Menu

Natuurlijk is het prettig als je puppy zo snel mogelijk zindelijk is. Je hond afleren te plassen in huis kan nog best veel energie kosten, maar uiteindelijk is het dat allemaal waard. Bij de één gaat dit echter wat sneller dan bij de ander. Jij als baasje hebt een belangrijke rol bij de zindelijkheidstraining van je hond. In dit artikel geven we je een aantal tips om je puppy zindelijk te maken!

Help, mijn pup piept!

De eerste nachten dat je puppy bij je in huis is kunnen erg zwaar zijn. Hij mist de warmte en geborgenheid van zijn broers en zussen in het nest en komt in een hele nieuwe omgeving terecht. Erg spannend, dus een beetje piepen hoort er bij!

Het is aan te bevelen je hondje de eerste nachten mee naar boven te nemen. Zet hem in zijn bench naast je bed. Je kunt hem dan ’s nachts snel buiten zetten om hem te laten plassen en/of poepen. De meeste pups kunnen de nacht nog niet doorslapen. Bijkomend voordeel van het gebruik van een bench is dat je je vingers door de tralies kunt steken om de hond een teken van gezelschap te geven. Lees hier meer tips en tricks tijdens de eerste nachten van je pup.

BESTEL EEN BENCH OF PUPPYREN

Je komt gegarandeerd voor de volgende keuze te staan wanneer je puppy ’s nachts begint te piepen:

  • Piept mijn puppy om aandacht?
  • Piept mijn puppy omdat hij moet ontlasten?

Wat de reden ook is: laat je puppy, zeker de eerste nachten, naar buiten wanneer hij piept. Je komt er namelijk snel genoeg achter of je pup piept omdat hij nodig moet ontlasten of omdat hij aandacht wil hebben. Als je puppy ontlast heeft en hij piept nog, negeer dit dan. Je zult merken dat hij snel stil is.

Piepende pup voorkomen

Je kunt het piepen voorkomen door tijdig je wekker te zetten. Je voorkomt hiermee dat je puppy leert dat hij door te piepen uit de bench wordt gehaald. Stel bijvoorbeeld dat de hond zijn plas tot circa 3 uur kan ophouden, zet dan je wekker op 02.30 uur. In het begin is het verstandig om de wekker om 06.00 uur weer af te laten gaan, zodat je zeker weet dat de pup niet gillend wakker wordt. Het grote voordeel hiervan is dat de hond (en waar­schijnlijk jij ook) weer snel en rustig inslaapt omdat hij niet klaarwakker is geworden van zijn eigen gegil.

Kruik en warmtekussen voor je puppy

Sommige pups vinden het fijn om tegen een iets warms te liggen. Een voorbeeld wat je kunt maken is een krui. Een kruik kun je maken van een harde plastic limonadefles. Deze vul je met warm/lauw water en de fles wikkel je in een kussensloop. Ook kun je gebruik maken van een warmtekussen. Je kunt de Trixie warmtekussen gebruiken of de All For Paws Warm Bear. Deze warmtekussens zullen tijdens de nachten alleen als beste vriend worden gezien.

Geef je puppy na 21.00 uur geen drinken meer. Hierdoor kan je hond zijn plas ’s nachts beter ophouden. Als je pup ’s nachts minder piept, kun je de bench met je puppy beneden laten staan. Dit kan meestal al na een paar nachten. Zorg er wel voor dat je je puppy kunt horen. Je zult er nog wel uit moeten als hij moet plassen of poepen. Doe dit dan ook zonder plichtplegingen of aandacht. Knuffel de hond niet uitgebreid. De meeste puppy’s kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.

null

Slaapplek

Als de hond ‘s nachts minder piept kan de bench met de pup weer beneden staan.

Puppy Zindelijk maken

Overdag buiten de bench

Wanneer je puppy overdag buiten de bench is en vrij in de kamer rondloopt, moet je goed op hem letten. De verleiding is erg groot voor je hond om rustig in een hoekje van de kamer zijn ontlasting te deponeren. Hij weet immers nog niet beter. Als je je puppy al snuffelend rond ziet scharrelen of zenuwachtig op en neer ziet dribbelen, dan is de kans groot dat hij moet poepen. Door je hond op tijd naar de ‘juiste’ plek te brengen, leert de hond waar hij wel kan ontlasten. Wil je je puppy alvast wennen aan het gras maar ben je bang dat je puppy het niet op tijd red? Maak gebruik van de Adori Trainingsmat.

null

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is gericht op het voorkomen van ontlasten op de verkeerde plek. Breng je hond op tijd op de juiste plek en je hond leert waar hij wel kan poepen.

Hoe vaak moet een puppy plassen en poepen?

Vanaf het moment dat je een puppy in huis hebt, doe je je best om je kleine vriend zindelijk te maken. Na elke activiteit (zoals trainen, spelen, eten, etc.) zal de pup moeten ontlasten. Het is dan ook zaak om de pup na een activiteit direct buiten te zetten. De puppy zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.

