Menu

De eerste nacht bij je thuis kan voor je puppy ingrijpende ervaring zijn. Voor het eerst zonder de warme aanwezigheid van z’n moeder en nestgenootjes, moet hij in een vreemde omgeving de nacht doorkomen. Slapen kan dan lastig zijn, zowel voor je puppy als voor jou. Lees in dit advies wat je het beste kunt doen om het jouw puppy zo aangenaam mogelijk te maken de eerste nachten!

Eerste nacht van een puppy

Hoewel het niet voor iedere hond opgaat, blijken de eerste nachten voor veel puppy’s een flink obstakel. Waarschijnlijk heb je hier tegenop gezien. De eerste nacht is het moment dat het verlies van de moeder, broertjes en zusjes tot uiting kan komen in gepiep en gejank. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Waarschuw de buren dat je een jonge pup in huis hebt die de eerste nachten mogelijk voor wat overlast kan zorgen. Veel pups vocaliseren (huilen, piepen, etc.) de eerste nachten.

Het beste kun je de puppy de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of hondenmand. Het is onzin dat je hiermee je hond zou ‘verwennen’, of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen. Integendeel: je kunt hiermee niet alleen vele onrustige nachten voorkomen, maar ook de kans op latere problemen met het alleen thuis zijn maak je veel kleiner. Je kunt een benchkussen in de bench plaatsen voor meer comfort voor je kleine puppy.

Laat je puppy in de slaapkamer slapen

Door je hond de eerste tijd bij je in de slaapkamer te nemen, voorzie je in een aantal belangrijke zaken. Jouw aanwezigheid zorgt voor een veilig gevoel, wat de nachtrust bevordert. Het zindelijk worden verloopt voorspoediger, want je merkt het wanneer hij iets moet doen. Tot slot krijgt je puppy niet het gevoel dat je hem zomaar alleen kunt laten.

De dag dat je de puppy in huis krijgt, is voor het dier een hele spannende dag. Daardoor kan hij behoorlijk moe zijn, maar ook kunnen alle nieuwe ervaringen en indrukken hem onrustig maken. Een warmteknuffel of een knuffellap kunnen helpen om jouw puppy beter in slaap te laten vallen. Je puppy zal zich helemaal vertrouwd voelen wanneer een hondenspeelgoedje een aantal dagen bij de fokker en het nest hebben gelegen. De geur van het nest zal zorgen voor een vertrouwd gevoel.

Door zijn slaapplaats naast je bed te hebben, kun je als hij onrustig wordt even met je hand contact maken en kort geruststellend tegen hem praten. Haal hem echter niet uit de bench of mand en ga niet met je pup spelen om te voorkomen dat hij leert dat zijn aandachttrekkerij leuke dingen oplevert.

tip hondenspeelgoed

Socialisatie

De eerste nacht alleen is niet het enige wat jij je puppy moet aanleren. De socialisatiefasen zullen jouw puppy vormen naar de hond die hij later zal worden. Check hier onze tips over het socialiseren van jouw puppy!

Voor en na het slapen gaan

Vlak voordat je naar bed gaat, laat je jouw puppy nog even uit. Geef hem na zes of zeven uur ’s avonds geen eten meer en laat hem daarna ook niet al te veel meer drinken. Dit zorgt ervoor dat je jouw puppy ’s nachts minder of zelf niet moet laten plassen of poepen.

Reken er echter op dat je er toch regelmatig uit zal moeten om hem te laten plassen of poepen. Als hij onrustig wakker wordt, laat je jouw puppy kort uit. Geef hem daarbij zo weinig mogelijk aandacht, praat niet tegen hem en speel niet. Na het doen van zijn behoefte, ga je weer terug naar bed.

Slaapplek verplaatsen

Zodra je puppy  gewend is geraakt en zijn nieuwe thuis en ’s nachts rustig doorslaapt, kun je de slaapplek van je hond verplaatsen naar bijvoorbeeld de benedenverdieping. Je zult merken dat je op deze wijze met je pup al weer snel van een ongestoorde nachtrust kunt genieten!

null

In het kort: tips om de nacht goed door te komen:

  • Laat je pup nog zo laat mogelijk een plasje doen, vlak voordat jezelf naar bed gaat. Doe dit ook als eerste zodra je thuis komt of ’s ochtends opstaat. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je lieve puppy in huis gaat plassen of poepen.
  • Leg eventueel een doek over het hondenhok. Nerveuze pups zullen zich veiliger voelen. Grote open ruimten kunnen namelijk nogal intimiderend overkomen.
  • Om het slapen van je pup nog verder te vergemakkelijken kun je een warme kruik in z’n bench leggen.
Al met al kan de eerste nacht van je pup bij jouw thuis behoorlijk onrustig zijn. Maar voor wie weet wat hij kan verwachten, en weet wat te doen, behoeft de nacht geen slapeloos drama te worden.