Home » Rassen » Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua

De Chihuahua, oftewel de Pelo Corto of de Pelo Largo, is robuust, levendig, onafhankelijk, moedig, trots en temperamentvol. Deze honden zijn goede waakhonden, aangezien ze veel blaffen en agressief kunnen zijn tegen vreemde mensen. Het zijn grote honden in een klein hondenlichaam. Lees hier meer over de Chihuahua.

Algemene informatie

De Chihuahua hoort in de categorie ‘kleine hondenrassen’. Deze honden hebben een gemiddelde schofthoogte van 16 tot 20 centimeter en een gemiddeld gewicht van 0,5 tot 3 kilogram.

De levensverwachting van de Chihuahua is 12 tot 20 jaar. In de eerste 10 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 10 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 10 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor kleine honden of Royal Canin Chihuahua voor volwassen honden, voor puppy’s en natvoer om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Chihuahua is een zeer oud hondenras afkomstig uit Mexico. De voorouders, naast de Chihuahua ook de Téchichi, leefden in de tijd van de Azteken. In deze tijd werden deze honden gezien als heilig, werden geslacht of opgegeten op het altaar van de goden en gaven geluk.

Tijdens de Spaanse verovering aan het einde van de zestiende eeuw werden deze honden meegenomen naar Spanje. Vanaf het begin van de twintigste eeuw groeide de populariteit van dit kleine hondenras uit tot een van de bekendste kleine hondenrassen. 

Mexico

Opvoeden en socialiseren

Doordat de Chihuahua een kleine hond is, is de verleiding groot om hem te ‘bemoederen’ en hem te beschermen tegen de ‘grote boze wereld’ door hem op de arm te dragen. Dit leidt uiteindelijk tot een nerveuze, bazige hond die nergens meer mee naar toe kan gaan zonder heisa te maken. Laat een Chihuahua vanaf jongs af aan rustig kennismaken met de wereld en leer hem of haar op eigen pootjes te staan. Extra aandacht dient uit te gaan naar het leren omgaan met onbekende mensen en andere honden. Zorg ervoor dat de puppy tijdens de socialisatieperiode in aanraking komt met volwassen, stabiele honden van verschillende hondenrassen, rustige kinderen en onbekenden.

Trainen en socialiseren van de Chihuahua

De Chihuahua dient goed opgevoed en getraind te worden, deze honden hebben meer in hun mars dan de meeste mensen vermoeden! Het zijn slimme honden: ze zijn zo intelligent dat ze met hun probleemoplossend vermogen (vergelijkbaar met die van een Duitse Herder) iedere eigenaar om de pootjes kunnen winden. Ook naar andere honden kan hij zich overmoedig opstellen. Voorkom dit gedrag door de Chihuahuapuppy goed te socialiseren. Leer daarnaast de jonge Chihuahua in kleine stapjes om (even) alleen te zijn.

Verzorging

De verzorging van de Chihuahua is iets uitgebreider dan een beetje borstelen. Voor de vachtverzorging wordt er onderscheid gemaakt tussen de kortharige en de langharige variant van de Chihuahua.

  • De kortharige vacht van de Chihuahua vereist minimale verzorging. Een regelmatige borstelbeurt met een rubberen borstel of kam houdt de vacht in goede conditie. 
  • De langharige vacht van de Chihuahua vereist iets meer verzorging. Borstel de vacht met een slickerborstel twee tot drie keer per week en let dagelijks op etensresten, modder en andere plakkerige dingen die klitten of vilt veroorzaken.

Om de huidconditie optimaal te houden mag je maximaal één keer per maand de hond met hondenshampoo te wassen. Wanneer je hond vies is, kan een korte wasbeurt zonder shampoo geen kwaad. 

Tandverzorging en andere verzorging

De Chihuahua is vanwege de kleine bek gevoeliger voor tandproblemen dan grotere hondenrassen. Het geven van rasspecifieke voeding helpt om de kans op tandproblemen te verkleinen, echter is tandenpoetsen een must bij deze hondenrassen om tandproblemen in de toekomst meer te verkleinen! Chihuahua’s hebben over het algemeen baat bij hondenkleding, dit hondenras kan over het algemeen slecht tegen de kou en raakt snel onderkoeld. Laat dit hondenras hondenkleding dragen voor een functioneel doel, niet enkel voor vermakelijk doel. Omdat de Chihuahua gevoelig is voor oogproblemen, is het van belang om dagelijks op de conditie van de ogen te letten en de ogen eventueel schoon te maken met oogverzorging.

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Chihuahua. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: 

Waar is een Chihuahua geschikt voor?

De Chihuahua is een hondenras wat spelen over het algemeen leuker vindt dan het uitoefenen van een hondensport. Toch moet niet vergeten worden dat deze kleine hondjes veel lichaamsbeweging nodig hebben! Dit zijn enkele hondensporten waar Chihuahua’s geschikt voor zijn:

  • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
  • Doggy-dancing
  • Verkeerszekere hond of begeleidingshond
  • Behendigheid of agility
BESTEL IN DE WEBSHOP

Chi-Chihuahua!

Chi chi wa, chi chi wa, chi Chihuahua! 🎵 De onderstaande trotse baasjes van Chihuahua’s laten zien hoe het leven met dit ras is! Heb jij ook een Chihuahua en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!