Veel mensen denken bij een aquarium aan gezellige kleurrijke visjes en mooie plantjes. Er zijn echter ook mensen die iets bijzonders willen. Vaak wordt er dan gekozen om grote roofvissen te houden in het aquarium. Mits goed verzorgd, kunnen roofvissen een echte uitblinker zijn binnen de aquariumhobby. In dit artikel beschrijven we 4 populaire roofvissen voor in het aquarium!

Roodbuikpiranha (Pygocentrus nattereri)

Dit is misschien wel de meest bekende roofvis waaraan mensen denken op het moment dat ze het over roofvissen hebben. De roodbuikpiranha heeft een karakteristiek uiterlijk en heeft zijn reputatie opgedaan uit verschillende Hollywood films. Dit is ook niet zo gek, aangezien de bek van een roodbuikpiranha vol zit met messcherpe, driehoekige tanden. Het uiterlijk van de vis kenmerkt zich voornamelijk door de rode buik. De rookbuikpiranha komt voornamelijk voor in de Amazone en in rivieren in Paraguay.

Als je roodbuikpiranha’s in een aquarium wilt houden moet je minimaal een schooltje van 8 exemplaren aanschaffen. Uiteraard moet je een groot aquarium hebben om deze vissen goed te kunnen houden; ze worden namelijk vrij groot. Een uitgegroeide roodbuikpiranha kan 3,5 kg wegen en kan een lengte van ongeveer 30 cm bereiken! Wij raden dan ook aan minimaal een aquarium met een lengte van 150 cm aan te schaffen voor jongere exemplaren. Mits de piranha’s niet volgroeid zijn en de vissen niet continu achter elkaar aan zwemmen.

Roodbuikpiranha
null

Samen sterker

Piranha's leven in het wild in hele grote groepen. Vaak kunnen er wel 100 vissen in een schooltje zwemmen!

Roodbuikpiranha’s zijn vissen die veel afvalstoffen produceren omdat ze veel eten. Hierdoor is een krachtige filter essentieel. Het is ook belangrijk om regelmatig je bodem te reinigen met behulp van een bodemreiniger. Daarnaast kan men het aquarium het beste inrichten met schuilmogelijkheden.

null

Divers voeren

Piranha's kunnen het beste een gevarieerd dieet krijgen. Ze eten bevroren of levend voer, zoals vis, verschillende schaaldieren en kreeftachtigen. Daarnaast eten ze ook insecten, kleine zoogdieren of rundvlees.

Pauwoogcichlide (Astronotus ocellatus)

Pauwoogcichliden zijn ook erg populaire roofvissen voor in het aquarium.  Misschien heb je wel eens een kleine pauwoogcichlide zien zwemmen in een dierenwinkel. Dit kleine visje mag er dan misschien nu nog schattig uitzien, maar vergis je niet; een uitgegroeide pauwoogcichlide wordt 35 cm lang!

 

Pauwoogcichliden komen in het wild voor in Rio Negro, Rio Paraguay, Argentinië, Amazone, Brazilië en Frans Guyana. Ze kunnen het beste in een aquarium gehouden van minimaal 2 meter lang. Ook voor deze vissen is het erg belangrijk om een goede filter aan te schaffen, aangezien ze het water erg vervuilen.

Pauwoogcichlide

Pauwoogcichliden houden erg van graven. Het heeft dus geen zin om je aquarium zorgvuldig in te richten met planten, deze worden uit de bodem getrokken. Wel kun je plantjes in bloempotjes op de bodem zetten. Op de bodem kan het beste gebruik gemaakt worden van fijn bodembedekking. Ook kan decoratie zoals stenen of hout in het aquarium geplaatst worden om het natuurlijke habitat na te bootsen.

Ze hebben een gevarieerd dieet en zullen vrijwel alles eten dat in hun bek past. Daarnaast kunnen ze goed gevoerd worden met een cichlidenvoer.

null

Wist je dat?

Als pauwoogcichliden goed verzorgd worden, ze een leeftijd van 16 jaar kunnen bereiken?

Zilveren Arowana (Osteoglossum bicirrhosum)

De Zilveren Arowana is een oppervlakte vis die in het wild in het Zuid-Amerikaanse regenwoud voorkomt. In gevangenschap kunnen deze vissen zo’n 80 cm worden, daarom is een aquarium van minimaal 2 meter lang nodig.

Arowana’s eten voornamelijk vissen, maar ook kikkers en insecten staan op het menu. In de natuur zwemmen ze op het wateroppervlakte en springen ze uit het water om insecten die op waterplanten zitten, te pakken.

 

Arowana
null

Dek je aquarium af

Arowana's zijn oppervlakte vissen die goed kunnen springen. Het is daarom ook nodig om je aquarium af te sluiten omdat er anders de kans bestaat dat de Arowana uit het aquarium springt.

Ook bij Arowana’s kan het aquarium het beste ingericht worden met stukken hout.  Je kunt Arowana’s samen houden met andere grote roofvissen zoals volwassen Pacu’s, Pauwoogcichliden of Alligatorsnoeken. Arowana’s zijn muilbroeders. Dit houdt in dat ze de eieren in de bek uitbroeden.

null

Geluksvis

In Azië worden Arowana's gezien als geluksvissen die kwade geesten verdrijven.

Pauwoogbaars (Cichla ocellaris)

Pauwoogbaarzen zijn echte roofvissen. Ze komen in het wild voor in rivieren van Colombia, Brazilië, Frans Guyana, Suriname en Venezuela. Hier liggen ze beschut tussen hout en waterplanten en wachten ze totdat er een nietsvermoedende prooi voorbij komt gezwommen en dan slaan ze toe.

Pauwoogbaarzen kunnen zo’n 70 cm lang worden en kunnen een gewicht bereiken van maar liefst 6.8 kg! Een aquarium tussen de 2500 en 5000 liter is dan ook zeker aan te raden. Typerend aan deze vis zijn de 3 grote zwarte verticale banden en de zwarte vlek op de staart.

Ze eten voornamelijk insecten, vissen, kikkers en wormen. Omdat dit eiwitrijk voedsel het water erg vervuild, moet er een krachtige filter aanwezig zijn. Daarnaast moet er wekelijks zo’n 30% water ververst worden en moet de bodem regelmatig schoongemaakt worden met een aquarium stofzuiger.

Pauwoogbaars