Om optimaal van je tuinkas te kunnen profiteren, moet deze wel op de meest geschikte plaats in je tuin staan. In dit artikel kom je erachter hoe je de beste locatie voor jouw tuinkas kan bepalen.

Zo veel mogelijk zon

Met een kas wil je het seizoen vervroegen en dus warmere temperaturen bereiken dan buiten. Hiervoor is het noodzakelijk om zo veel mogelijk zonneschijn te pakken. Er wordt aangeraden om de nok van noord naar zuid te laten wijzen, zodat de zon de hele dag op de kas schijnt. Pas om met de plaatsing dat er geen hoge bomen, schuur of het huis voor de kas staan. Deze kunnen voor schaduw zorgen. Je mist dan een hoop zonnestralen. Wanneer je alleen maar planten wilt kweken die van schaduw houden, is het natuurlijk een minder groot probleem.

Zo weinig mogelijk wind

De wind kan een zware druk uitoefenen op de beglazing van tuinkassen. Om deze druk te verminderen bestaan er kassen met schuine wanden. Daarnaast kun je de tuinkas niet ‘open in het veld’ plaatsen, waar de wind hard kan waaien. Plaats de kas aan de windluwe zijde van het huis of de schuur. Een andere mogelijkheid is om een haag in de buurt te planten, die de wind kan breken. Let wel op dat de kas niet in de schaduw van het gebouw of de heg staat.

De tuin

Een tuinkas moet een mooie plaats in de tuin hebben, zodat het in het landschap past. Je kan de kas verfraaien door hem in een RAL-kleur of met een mooie nokversiering te laten leveren. Het is ook aan te raden om een pad naar de ingang te laten leiden en een pad om de kas heen. Zo kun je de kas ten alle tijden goed bereiken voor reparaties, planten die om de kas heen staan en voor de schoonmaak.”

BEKIJK ONZE TUINKASSEN IN EEN PETS PLACE BOERENBOND WINKEL