Home » Rassen » Maltezer

Maltezer

Maltezer

De Maltezer is een lieve en aanhankelijke kleine hond met een elegante uitstraling. Ze zijn erg leergierig en zijn niet graag lang alleen! Vroeger jaagden Maltezers veel op muizen en ratten in gebieden grenzend aan de Middelandse zee, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Inmiddels kennen we ze als vrolijke gezelschapshondjes. Lees hier meer over de Maltezer.

Algemene informatie

De Maltezer is klein van stuk, en behoort ook tot de categorie ‘kleine hondenrassen’. Over het algemeen worden ze niet groter dan 25 centimeter (schofthoogte). Bij reuen ligt de schofthoogte vaak tussen 21 en 25 centimeter, bij teven tussen 20 en 23 centimeter. Het gewicht van een Maltezer ligt tussen 3 en 4 kilogram. Net als de meeste andere kleine hondenrassen heeft de Maltezer een behoorlijk lange levensverwachting; ze kunnen 14 tot 16 jaar oud worden. Van hun geboorte tot de leeftijd van 10 maanden zijn ze puppy, daarna zijn Maltezers volwassen. Als ze 10 jaar zijn, vallen ze in de leeftijdscategorie van een senior hond. Kies voor de juiste puppyvoeding die geschikt is voor kleine honden. Ook voor een volwassen hond is het belangrijk om geschikte voeding te geven aan de Maltezer. Kies bijvoorbeeld voor Royal Canin voor maltezers.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Maltezer behoort tot een van de aller oudste hondenrassen! Het is zelfs bekend dat de filosoof Aristoteles heeft gezegd dat de Maltezer een hond is met correcte verhoudingen. Ze kwamen destijds voor in de havens en steden van Italië. Ze werden vaak op vrachtschepen meegenomen, want het waren perfecte bewakers van de graanoogst aan boord! Ze jaagden veel op muizen en ratten, die anders het graan snel zouden oppeuzelen. Het gegeven dat ze zo sociaal, slim en klein zijn, zorgde ervoor dat de Maltezer uitgroeide tot lieveling van veel deftige dames.

Ze konden immers hun hondje makkelijk overal mee naartoe nemen! Hoewel de chique status inmiddels een beetje verdwenen is, blijft de Maltezer toch altijd een beetje verbonden aan verschillende ‘Royals’. Zo zijn koningin Elizabeth I en koningin Maria I van Schotland allebei afgebeeld met een Maltezer en de Maltezer was het favoriete ras van koningin Victoria.

Italië

Opvoeden en socialiseren

De socialisatie van de Maltezer begint al bij de fokker. Op jonge leeftijd wennen aan verschillende mensen, dier en andere nieuwe dingen is voor een Maltezer erg belangrijk. Doe dit wel een beetje voorzichtig: Maltezers zijn best gevoelig en hebben ook voldoende rust nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. 

Trainen van de Maltezer

De Maltezer is graag met dingen bezig. Ze zijn speels en houden van snuffelen. Kies daarom bijvoorbeeld voor balletjes of denkspelletjes. Of ga aan de slag met het aanleren van trucjes! Maltezers zijn slim en willen daarom graag leren, bovendien is het voor de onderlinge band tussen baas en hond heel goed om trucjes aan te leren! Gebruik hierbij bijvoorbeeld fluitjes of clickers.

BESTEL DENKSPELLETJES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Verzorging

De verzorging van de Maltezer is niet niks. Er zijn verschillende dingen die je dagelijks moet doen om jouw viervoeter in optimale conditie te houden. Vier dingen in het bijzonder. Dit zijn:

 • Nummer 1

  De vacht

  Houd er rekening mee dat je elke dag de vacht moet borstelen om klitten te voorkomen. Let hierbij goed op dat je de lastige plekjes niet vergeet! 

 • Nummer 2

  De oren

  Check of de oren schoon zijn en haal indien nodig wat vuiligheid weg met een speciaal oorstokje of met oorreiniger. Als het oor door veel haar bedekt wordt, kan er een beetje weggeknipt worden.  Stinken de oren of krabt je hond er regelmatig aan? Breng dan een bezoek aan de dierenarts.

 • Nummer 3

  De ogen

  Door hun lichte vacht kunnen maltezers vrij snel traanstrepen krijgen. Maak de ogen daarom dagelijks schoon met bijvoorbeeld een speciale ooglotion of andere oogverzorgingsmiddelen. Let ook bij de ogen op de haren; als ze lang worden voor de ogen kan je ze voorzichtig wegknippen.

 • Nummer 4

  De tanden

  Controleer dagelijks het gebit en poets de tanden. Maltezers kunnen namelijk last krijgen van tandplak. 

Iets wat niet dagelijks hoeft, maar wel met enige regelmaat: Het knippen van de nagels indien ze te lang zijn. Gebruik hiervoor een speciale hondennagelschaarVergeet ook niet om je hond zo nu en dan lekker te wassen. De Maltezer heeft een prachtige witte vacht, het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat deze vacht ook mooi fris en helder blijft. Gebruik hiervoor de juiste hondenshampoo, bijvoorbeeld de Sneeuwwit Shampoo van Jean Peau.

VERZORGING VOOR HONDEN

Gezondheid

Elke hond kan last krijgen van gezondheidsproblemen, ook Maltezers. Kwalen die voor kunnen komen bij Maltezers zijn:

 • Ziekte van Cushing
 • Patellaluxatie
 • Paradontis
 • Dystocia (problemen bij bevallen)
null

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing komt regelmatig voor bij honden die op leeftijd zijn, voornamelijk bij kleine hondenrassen.  De bijnieren van honden met de ziekte van Cushing maken te veel van het hormoon cortisol aan. Dit komt door een gezwel bij de hypofyse of de bijnieren. De symptomen van de ziekte van Cushing zijn:
 • Veel drinken en plassen
 • Kale plekken
 • Een opgezwollen buik
 • Traagheid
 • Zakken door de achterpoten
Bezoek bij twijfel over de gezondheid van je hond altijd een dierenarts.
ZOEK EEN VETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Waar is de Maltezer geschikt voor?

Zoals hierboven bij het trainen van de Maltezer ook al is beschreven, zijn deze hondjes graag bezig. Ze zijn daarom geschikt voor verschillende actieve activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
 • Doggy Dance
 • VZH (VerkeesZekere Hond)
 • Behendigheid

Spelletjes spelen is en blijft de favoriete bezigheid van een Maltezer, besteed daar daarom voldoende tijd aan. De Maltezer is ook geschikt voor mensen die al wat ouder zijn, of in een wat kleinere woning wonen.

BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

De ‘knappe koppies’ van Maltezers!

Zijn ze niet lief? De baasjes van deze maltezers delen een aantal mooie kiekjes van hun viervoeter. En wat zijn ze leuk! Heb jij ook een Maltezer en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!