Ontlasten op commando

Een belangrijk onderdeel van de zindelijkheidstraining is om de periode dat de pup zijn ontlasting kan ophouden langzaam op te bouwen.

De eerste paar maanden zal je veel tijd buiten moeten doorbrengen om je puppy zindelijk te maken, omdat je moet wachten totdat je puppy heeft geplast of gepoept. Wil je efficiënter werken, dan kun je ervoor kiezen je hond op com­mando te leren plassen en poepen. Het is namelijk redelijk voorspelbaar wanneer hij ‘moet’, namelijk nadat hij uit de bench is gehaald, na veel drinken en na het spelen. En dat kun je beïnvloeden.

Hoe werkt dit:

Bepaal welk commando je je hond wilt leren om te ontlasten. Wanneer je hebt bepaald welk commando het wordt (let er wel op dat dit een commando is dat je ook in het openbaar gaat gebruiken!), dan ben je er klaar voor om te beginnen.

Doe je puppy aan de riem elke keer dat je je puppy mee naar buiten neemt. Dit zorgt ervoor dat je controle over hem hebt en dat hij zich moet concentreren op zijn belangrijke taak.

  • Ga naar zijn vaste ontlastplek.
  • Laat de pup hier zijn behoefte doen.
  • Wanneer je ziet dat hij gaat plassen (of poepen), geef dan direct het commando dat je eerder hebt bepaald.
  • Als de hond klaar is, geef hem dan gelijk een snoepje om hem te belonen.

Deze training is extra handig voor als het regent en koud is, of wanneer je even weinig tijd hebt. Ook voorkom je zo dat je hond op een plek ontlast waar je dit liever niet hebt (bijvoorbeeld midden in een drukke straat).

Wat als je hond toch binnen heeft geplast of gepoept?

Als je puppy toch binnen heeft geplast of gepoept, zonder dat je erbij was, kun je het beste zijn plas of poep direct opruimen. Negeer de hond, want je hond mag niet leren dat er veel aandacht aan hem gegeven wordt wanneer hij binnen ontlast heeft. Indien je ooggetuige bent van het ongelukje, pak dan snel de puppy op en breng hem naar buiten. De puppy houdt vanzelf op met plassen (of poepen) als je hem oppakt. Gaat hij buiten verder met plassen of poepen, beloon hem dan. Vergeet niet de rommel direct weer op te ruimen als je terug naar binnen gaat!

Je puppy hoeft niet te zien dat je de poep opruimt. Maak je pup niet bang door bedreigend en gillend op hem af te rennen, want het gevolg hiervan kan zijn dat de pup niet meer durft te ontlasten als je in zijn buurt bent. Dit lijkt een handige oplos­sing voor binnen in huis, maar het gevolg hiervan kan zijn dat de puppy op stiekeme plaatsen gaat ontlasten. Of nog vervelender: je pup durft buitenshuis niet meer te ontlasten in jouw aanwezigheid.

Deemoedsplasjes

Sommige puppy’s laten hun plas lopen wanneer ze begroet worden. Dit is een normale uiting van onderwerping waar ze vaak overheen groeien. Deze deemoedplasjes hebben niets met onzindelijkheid te maken. Het is een communicatiemiddel van de hond waarmee hij probeert aan te geven dat je in rang hoger bent.

Dit gebeurt ook wel eens bij pups en honden die heel enthousiast worden wanneer mensen binnenkomen. Om hier snel vanaf te komen kun je het beste bij binnenkomst je puppy even negeren door hem niet aan te kijken en geen lichamelijk contact te maken. Roep je puppy na een minuut bij jou en aai hem rustig over zijn borstje. Houd het contact kort en voorkom dat je pup zijn deemoedplasje doet. Blijf rustig en probeer oogcontact te vermijden. Je maakt jezelf ook minder bedreigend door je lichaam een beetje van je pup af te wenden en door je knieën te gaan.

Frustraties

Wanhoop niet wanneer de puppy in deze periode een paar keer de fout gaat. Je krijgt vast en zeker verhalen te horen van mensen die ‘hun puppy’ binnen een paar dagen zindelijk gemaakt hebben. Het is een feit dat de ene pup eerder zindelijk is dan de andere pup. Gebruik geen kranten en/of andere hulpmiddelen om je hond toch binnen te laten ontlasten. Je maakt het probleem hiermee alleen maar groter. Vergeet niet dat het zindelijkheidsbesef een aangeboren eigenschap is. Iedere hond heeft het. Ook voor zindelijkheid geldt: wanneer na een paar maanden blijkt dat je puppy echt niet zindelijk wordt, neem dan contact op met de dierenarts en/of een gediplomeerd gedragstherapeut.

BEKIJK HIER ALLE TRAININGSARTIKELEN