Home » Rassen » Leonberger

Leonberger

Leonberger

De Leonberger heeft zijn naam hoogstwaarschijnlijk te danken aan een stad in Duitsland. Het ras werd gefokt om te lijken op de leeuw in het stadswapen van de stad Leonberg. Het is een grote, rustige en vriendelijke hond die graag in de weer is. Het is een hond die geen genoegen neemt met een kort ommetje! De Leonberger wordt soms ook ingezet als reddingshond. Meer over deze grote vriendelijke reus lees je hieronder. 

Algemene informatie

De Leonberger is met een schofthoogte tussen de 65 en 80 centimeter een zeer grote hond. Teven zijn over het algemeen iets kleiner dan reuen. De schofthoogte van teven ligt tussen de 65 en 75 centimeter, bij reuen varieert dit van 72 tot en met 80 centimeter. Het gewicht van een Leonberger kan behoorlijk variëren. Bij teven ligt het vaak tussen 45 en 65 kilogram, bij reuen tussen 50 en 80 kilogram.

Net als veel andere zeer grote hondenrassen heeft de Leonberger een relatief korte levensverwachting. Deze ligt gemiddeld rond de 8 of 9 jaar. Hoewel Leonbergers op de leeftijd van 1 jaar vaak hun uiteindelijke grootte bereiken, zijn ze pas tegen de leeftijd van 3 jaar volwassen. Het is belangrijk om jouw hond van goede voeding te voorzien. Dat begint al als puppy, die moet natuurlijk nog behoorlijk groeien! Daarvoor is het van belang dat hij voeding krijgt met veel eiwitten, dit is nodig voor een sterk skelet. Voor een volwassen hond is voeding voor zeer grote honden nodig. 

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van dit ras. Zo denken sommigen dat de Leonberger zijn naam te danken heeft aan een stad in Duitsland, maar anderen vermoeden dat het is afgeleid van de plaats Löwenberg in Zwitserland.

Men neemt over het algemeen aan dat de Leonberger is ontstaan door het kruisen van Newfoundlanders, Sint Bernards en Pyreneese Berghonden. Dit gebeurde rond het jaar 1846. Jaren later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, stierf het ras bijna uit. Gelukkig werd in 1922 de Duitse Leonberger Club opgericht. Deze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het in stand houden en wederopbouwen van het ras. 

Duitsland

Opvoeden en socialiseren

Bij Leonbergers is socialisatie erg belangrijk. Leonbergers zijn natuurlijk niet de kleinsten, en groeien snel uit tot een behoorlijk grote hond. Als zo’n grote en sterke hond hard trekt aan de lijn of tegen iemand opspringt, is dat geen pretje. Een goede socialisatie is de basis voor een stabiele en betrouwbare viervoeter! Gelukkig zijn Leonbergers slim en werken ze graag samen. Door van pup af aan veel te werken aan de socialisatie, is de Leonberger een hele lieve en stabiele hond.

Trainen van de Leonberger

Naast het feit dat het belangrijk is om jouw Leonberger noodzakelijke dingen aan te leren, is het natuurlijk ook hartstikke leuk om samen te trainen! Ze zijn intelligent en werken graag samen. Positieve bekrachtiging werkt het beste om Leonbergers iets nieuws te leren. Daarnaast is het ook van belang dat ze van jongs af aan leren wat ze wel en niet mogen in huis. Anders zou het kunnen gebeuren dat nou net die mooie nieuwe stoel gaat fungeren als “hondenmand”. 

null

Door weer en wind

Leonbergers zijn allesbehalve bang voor een spatje regen. Sterker nog, de meesten willen ook zo nu en dan weleens “een duik nemen”. In hun dikke en weelderige vacht kan ook behoorlijk wat zand blijven zitten, houdt er daarom rekening mee dat jouw viervoeter heel wat rommel meeneemt naar binnen.

Verzorging

De Leonberger stelt geen al te hoge eisen aan vachtverzorging. Het is belangrijk om elke week je hond even goed te borstelen en kammen. Let er hierbij op dat je de plekken waar klitten kunnen ontstaan, zoals de vacht achter de oren, goed meeneemt. 

Check daarbij ook of de oren van binnen schoon zijn, anders kan dit wijzen op een oorontsteking. Gebruik een stevige kam om goed door de vacht te gaan en alle klitten te verwijderen. Zodra ze in de rui beginnen te raken is het belangrijk om vaker de borstel, en misschien zelfs de stofzuiger, erbij te pakken.

BESTEL HONDENKAMMEN IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Leonbergers kunnen te maken krijgen met gezondheidsproblemen. De allerbelangrijkste stap om de gezondheid van je hond zo veel mogelijk te waarborgen, is de aanschaf via een goede fokker die is aangesloten bij de rasvereniging. Zij werken er hard aan om gezonde honden te fokken met zo min mogelijk risico op gezondheidsproblemen. Door de ouderdieren te testen op afwijkingen, kunnen ze ervoor zorgen dat alleen gezonde dieren worden ingezet voor de fokkerij. Toch is het niet volledig uit te sluiten dat een hond (op latere leeftijd) ziektes of andere problemen ontwikkelt. Veel voorkomende problemen kunnen zijn:

null

Maagtorsie

Zeer grote hondenrassen hebben een vergrote kans op vergroeiingen van de ledematen wanneer er verkeerde voeding wordt aangeboden. Daarnaast is rust na de voeding essentieel: door een vergrote kans op een maagdraaiing dient de Leonberger een half uur tot een uur rust te hebben na de maaltijd.

Karakter

De Leonberger is een rustige en zelfverzekerde hond. Hij zal niet snel blaffen, alleen als er echt gevaar dreigt. Vaak wordt een Leonberger gehouden als gezinshond, want ze zijn lief voor kinderen. Meestal willen ze zich omringen met mensen, vaak alleen zijn is geen pretje voor Leonbergers.

Leonbergers kunnen als jonge hond soms wat lomp en onstuimig zijn. Het is ook belangrijk dat jonge Leonbergers zich bezig kunnen houden met veel verschillende spellen en trainingen. Zodra ze zich erg vervelen, kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met andere huisdieren.

Waar is een Leonberger geschikt voor?

De Leonberger blinkt uit in verschillende taken. Ze zijn in staat om veel natuurverschijnselen te trotseren. Lees hier een overzicht met dingen waar een Leonberger geschikt voor is:

  • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
  • UV-proef (Uithoudingsvermogenproef)
  • VZH en Triathlon (VerkeersZekere Hond)
  • Fietsen
  • Joggen of CaniCross
  • Behendigheid
  • Speuren
  • Reddingswerk
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Leonbergers in beeld!

De baasjes van deze mooie Leonbergers delen hieronder met trots een kiekje van hun hond. Heb jij ook een Leonberger en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!