Honden kunnen hun eten naar binnen schrokken alsof ze dagen niets gegeten hebben. Dat is natuurlijk niet waar, maar waarom is hun maaltijd dan toch soms binnen enkele seconden op? En is dat eigenlijk wel gezond? Dat en tips over hoe je schrokken kan voorkomen lees je in dit artikel.

De gevolgen van schrokken

Als je hond onrustig eet, dan kauwt hij niet op de brokken. Dit heeft tot gevolg dat de brokken in een grote hoeveelheid en ongekauwd in de maag belanden. Dit is een zware belasting voor het spijsverteringssysteem.

Grote rassen lopen extra risico op een maagtorsie. Hierbij draait de maag in de buikholte om zijn as, waardoor de toe- en afvoerwegen worden geblokkeerd terwijl de vertering doorgaat. Dit kan ernstige gevolgen hebben!

Omdat er niet gekauwd wordt, wordt het gebit niet gereinigd tijdens het eten. Lees hier meer over de gebitsverzorging bij honden.

Met schrokken wordt er ook lucht doorgeslikt. De lucht hoopt zich op in de maag, wat een oncomfortabel gevoel geeft voor de hond en tot winderigheid kan leiden.

Omdat de hond zo snel eet, krijgt hij niet de tijd om een voldaan gevoel te krijgen. Hiermee vergroot je de kans dat hij meer eet dan waar hij eigenlijk behoefte aan heeft. Dit kan leiden tot overgewicht.

Wat kun je doen tegen schrokken?

  • De hond op een rustige plek in huis laten eten
  • Voerspelletjes laten doen (bijvoorbeeld een snackkleed)
  • Antischrokbak gebruiken
  • Schoteltje op z’n kop in de voerbak leggen
  • Speciaal gevormde brokken die het kauwen stimuleren (per ras specifieke voeding, bekijk hier het overzicht)

Zorg altijd dat de hond rustig kan eten, zonder soortgenoten of andere huisdieren in de buurt. Zo ontstaat er geen concurrentiestrijd.

Voerspelletjes

Er zijn verschillende voerspelletjes die je kan gebruiken om je hond rustig te laten eten. Zo zijn er bijvoorbeeld intelligentiespelletjes. Hierbij moet je hond op zoek naar het lekkers, wat natuurlijk tijd kost. Daarmee leert hij op een leuke manier wennen aan rustig eten.

Een andere manier om je hond op een langzamere manier zijn brokjes te laten eten, is door ze te verstoppen in een Kong. Je hond moet de Kong omgooien om bij de brokjes te komen. Doordat de Kong onverwachtse bewegingen maakt wanneer hij valt, is het een uitdagend spelletje voor je viervoeter.

In een snackkleed kan je kleine brokjes verstoppen. Je hond moet met zijn neus en tong de brokjes opsporen en losmaken, wat een leuke manier is om op een rustige manier (brokje voor brokje) te eten.

null

Verstop wat losse brokjes

Een goede manier om het schrokken te verminderen, is om wat losse brokjes door de woonkamer te verstoppen. Op deze manier eet je hond één voor één de brokjes en is hij tevens met een leuke bezigheid aan de slag.

Rassen die extra gevoelig zijn voor schrokken

Alle honden(rassen) kunnen schrokgedrag vertonen, maar er zijn twee hondenrassen waarbij het vaker voorkomt: de Labrador Retriever en de Golden Retriever. Bekijk hier speciale voedingen voor de Labrador Retriever en de Golden Retriever.