Bullmastiff
Heb je ooit gehoord van de Bullmastiff? Het is een stoere hond: stevig, actief, behendig en heeft een groot uithoudingsvermogen. De Bullmastiff houdt moedig de wacht, maar is ook trouw en knuffelbaar voor het gezin. Benieuwd naar deze charmante viervoeter? Lees snel verder!
Algemene informatie
De Bullmastiff behoort tot de categorie zeer grote honden. Bij de reuen is de schofthoogte ongeveer 63 tot 68 centimeter en wegen ze gemiddeld 50 tot 59 kilogram. De teven zijn iets kleiner, met een hoogte van 61 tot 66 centimeter en een gewicht van 41 tot 50 kilogram. Over het algemeen zijn de reuen steviger gebouwd. De levensverwachting van deze hond is 8 tot 10 jaar. Rond de leeftijd 22 maanden groeien ze uit tot volwassen honden, voor die tijd zijn het nog speelse puppy’s. Na ongeveer 6 jaar worden ze beschouwd als senior honden. Elke levensfase vereist andere behoeftes op het gebied van voeding en beweging. Het is belangrijk om voeding te geven die geschikt is voor zeer grote honden, zodat ze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen in een hapklare, smakelijke brok.
Geschiedenis
De Bullmastiff, zoals de naam al doet vermoeden, is het resultaat van een kruising tussen een Engelse Bulldog en een (Old English) Mastiff. Ooit speciaal gefokt om de mens te ondersteunen bij het opsporen van stropers. Deze hond moest voldoen aan een checklist aan kwaliteiten. Hij moest niet alleen goed kunnen speuren en onbevreesd zijn, maar ook in het donker scherp kunnen zien. Bovendien moest
hij stropers stoppen zonder bloed te laten vloeien. Vandaag de dag vertoont de Bullmastiff nog steeds deze karakteristieke eigenschappen, maar wel in een modern jasje. Vooral bij schemering en in het holst van de nacht wordt het duidelijk dat deze hond waakzaam is. Wat betreft het speuren, tja, dat kan hij nog steeds als de beste, vooral op plekken waar hij gevallen etensrestjes kan opsporen…
Opvoeden en socialiseren
De Bullmastiff is een sociale vlinder, maar dan in een hondenjasje. Van jongs af aan is het verstandig om hem de wereld te laten ontdekken. Zo voorkom je dat hij later schichtig wordt bij het zien van mensen, kinderen of andere viervoetige dieren. Vooral als de Bullmastiff woont in een drukke buurt is het slim om hem kennis te laten maken met verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan duisternis, schemering, lawaai en bewegende objecten. Vroeg socialiseren is de sleutel tot een relaxte Bullmastiff. Wonen in een appartement? Daar voelt niet elke Bullmastiff zich op zijn plek. Ze houden van ruimte om te kunnen ontdekken en bewegen.
Trainen van de Bullmastiff
De Bullmastiff is bij een goede socialisatie een ware dame of heer. Ze zijn leergierig en vinden het leuk om voor een baas te werken. Een gebalanceerde aanpak met een mix van beloningen, actie en een vleugje begrenzing, dat brengt het beste in ze naar boven. De truc? Onthoud dat negatief gedrag geen beloning oplevert en dat gewenst gedrag beloond wordt met een beleving vol positieve ervaringen. Denk hierbij aan snoepjes, aandacht of spelen, dit noem je positieve bekrachtiging. De Bullmastiff ziet er stoer uit maar ze zijn van binnen zachtaardig. Je stemgeluid is hun gevoelige snaar. Een harde stem/intonatie is niet nodig bij dit hondenras. Voorkom daarnaast dat de Bullmastiff de touwtjes in eigen handen neemt. Of het nu thuis, op eigen terrein of daarbuiten is. Vermijd eigen initiatieven zoals: overmatig blaffen, aan de lijn trekken of onstuimig gedrag vertonen.
Verzorging
De Bullmastiff heeft het goed voor elkaar met zijn korte, stevige vacht. Een wekelijkse borstelbeurt met bijvoorbeeld de verzorgingshandschoen van Trixie is voldoende. Tijdens de ruiperiode dienen losse haren dagelijks verwijderd te worden. Vergeet niet zijn huidplooien
regelmatig te reinigen (ongeveer één keer per week), om ontstekingen te voorkomen. Dit kun je doen door het te wassen met wat water en goed droog te deppen. De nagels knippen/vijlen moet, net zoals bij andere hondenrassen, ook af en toe gebeuren. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat Bullmastiffs kwijlen. Ze kwijlen na het eten, drinken, bij warm weer en als ze gestrest zijn. Als laatste is regelmatig de tanden poetsen verstandig om tandsteenvorming te verminderen.
Gezondheid
De Bullmastiff heeft een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, echter betekent dit niet dat elk individu binnen dit ras deze problemen zal ervaren. Onder de vaakst voorkomende gezondheidsproblemen vallen:
- Heupdysplasie (een ontwikkelingsstoornis van de heup)
- Elleboogdysplasie (een aandoening van de elleboog)
- Maagdraaiingen
- Brachycefaal obstructief syndroom (veroorzaakt benauwdheid door een platte schedel vorm)
- Dystocia (complicaties bij de bevalling)
- Entropion (naar binnen krullende oogleden)
Waar is een Bullmastiff geschikt voor?
De Bullmastiff heeft verschillende kwaliteiten. Hier zijn enkele gebieden waarin de Bullmastiff uitblinkt en waarvoor hij geschikt is:
- Waakzaamheid en beveiliging
- G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
- Speuren
Brave Bullmastiffs!
Leuk toch! Jij als baasje van de Bullmastiffs kan andere kennis laten maken met dit ras. Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!