Honden zijn er in mega veel soorten en maten. Meten is weten: bepaal daarom de maat van een puppy of volwassen viervoeter! Een belangrijke maat die je wijzer maakt, is de schofthoogte van je hond. In dit artikel lees je waarvoor je de schofthoogte nodig hebt en hoe je dit precies kunt opmeten. 

Wat is de schofthoogte en waarvoor meet je dit?

De schoft is het deel van het lichaam waar de rug overgaat in de nek. Dit is dus net onder het nekvel en bij de schouders van je hond. De schofthoogte is de lengte vanaf de grond tot aan de schoft. Deze lengte is handig om te meten voor de aanschaf van bepaalde spullen zoals een bench of hondenkleding. Ook is de schofthoogte handig om bij te houden hoe groot je puppy uiteindelijk gaat worden. 

null

Groeicurve hond in relatie tot de schofthoogte

Door de schofthoogte van je pup te meten, kan je de groeicurve bijhouden en beter inschatten hoe groot jouw puppy wordt als hij of zij volwassen is. Met alleen het gewicht en leeftijd van je hond kan je ook al een goede inschatting maken van hoe groot je hond wordt. Hoe je dit precies kan bepalen lees je in het artikel over de groeicurve van de hond.

Welke maat is jouw hond?

Aan de hand van de schofthoogte in combinatie met het gewicht van je hond, kan je bepalen of je een kleine, middelgrote, grote of maxi hond hebt. Super handig voor de aanschaf van allerlei producten voor je viervoeter! Denk aan harnassen, voeding, speeltjes en manden. Dus pak meteen onderstaande maattabel erbij als je de schofthoogte hebt berekend!

Grootte Schofthoogte Gewicht
Kleine hond (Small) < 30cm <10kg
Middelgrote hond (Medium) 30-50cm 10-25kg
Grote hond (Large) 45-60cm 25-45kg
Maxi hond (Giant) >60cm >45kg

Stappenplan schofthoogte hond berekenen 

Heb je de schoft gevonden en ben je klaar om de schofthoogte op te gaan meten? Volg dan dit stappenplan en weet binnen no time wat de schofthoogte is van je hond of puppy! Alles wat je nodig hebt is je hond, een meetlint en eventueel een potlood. 

 • null

  Stap 1

  Aangezien je hond voor het opmeten goed stil moet blijven staan is het handig om dit op een rustige locatie te doen zonder al te veel prikkels. Vindt je hond het lastig om lang stil te staan? Plaats dan je hond tegen een muur of deur, dit geeft minder stress.

 • null

  Stap 2

  Voordat je de schofthoogte van je hond kunt berekenen, moet je hond wel in de juiste positie staan. Je hond dient rechtop te staan met de kop omhoog waarbij hij recht naar voren kijkt. Als de kop meer omlaag staat is het lastiger om de schoft te bepalen en kan er een verkeerde lengte worden gemeten. Zorg dus dat je hond in de positie staat zoals hiernaast is afgebeeld. Hierbij kunnen hondensnoepjes goed van pas komen!

 • null

  Stap 3

  Als je hond eenmaal in de juiste positie staat is het tijd om te meten! Pak een meetlint en meet vanaf de grond tot de bovenrand van de schoft in een rechte lijn, zoals te zien is in de afbeelding hiernaast. Vaak loopt het lint dan ongeveer naast de voorpoot. Als je hond tegen de muur staat kun je ook een streepje zetten op de muur bij de juiste hoogte en daarna de hoogte van het streepje opmeten met het meetlint, net zoals bij het opmeten van kinderen!

 • null

  Stap 4

  Nu je de schofthoogte heb gemeten en genoteerd verdient je hond wel een beloning voor zo netjes rechtop staan! Door je hond te belonen na het opmeten zal hij het bij een volgende keer ook een stuk minder erg vinden. Dus geef je hond direct een lekker snackje of ga even met de bal spelen!

BEKIJK ALLE HONDENSNACKS
null

Schofthoogtes van verschillende hondenrassen

Per hondenras kan de schofthoogte erg verschillen. Denk maar aan de schofthoogte van een Chihuahua en de schofthoogte van een Duitse Herder. Binnen een hondenras kan de schofthoogte ook verschillen, daarom is zelf opmeten altijd het nauwkeurigst. Wel zijn er gemiddelde schofthoogtes bij elk hondenras. Zo is de gemiddelde schofthoogte van een Chihuahua tussen de 18 en 22 cm, de schofthoogte van een Labrador tussen de 54 en 57 cm en de schofthoogte van een Friese Stabij tussen de 48 en 55 cm.