Home » Rassen » Franse Bulldog

Franse Bulldog

Franse Bulldog

De Franse Bulldog, ook bekend als de Franse Bull, is een actief, koppig, aanhankelijk en gevoelige hond. Aandacht en liefde van mensen is nooit genoeg voor deze honden. Tegenover soortgenoten kunnen deze honden minder vriendelijk zijn, let hierop tijdens de opvoeding van deze honden. Lees hier meer over de Franse Bulldog.

info

Wist je dat?

Vanwege de korte snuit van de Franse Bulldog is een fokverbod opgesteld voor dieren die last hebben van het uiterlijk. In 2019 zijn er regels bijgekomen bij het fokken van kortsnuitige honden. 

Algemene informatie

De Franse Bulldog hoort in de categorieën ‘kleine hondenrassen’ en ‘middelgrote hondenrassen’. Deze honden hebben een gemiddelde schofthoogte van 25 tot 35 centimeter en een gemiddeld gewicht van 8 tot 14 kilogram.

De levensverwachting van de Franse Bulldog is 10 tot 12 jaar. In de eerste 10 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 10 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 10 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Vanwege de kleine bek is het verstandig om kleinere hondenbrokken of kleine stukjes voeding te geven. Geef voeding voor kleine honden of Royal Canin French Bulldog voor volwassen honden en voor puppy’s om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt in een hapklare, smakelijke brok.

Geschiedenis

De voorganger van de Franse Bulldog is de Tibetaanse Mastiff, die door Feniciërs is meegenomen naar Engeland. Eenmaal in Engeland is de Tibetaanse Mastiff gekruist met kleinere rassen en is het de ‘Toy Bulldog’ genoemd.

Eind negentiende eeuw kwam het ras ‘Toy Bulldog’ naar Frankrijk, waar het hondenras nogmaals is gekruist met andere hondenrassen en hebben in 1898 bijgedragen aan de geboorte van het ras ‘Franse Bulldog’. In Frankrijk zijn deze honden gebruikt als rattenvanger en gezelschapshond van de slagers uit “La Villette” in Parijs.

Frankrijk

Opvoeden en socialiseren

Aanhankelijk en gevoelig: de Franse Bulldog is een echte gezelschapshond en goed met kinderen. Toch kunnen deze honden zonder juiste training agressief reageren tegen soortgenoten. Probeer hier rekening mee te houden tijdens de socialisatie van de puppy! Ook kunnen deze honden eigenwijs zijn, probeer tijdens de opvoeding consequent te blijven en met positieve conditionering en op een rustige toon de hond op te voeden. Verder gaan deze honden graag mee op pad, wat vanaf pup af aan geleerd kan worden. Ook zijn deze honden leerzaam.

null

Leer op tijd om alleen te blijven

Leer de Franse Bulldog al op jonge leeftijd om eventjes alleen te zijn. Aanhankelijkheid kan namelijk omslaan in afhankelijkheid waardoor de hond niet meer alleen wil of kan zijn.

Verzorging

De korte vacht van de Franse Bulldog vraagt erg weinig verzorging, een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Tijdens de ruiperiode in het voor- en najaar is een dagelijkse borstelbeurt geen overbodige luxe. Verder is een wasbeurt elke twee maanden aan te raden, ook om de conditie van de huidplooien in de gaten te houden. Verder kunnen deze honden last hebben van oogproblemen, maak deze regelmatig schoon met oogverzorgingsproducten.

BESTEL OOGVERZORGINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Franse. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: 

  • Ademhalingsproblemen door de korte neus, lees hier meer over de hondenneus
  • Oogproblemen door ondiepe oogkassen
  • Gebitsproblemen door de brede, korte schedel. Er is te weinig ruimte voor gebitselementen
  • Hernia
  • Allergieën
  • Huidproblemen door huidplooien
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Snurken is niet schattig

Wellicht heb je het eens gehoord: een snurkende hond met korte snuit. Dit gesnurk is voor sommige mensen een reden om een Franse Bulldog of andere kortsnuitige aan te schaffen. Helaas is dit gesnurk niet schattig: het gehemelte is te lang vanwege de korte snuit, wat ertoe leidt dat het gehemelte altijd over de luchtpijp valt. Dit is de oorzaak van het snurken, maar ook ademhalingsproblemen zoals benauwdheid.

Waar is een Franse Bulldog geschikt voor?

Ondanks het niet-sportieve uiterlijk is de Franse Bulldog erg speels. Lees hier waar de Franse Bulldog (in mate) geschikt voor is.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Pas op voor oververhitting en hitteberoerte!

Honden koelen af door middel van de bek en de voetzooltjes. Vanwege de korte snuiten en problemen aan het gehemelte kunnen deze honden warmte slecht kwijt. Bij inspanning is de kans op oververhitting en een hitteberoerte groter dan bij weinig of geen inspanning.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP