkomende gebitsproblemen bij katten.
Tandplak
Tandplak komt voor bij alle katten, maar voornamelijk bij oudere katten en het is een plakkerig, doorzichtige/lichtgeel laagje op de tanden. Het bestaat uit voedselresten en bacteriën die zich aan de tandoppervlak en langs het tandvlees hechten na iedere maaltijd. Tandplak kan je makkelijk verwijderen door regelmatig gebitsverzorging te doen. Doe je dit niet? Dan wordt het tandplak op den duur tandsteen.
Tandsteen
Tandsteen is hard geworden tandplak. Het geeft irritatie aan het tandvlees die ontstekingen geven. Tandsteen kan alleen worden verwijderd met een gebitsbehandeling bij de dierenarts. Gingivitis of parodontitis liggen op de loer wanneer er niks aan het tandsteen wordt gedaan.
Gingivitis
Gingivitis betekent dat het tandvlees is ontstoken. Je ziet dat het tandvlees rood en opgezwollen is en makkelijk bloedt. Je ruikt een stinkende geur uit de bek van de kat. Gingivitis is een gevolg van tandsteen en gaat alleen weg wanneer je kat een gebitsbehandeling door de dierenarts heeft gehad. Doe je dit niet? Dan kan je kat parodontitis krijgen.
Parodontitis
Bij parodontitis raakt meer dan alleen het tandvlees ontstoken. Andere delen van de kaak raken ontstoken, wat kan leiden tot het terugtrekken van tandvlees en het los gaan zitten van tanden en kiezen. Wanneer jouw kat parodontitis heeft, krijgt jouw kat niet meer de staat van het oude gebit terug. Je kunt parodontitis tegenhouden door een gebitsbehandeling te laten doen door de dierenarts en om vervolgens een goede, dagelijkse gebitsverzorging te doen.
Tijdens het wisselen van het melkgebit naar het volwassen gebit kunnen melktanden blijven hangen. Normaal gesproken lossen de wortels van de tanden van het melkgebit op, waarna de tanden uit de bek vallen. Bij persisterende melktanden wordt de wortel van de melktand niet opgelost en blijft de melktand hangen terwijl de volwassen tand ook doorkomt.
Wat te doen bij persisterende melktanden?
Persisterende melktanden kunnen zorgen voor een makkelijke ophoping van tandplak, wat weer tandsteen kan worden en de volwassen tand kan aantasten. Daarnaast kunnen er problemen komen bij het sluiten van de bek of met het eten. Het is daarom belangrijk om na het wisselproces (vanaf 6 maanden) langs te gaan bij de dierenarts, die een check doet of het goed gewisseld wordt. Wanneer het gebit niet goed wisselt, moet de melktand worden getrokken onder narcose.
Bij FORL lossen delen van het volwassen gebit op en er ontstaan gaatjes in de tanden. Dit is niet hetzelfde als cariës (gaatjes) bij mensen. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij raskatten en de oorzaak is onbekend. Doordat er gaatjes in de tanden ontstaan, kunnen tanden en kiezen afbrokkelen. Het allergrootste nadeel is dat je er niks aan kunt doen en steeds meer tanden worden aangetast.
Wat te doen bij FORL?
Omdat FORL gaatjes maakt in de tanden, kan de zenuwholte bloot komen te staan wat heel veel pijn geeft bij eten. Katten eten slecht en kunnen gaan afvallen. Om verdere problemen te voorkomen is het belangrijk om een goede gebitsverzorging te onderhouden en om regelmatig een gebitsreiniging door de dierenarts te laten doen. Hierbij worden aangetaste tanden en kiezen getrokken zodat verdere aantasting voorkomen kan worden.
Gebitsverzorging van je kat
Om je kat een stralend gebit te blijven geven, kan gebitsverzorging niet worden vergeten. Een goede, dagelijkse gebitsverzorging kan ervoor zorgen dat (kostbare) dierenartskosten worden bespaard en de gezondheid van jouw kat optimaal blijft. Doe je niks? Dan kunnen ontstekingen in de bek zorgen voor pijn en gezondheidsproblemen in de rest van het lichaam. Raak niet verder in de problemen en onderhoud het gebit met de volgende tips!
Tanden poetsen
Net zoals wij mensen moeten katten ook tanden poetsen. Het beste is om je kat vanaf jongs af aan te wennen en te trainen. Met tandenpoetsen wordt de opbouw van tandplak en tandsteen verminderd en heeft je kat een kleinere kans om ernstige ontstekingen te krijgen! Poets de tanden van je kat minimaal 2 tot 3 keer per week met een speciale tandenborstel en tandpasta. Lees hier onze tandenpoetstips! LET OP: gebruik geen tandpasta voor mensen! De fluoride in deze tandpasta is giftig voor katten. Lees hier meer over giftige stoffen voor katten.
Gebitsverzorgende voeding
Een goede voeding voor je kat kan ook helpen bij een goede gebitsverzorging. Speciale brokjes zijn groter en extra krokant, waardoor het brokje pas breekt wanneer de tand of kies pas diep in het brokje zit. De tanden worden extra schoon geschuurd bij het kauwen. Daarnaast bevatten deze voedingen extra zink en natriumpolyfosfaat, die ervoor zorgen dat tandplak minder snel tandsteen wordt. Als laatste is er eucalyptus toegevoegd aan deze voeding, wat zorgt voor minder bacteriën in de mondholte en een frisse adem. Voorbeelden van voeding zijn Royal Canin Oral Care en Hill’s Feline Adult Oral Care Kip.
Gebitsverzorgende snacks
Naast gebitsverzorgende voeding, bestaat er ook gebitsverzorgende snacks! Deze snacks zijn beloningen die zorgen voor een gezond gebit van jouw kat. De structuur van de snacks is zacht, maar de snacks breken pas wanneer de tand meerdere malen in de snack is gedrongen. Ook bevatten deze snacks, net als de gebitsverzorgende voeding, extra zink, natriumpolyfosfaat en eucalyptus. Voorbeelden die je kunt geven zijn Bogadent Dental Plaque-Stop Chips en Bogadent Dental Enzyme Chips.