Heb jij ze al gezien? De nesten met behaarde rupsen die vaak tussen mei en juli in bijna iedere eik in Nederland te vinden zijn. Deze rupsen verspreiden zich ieder jaar met grote aantallen over ons land. Maar zo leuk zijn deze rupsen niet. De processierups kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen maar ook bij dieren.

null
De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is een behaarde rups die rond juli verpopt tot een nachtvlinder. Deze rupsen zoeken iedere nacht naar hun eten, eikenbladeren. Dit doen ze door zich gezamenlijk te verplaatsen, in processie. Dat is ook waar deze rups naar is vernoemd.

Hoe herken je deze rups

De eikenprocessierups is vooral actief tussen mei en juli. In deze tijd groeit de rups van een larf tot een mot. Vanaf juni kun je de rups goed herkennen door zijn behaarde uiterlijk. Verder is de rups grijs-grauw gekleurd en vooral te zien in groepen. De groepen vormen nesten met hun spinsel waar ze overdag in verblijven. ’s Nachts verplaatsen ze zich door in een rij omhoog te klimmen om bladeren te eten.

processierups

De haartjes van de rups

De haren die op het lichaam van de processierups zitten kunnen veel schade aanrichten bij zowel mens als dier. De haartjes, ook wel brandharen genoemd, zijn zo klein dat je het niet eens door hebt wanneer je ze op je huid hebt gekregen. De haartjes verspreiden zich niet alleen door contact met de rups maar ook door de lucht heen. Wees daarom erg voorzichtig wanneer je in de buurt van deze rupsen komt. Ook wanneer de rupsen al verpopt zijn, kunnen de oude nesten nog veel haartjes bevatten. Hierdoor kunnen de nesten nog tot september irritatie veroorzaken. Daarnaast kunnen de brandharen nog 6-8 jaar voor ongemak zorgen.

null
Eén rups kan wel 600 duizend tot 700 duizend brandharen hebben!

Symptomen

Wanneer je in aanraking komt met deze rups kan je na een aantal uren een geïrriteerde huid krijgen. Deze irritatie lijkt veel op een allergische reactie. De huid wordt rood en je kunt bultjes krijgen die vaak jeuken of prikken. Deze symptomen kunnen 1 tot 2 weken aanhouden. Het smeren van een crème kan dan verzachtend helpen (bijvoorbeeld een crème op basis van menthol, een gel van Aloë Vera of kalmerende processierups gel). Wanneer je de haartjes hebt ingeademd kan het zorgen voor benauwdheid, slikproblemen en irritatie aan de slijmvliezen. Worden de symptomen erger, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Merk je dat je in aanraking bent gekomen met de haartjes van de processierups, ga dan niet wrijven maar spoel de huid af met water. Heb je het vermoeden dat jouw huisdier in aanraking is gekomen met deze rupsen, raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Voorkomen

Het voorkomen dat je in aanraking komt met deze rups is natuurlijk de beste manier. Ontwijk de plekken waar de rupsen zitten en ga niet op de grond zitten dichtbij de nesten.

Bestrijden

Het bestrijden van de rups wordt gedaan door de gemeente. Ga nooit zelf aan de slag maar maak een melding bij de gemeente over waar de de rupsen zitten. Dit kan meestal op de website van jouw gemeente.