Chow Chow
De Chow Chow, ook wel de Chow, is een rustige, moedige en een sterk gereserveerde persoonlijkheid. Deze honden zijn wantrouwend naar onbekende mensen en daarom een goede waakhond. Een consequente, maar zachte opvoeding is nodig om een lieve hond te krijgen. Lees hier meer over de Chow Chow.
Algemene informatie
De Chow Chow hoort in de categorie ‘middelgrote hondenrassen’ en zowel schofthoogte als gewicht tussen reuen en teven zijn verschillend. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 48 tot 56 centimeter en een gemiddeld gewicht van 20 tot 25 kilogram. Teefjes hebben gemiddeld een schofthoogte van 46 tot 51 centimeter en een gemiddeld gewicht van 18 tot 20 kilogram.
De levensverwachting van de Chow Chow is 9 tot 15 jaar. In het eerste jaar zijn deze honden een puppy, vanaf 1 jaar worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor middelgrote honden om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
Geschiedenis
De Chow Chow, voorheen de Chou, komt van oorsprong uit China. Al meer dan tweeduizend jaar vergezelt dit hondenras de mens als jacht- en waakhond en werden deze honden gebruikt als menselijk voedsel en kleding vanwege de wollige vacht.
Dit hondenras reisde mee met verschillende bevolkingsgroepen: van de Hunnen tot de Mongolen en de Tartaren. Eind negentiende eeuw maakte Europa kennis met dit hondenras toen koningin Victoria van Engeland een Chow Chow aangeboden kreeg. Tegenwoordig is dit hondenras een waakse gezelschapshond voor de liefhebber van oosterse honden.
Opvoeden en socialiseren
Deze eenkennige, waakse hond dient zeer goed gesocialiseerd te worden, voornamelijk de omgang met andere honden en vreemde mensen moet extra gestimuleerd worden tijdens de socialisatieperiode. Chow Chow’s worden niet snel allemansvrienden en kunnen zonder de juiste opvoeding andere honden, huisdieren, mensen of bewegende objecten opjagen.
Training van de Chow Chow
De Chow Chow is geen geschikte hond voor beginnende hondeneigenaren. Op jonge leeftijd laten deze honden wantrouwende, dominante en onafhankelijke karaktereigenschappen zien. Het is een pré om als hondeneigenaar wat ervaring en doorzettingsvermogen nodig te hebben om dit karakter te leiden tot een lieve, gehoorzame hond. Een eenduidige en consequente manier van leidinggeven is noodzakelijk, doe dit echter op een zachtaardige manier met positieve conditionering als leidraad. Wanneer er een sterke band tussen baas en hond ontstaat, kan deze hond alsnog afstandelijk en niet extravert zijn. Het laten verzorgen van de vacht is een goede graadmeter hoe de relatie met de hond ervoor staat.
Verzorging
De Chow Chow heeft een flinke vachtverzorging nodig, het is belangrijk dat je het niet erg vind om zoveel tijd aan de vachtverzorging te besteden. Zowel de langharige- als de kortharige Chow Chow verhaart twee maal tijdens het voorjaar en het najaar explosief. Deze hond komt in één van de volgende twee variëteiten voor:
- Langharig: vereist veel onderhoud om klitten te voorkomen. Een tot twee keer per week dienen deze honden een grondige borstelbeurt te ontvangen, de overige dagen dient de hond minder intensief geborsteld te worden om klitten en vilt plekken te voorkomen.
- Kortharig: vereist veel onderhoud. Borstel minimaal één keer per week buiten de ruiperiode met een slickerborstel. Binnen de ruiperiode dien je vaker te borstelen.
Gezondheid
Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Chow Chow. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn:
- Heupdysplasie
- Elleboogdysplasie
- Gewrichtsproblemen
- Oogproblemen
Waar is een Chow Chow geschikt voor?
Door zijn compact vacht is de Chow Chow minder geschikt voor fysieke hondensporten; ze kunnen ook slecht tegen warmte. De Chow Chow heeft weinig behoefte aan lichaamsbeweging. Dit zijn de dingen waar een Chow Chow wel geschikt voor is:
- Jachthond
- Trekhond
- Vee- en schapenhoeder
- Gezelschapshond
Chow Chow geshowed!
Wat een gezelligheid! De onderstaande trotse baasjes van Chow Chow’s laten zien hoe het leven met dit ras is! Heb jij ook een Chow Chow en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!