Home » Rassen » Newfoundlander

Newfoundlander

Newfoundlander

Zoals de naam al een beetje suggereert, is de Newfoundlander afkomstig van het Canadese eiland Newfoundland. Hij doet zijn bijnaam ‘De Gentleman onder de honden’ zeker eer aan, vanwege zijn vriendelijke en zachte persoonlijkheid. Lees hier meer over de aanhankelijke en sociale Newfoundlander.

Algemene informatie

De Newfoundlander is een zeer grote hond. De schouderhoogte van teven is ongeveer 66 centimeter en die van reuen 71 centimeter. Ook aan hun gewicht zie je terug dat het geen kleine hondjes zijn: Een reu weegt gemiddeld rond de 68 kilo, een teef gemiddeld 54 kilo. De levensverwachting van de Newfoundlander ligt rond de leeftijd van 8 tot 10 jaar. Teven zijn vaak bijna volgroeid wanneer ze 1,5 jaar oud zijn. Reuen zijn iets later volgroeid, wanneer ze 2 jaar oud zijn. Grote honden hebben een wat langere groeiperiode en moeten behoorlijk groeien om zo’n grote hond te worden! Daarom is puppyvoeding voor zeer grote honden erg belangrijk! Geef deze honden tot 8 maanden puppyvoeding en daarna juniorvoeding. Zo is de voeding optimaal afgestemd op de groeiperiode. Vanaf tweejarige leeftijd, de volwassen leeftijd van Newfoundlanders, kun je ze hondenvoeding voor zeer grote honden geven.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

Met zekerheid iets zeggen over de herkomst van de Newfoundlander is lastig; er zijn veel verschillende theorieën over de herkomst. Vooral de vraag hoe de Newfoundlander op het eiland Newfoundland in Canada terecht is gekomen, is een terechte vraag. 

Het meest waarschijnlijke is dat de Newfoundlander is ontstaan door het kruisen van de wolfshonden van de inheemse stammen met de honden van handelaren die naar Newfoundland kwamen. Na jaren ontdekten ze dat de honden die daaruit voorkwamen wel heel sterk waren! Deze honden konden zelfs vissers helpen door de netten uit het water te trekken. Toen mensen daarachter kwamen, begonnen ze met het fokken van de Newfoundlander om dit ras in stand te houden.

Canada

Opvoeden en socialiseren

Bij de meeste rassen, en ook zeker bij de Newfoundlander, is tijd nemen heel belangrijk als het gaat om de opvoeding. Soms heeft het wat meer tijd nodig voordat iets tot je hond doordringt, herhaling is dan van groot belang. Gun je hond en jezelf hiervoor voldoende tijd. Wees niet te streng, maar wel consequent. Zo leert een hond goed wat wel en niet mag. 

Karakter

Zoals hij in het begin al werd geïntroduceerd, is deze hond een echte gentleman. Hij wordt beschreven als vriendelijk, liefdevol en loyaal. Deze knuffelberen zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat ze erg zachtaardig en betrouwbaar zijn. Ook typerend voor de Newfoundlander: hun voorliefde voor het water. Het zijn goede zwemmers. Maar let op, als jij een plons neemt, zullen ze waarschijnlijk geneigd zijn om hun baasje te ‘redden’ uit het water! Over het algemeen kunnen ze goed met andere en kleinere huisdieren overweg, als ze maar goed gesocialiseerd zijn. Ze zullen niet snel blaffen en kunnen best even alleen blijven. Al zijn ze op hun gelukkigst als hun baas (met gezin) dichtbij is. 

null

Grote waterratten

Newfoundlanders zijn echte waterratten! Ze zijn graag in het water te vinden. Houd er rekening mee dat veel Newfoundlanders graag een plons nemen als ze bij het water in de buurt zijn!

Trainen van de Newfoundlander

Allereerst is het van belang dat je jouw Newfoundlander de basiscommando’s leert. Bedenk daarnaast goed wat je hond wel en niet mag doen, ook wanneer hij volwassen is. Volwassen Newfoundlanders zijn groot, best zwaar en behoorlijk sterk. Train ze daarom van jongs af aan om niet te trekken aan de lijn, en om niet tegen jou of andere mensen op te springen. Zo voorkom je dat ze dit gaan doen als ze volgroeid, en dus ook behoorlijk sterk zijn! Laat de Newfoundlander al als pup zijnde wennen aan kammen en borstelen. Zorg tenslotte voor variatie tijdens het trainen. Constant hetzelfde trucje herhalen is niks voor de Newfoundlanders, dan verlies je hun aandacht. Beloon het goede gedrag, en probeer negatief gedrag te voorkomen. En als het voorkomt, negeer het dan.

Verzorgen

De Newfoundlander heeft een dikke vacht. Dat maakt hem natuurlijk lekker knuffelbaar, maar het betekent ook dat de vacht regelmatig aandacht vereist. Kam de vacht van je hond minimaal een keer per week. Check daarbij de plekken waar snel klitten kunnen ontstaan, zoals bij de oksels. Borstelen kun je het beste elke dag even doen. Zo haal je het vuil eruit, en doordat er lucht in de vacht komt gaat het niet stinken. Je kunt natuurlijk ook zo nu en dan een bezoekje brengen aan een trimsalon

Naast de vacht vereisen de oren, ogen, (puntje van de neus niet persé,) nagels en het gebit ook wat aandacht. Haal viezigheid bij de ogen en oren weg met een nat lauwwarm wattenstaafje of een tissue. Als de nagels lang worden, kun je ze zelf knippen of je kunt het laten doen door een trimmer of dierenarts. Kauwsnacks zijn handig om het gebit in goede conditie te houden, bij afwijkingen kun je het beste een bezoekje brengen aan de dierenarts.

BESTEL KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gezondheid

De Newfoundlander loopt risico op verschillende erfelijke aandoeningen. Het is belangrijk dat fokkers hier rekening houden en met gezonde honden fokken. Let bij de aanschaf van een Newfoundlander dan altijd op of de ouderdieren zijn getest op deze erfelijke aandoeningen. Fokkers van Newfoundlanders die zijn aangesloten bij de Nederlandse Newfoundlander Club (NNFC) streven ernaar om te voldoen aan het verenigingsfokreglement. Zo weet je als koper dat de fokker goed let op verantwoord fokken van de Newfoundlander. Zekerheid dat een hond geen last krijgt van afwijkingen en aandoeningen zul je nooit volledig kunnen krijgen, maar de kans wordt een stuk kleiner. De erfelijke aandoeningen die bij de Newfoundlander kunnen voorkomen zijn:

  • Elleboogdysplasie
  • Heupdysplasie
  • Aorta stenose (aangeboren hartafwijking)
  • Cystinuria (stofwisselingsziekte)
  • Cardiomyopathie (hartfalen)
null

Maagtorsie

Zeer grote hondenrassen hebben een vergrote kans op vergroeiingen van de ledematen wanneer er verkeerde voeding wordt aangeboden. Daarnaast is rust na de voeding essentieel: door een vergrote kans op een maagdraaiing dient de Leonberger een half uur tot een uur rust te hebben na de maaltijd.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE

De Newfoundlander is tot veel in staat. Deze reuzen blinken uit in taken als: 

  • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
  • Zwemmen
  • Apporteren uit het water
  • Reddingswerk
  • Speuren
  • Doggy Dance (ja echt waar!)
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Newfoundlanders gevonden!

De baasjes van deze mooie Newfoundlanders delen hieronder met trots een kiekje van hun hond. Heb jij ook een Newfoundlander en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!