In de natuur

Een wild paard besteedt ongeveer 10 tot 16 uur per dag aan het eten. Deze behoefte is genetisch ingebouwd. Ondanks dat paarden nu gedomesticeerd zijn is hun spijsvertering niet veranderd en hebben ze nog steeds energie nodig uit vezelig plantmateriaal.

Het hongergevoel van paarden werkt namelijk anders dan bij de mens. Mensen zijn vol als de maag vol zit. Paarden hebben dit niet maar halen een vol gevoel uit de kauwbehoefte. Het is daarom van belang dat een paard veel uren per dag bezig is met kauwen op ruw materiaal.

De spijsvertering van een paard

Hoe lang je paard bezig is met eten, hangt af van het soort en de structuur van het paardenvoer. Hoe hoger het vezelgehalte, hoe langer je paard bezig zal zijn. Hooi, stro en luzerne zijn voorbeelden van voeding met een hoog vezelgehalte. Deze voedingen moeten vermaalt worden door de tanden en dit heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor afslijting van de tanden, het voer wordt langzamer opgenomen, er is veel kauwactiviteit en een goede speekselvorming.

Speekselvorming is weer van belang voor de spijsvertering, het voedsel wordt zachter en kan makkelijker worden doorgeslikt. Ruwe vezels worden daarom ook wel eens de ‘motor van de spijsvertering’ genoemd vanwege hun onmisbaarheid.

Maïs of gerst bevatten weinig ruwe vezels en worden dus snel vermalen door je paard, er wordt daardoor weer minder speeksel gevormd. Dit kan een samengedrukte brei worden en maag- en darmproblemen of zelfs koliek veroorzaken als je te weinig ruwvoer bijvoert.

Cavalor FibreForce: goed afgestemd paardenvoer

Bij paardenrassen die licht voedend zijn, zoals kleine paarden en robuuste rassen (Shetlanders, IJslanders, Haflingers en Noorse fjordenpaarden) wordt een dieet dat rijk is aan ruwe vezels zeer sterk aanbevolen. Paarden die lijden aan stofwisselingsziekten zoals EMS (Equine Metabolic Syndrom), Cushing-syndroom of PSSM (Polysacharide Storage Myopathy), of aan insulineresistentie of laminitis (hoefbevangenheid) wordt een vezelrijk dieet ook sterk aanbevolen. Ze hebben namelijk voeding nodig dat weinig zetmeel en weinig suikers bevat zodat hormonale schommelingen worden gereguleerd.

Een paardenvoer dat tussen ruwvoer en krachtvoer ligt en deze ook combineert zou daarvoor zeer geschikt zijn zodat de stofwisseling wordt ontlast. Een voorbeeld van zo’n voeding is Cavalor Fiberforce. Dit bevat grof vezelig luzernehooi en lang geperste korrels.

Omdat de kwaliteit van het hooi tegenwoordig niet altijd even goed is en de voedingsstoffen in ruwvoer de laatste jaren teruglopen is, is het verstandig om ook extra luzerne bij te voeren. Zodat op een langere termijn het risico aan tekorten in de voeding wordt vermindert. Met het voeren van Cavalor FiberForce wordt de toediening van voldoende voedingsstoffen gewaarborgd en blijft de kwaliteit optimaal. Dit paardenvoer is daarom ook geschikt voor paarden met een stofallergie of een chronische aandoening van de luchtwegen.

Energiebron in voeding

Een ander bestanddeel van Cavalor FiberForce dat dient als hoogwaardige energiebron is olie. Dit bestanddeel is goed voor paarden die al wat ouder zijn. Door leeftijdsgebonden kauw- en tandproblemen kunnen ze vaak een mindere hoeveelheid ruwvoer opnemen. Door deze vloeibare energiebron(olie) kan het optredende gebrek aan ruwe vezelstoffen worden gecompenseerd.

Hoog verteerbaar paardenvoer bevat:

  • Een hoog gehalte aan ruwe vezels
  • Een laag suikergehalte
  • Een sterk gereduceerd zetmeelgehalte
  • Een veilige energiebron
  • Geen volle granen

Cavalor FiberForce is ontwikkeld voor paarden met:

  • Maagzweren
  • Maag-darmproblemen
  • Insulineresistentie (IR)
  • Laminitis (hoefbevangenheid)
  • EMS (Equine Metabolic Syndrom)
  • Cushing-syndroom
  • PSSM (Polysaccharide Storage Myopathy)
  • Spierproblemen
  • Chronische aandoeningen van de luchtwegen
  • Postoperatieve problemen